26/01/2023

Un llibre sobre la ciència de la bellesa

La naturalesa ha estat la inspiració que ha portat a crear un llibre als professors de UIC Barcelona School of Architecture el Dr. Alberto T. Estévez i la Dra. Yomna K. Abdallah utilitzant la intel·ligència artificial per als seus dissenys

Sota el títol AI to matter-reality (‘De la intel·ligència artificial a la realitat material’), el llibre recull cinc capítols, i cinc capítols addicionals més breus intercalats, de dissenys realitzats amb intel·ligència artificial, referits a la seva recerca sobre biomaterials.

Orquídies, libèl·lules, roses, perles i ossos són algunes de les referències materials, que, en certa manera, cobren vida i es converteixen en imatges d’art, arquitectura i disseny, segons el subtítol del llibre. Cadires amb referències “extraterrestres”, o de perles, de roses i d’ossos, configuren part del mobiliari mostrat en l’exemplar. Així com, per exemple, edificis de bioarquitectura, moda amb cèl·lules T i joieria inspirada en la fractalitat dels flocs de neu. Entre d’altres, es refereixen a les característiques de les ales de libèl·lula desenvolupades a partir de bioplàstics i reforçats amb fils de seda, o vestits de perles desenvolupats a partir del material propi de les petxines marines.

“El nostre llibre no és només un cúmul d’imatges boniques realitzades amb intel·ligència artificial, sinó que és un llibre sobre la ciència de la bellesa”, va apuntar Estévez en la sessió “Intel·ligència artificial: art, arquitectura i disseny”, en la qual va presentar el llibre, en el marc del Taller Transversal d’Humanitats: “Intel·ligència artificial i ètica”, que va tenir lloc el 23 de gener passat a UIC Barcelona.

El professor va concloure: “no volem que la intel·ligència artificial es quedi en un mer joc d’imatges, sinó que busquem que ens permeti finalment portar-la a la realitat de l’arquitectura”.