Universitat Internacional de Catalunya

Deontologia Professional

Deontologia Professional
3
10317
1
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català,

Professorat


Reyes Alcón: ralcon@uic.es

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.30 h a 13.30 h. En tot cas, s’ha d’enviar un missatge electrònic prèviament per concertar l’hora.

Qualsevol qüestió relativa a la marxa de la lliçó, al seu contingut o a l’avaluació s’ha d’adreçar al coordinador d’aquesta, el prof. Carlos de Miranda, cdemiranda@uic.es.

Presentació

El coneixement i l’aplicació adequats de les normes deontològiques són indispensables per a l’advocat en el seu exercici professional. Constitueix un corpus ètic que regeix la manera en què l’advocat duu a terme els seus quefers habituals, així com les relacions que estableixi amb els clients, amb els contraris, amb altres companys i amb les institucions col·legials, judicials i d’una altra naturalesa.

Requisits previs

No són necessaris. Els elements normatius i teòrics necessaris es contenen en els materials annexos i la bibliografia recomanada i també es transmet a l’aula.

Objectius

Conèixer i dominar les exigències normatives, aplicades a casos concrets, reals, i enfocar, a més, aquest aprenentatge a la superació amb èxit de l’examen d’Estat.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CA04 - Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i saber trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  • CA05 - Conèixer i saber aplicar els drets i deures deontològics professionals en les relacions de l'advocat amb el client, les altres parts, el tribunal o autoritat pública i entre advocats.
  • CA06 - Conèixer i avaluar les diferents responsabilitats vinculades a l'exercici de l'activitat professional, incloent el funcionament bàsic de l'assistència jurídica gratuïta i la promoció de la responsabilitat social de l'advocat.
  • CA07 - Saber identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la resoldre’ls, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  • CA08 - Saber identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  • CA09 - Conèixer i saber aplicar en la pràctica l'entorn organitzatiu, de gestió i comercial de la professió d'advocat, així com el marc jurídic associatiu, fiscal, laboral i de protecció de dades de caràcter personal.
  • CA10 - Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  • CB07 - Saber aplicar els coneixements adquirits i la tenir la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB08 - Ser capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne, a través de l’assignatura:

- Domina el marc legal en què es desenvolupa l’advocacia, incloses les qüestions pròpiament deontològiques i col·legials aplicables.

- Reconeix les principals obligacions de l’advocat amb els seus clients, amb els seus companys i amb els òrgans jurisdiccionals o les institucions.

Continguts

Deontologia professional de l’advocacia.

Drets i deures dels advocats.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El Màster Universitari en Advocacia basa la seva metodologia en el “mètode del cas”, que consisteix a estudiar els supòsits i les problemàtiques reals que es tracten als despatxos. Els alumnes preparen i analitzen els casos, identifiquen els problemes i, de manera individual o grupal, un cop a classe, juntament amb el professor, busquen solucions i fan una posada en comú de les alternatives possibles per solucionar-los.

Amb el mètode del cas pretenem ajudar l’alumne a adquirir les principals habilitats d’un bon professional de l’advocacia, com són el raonament lògic, la facilitat d’expressió oral i el domini del llenguatge, entre d’altres.

El mòdul Deontologia Professional consta de 3 ECTS, dels quals 30 hores són docència i 40 hores són un mínim que s’exigirà de treball a l’alumne i del qual serà avaluat.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació es compon de dos paràmetres:

• Participació a classe: compta un 60% de la nota final.

• Prova escrita, que consisteix en un examen tipus test i en un cas pràctic: la nota mitjana de les dues proves compta un 40% de la nota final.

 

 

Bibliografia i recursos

Cal, fonamentalment, disposar de les normatives vigents i es facilitarà a l'alumne una complerta ressenya bibliogràfica, part de la qual podrà trobar a la biblioteca de UIC Barcelona. Així mateix, es posarà a la seva disposició els continguts de Deontologia de les edicions hagudes fins a la data de l'examen d'Estat.