Universitat Internacional de Catalunya

Educació IV: Observació Sistemàtica i Anàlisi de Contextos

Educació IV: Observació Sistemàtica i Anàlisi de Contextos
6
10624
2
Primer semestre
FB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


La professora concretarà amb l'alumnat les entrevistes que es sol·licitin.

 

Presentació

Observació sistemàtica i anàlisi de contextos (OSAC) és una matèria del mòdul de formació bàsica del grau de mestre de l'especialitat d'educació infantil que pertany a l'assignatura Educació IV.

La matèria s'imparteix en el primer semestre dels estudis de grau (2n curs) i a DT ( Grau en Educació Infantil) té una càrrega lectiva de 6 crèdits ECTS i s'imparteix en català. 

La matèria inclou coneixements de l'observació com a tècnica d'investigació educativa, i coneixements d'educació emocional, com a element fonamental per a l'anàlisi de contextos.

 

Objectius

- Utilitzar l'observació com a eina d'avaluació a l'etapa d'infantil

- Crear taules d'observació basades en la pròpia experiència docent

- Prendre consciència de la importància de les emocions a les aules d'infantil

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-01 - Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en el període de 0 a 6 anys, en el context familiar, social i escolar.
  • CEM-04 - Reconèixer la identitat de l'etapa i les seves característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials i afectives.
  • CEM-06 - Conèixer la dimensió pedagògica de la interacció amb els iguals i els adults, i saber promoure la participació en activitats col·lectives, el treball cooperatiu i l'esforç individual.
  • CEM-10 - Comprendre que la dinàmica diària en l'educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
  • CEM-11 - Valorar la importància de l'estabilitat i la regularitat en l'entorn escolar, els horaris i els estats d'ànim del professorat com a factors que contribueixen al progrés harmònic i integral dels estudiants.
  • CEM-14 - Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com per poder contribuir a la innovació i a la millora en l'educació infantil.
  • CEM-15 - Dominar les tècniques d'observació i registre.
  • CEM-16 - Abordar l'anàlisi de camp mitjançant una metodologia observacional que utilitzi tecnologies de la informació, documentació i audiovisuals.
  • CEM-17 - Saber analitzar les dades obtingudes, comprendre críticament la realitat i elaborar un informe de conclusions.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-06 - Conèixer els elements que conformen el pensament sistèmic, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1-Dóna importància a l'observació com a instrument de recollida d'informació per a optimitzar la seva tasca educativa i millorar la seva competència com a mestre.

2-Identifica diversos registres observacionals, les potencialitats i les limitacions.

3-Comprèn els principis psicopedagògics bàsics de la metodologia observacional.

4-Resol casos educatius atenent a les particularitats de cada alumne a partir de la metodologia observacional.

5- Participa com a observador en situacions educatives reals col·laborant amb la resta de professionals que pertanyen a l'entorn educatiu per poder promoure processos d'ensenyament i aprenentatge que permetin respondre millor a la diversitat d'alumnat.

6-Comprèn l'observació com a alternativa epistemològica.

7-Relaciona els conceptes psicopedagògics bàsics de l'observació com a alternativa epistemològica.

8-Comprèn els conceptes psicopedagògics bàsics de la perspectiva constructivista de l'ensenyament i de l'aprenentatge i la seva incidència en l'observació.

9-Comprèn la relació del triangle interactiu del procés d'ensenyament-aprenentatge i resol casos mitjançant l'observació des d'una perspectiva constructivista.

10-Analitza diverses pautes d'observació i anàlisi sistèmica d'un procés instruccional complet.

11-Elabora informes de conclusions utilitzant les tecnologies de la informació per recopilar, analitzar i triangular la informació extreta a partir d'observacions de processos instruccionals.

12-Valora l'observació com a instrument d'anàlisi per poder comprendre i respondre amb més atenció a les singulars necessitats educatives dels alumnes.

13-Usa l'observació com a eina de reflexió per millorar la seva competència com a mestre orientada cap a la qualitat per mantenir-se al dia.

14-Transmet la informació recollida i sap expressar-se correctament de forma oral i escrita en la llengua d'ensenyament mitjançant mapes conceptuals o altres procediments, es fa entendre

15-Gestiona l'aula d'educació infantil usant diferents formes d'organització, suports didàctics i materials educatius que donen suport els objectius relacionats amb les activitats educatives

16-Participa en la dinàmica de l'escola realitzant una aportació constructiva en les diferents reunions, promovent el treball cooperatiu com a eix de l'educació en la tolerància(PE I)

17-Ofereix als pares ia altres parts implicades informació sobre l'alumnat, i usa adequadament la informació que obté d'aquests (PE I)

18-En el seu desenvolupament personal i professional utilitza informació obtinguda dels alumnes i dels seus companys de professió, a més de l'ajuda dels seus companys en forma de consell o supervisió, per orientar la seva acció cap a la millora constant (PE I)

19-Pren consciència de la importància del professor com a conductor del grup classe per afavorir un bon clima de treball a l'aula 

Continguts

 Continguts

1ª part. Observació sistemàtica

  1. L'observació com a instrument de recollida i sistematització de la informació: els registres observacionals.
  2. L'observació com a mètode: la metodologia observacional.
  3. L'observació alternativa epistemològica per a l'anàlisi de les pràctiques educatives escolars.
  4. L'observació i l'anàlisi dels processos instruccionals des d'una perspectiva constructivista.
  5. Elaboració i utilització de pautes d'observació i anàlisi dels processos instruccionals.

2ª part. Educació Socioemocional

  1. Importància de les emocions en el procés d'aprenentatge
  2. Emocions i sentiments
  3. Base conceptual de l'Educació Socio-emocional
  4. Llenguatge i educació socio-emocional a l’EI
  5. Estils o models de comunicació
  6. Les emocions a infantil: vivència, acollida i acompanyament...en el dia a dia
  7. La gestió del conflicte a EI

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

- Classes magistrals participatives

- Anàlisis de casos

- Treball cooperatiu

- Anàlisis reflexiu

- Treball pràctic individual

- Treball basat en reptes

 

 
COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-06 CEM-14 CEM-15 CEM-16 CEM-17 CET-2 CET-4 CET-7 CG-01 CG-06 Aprenentatge cooperatiu
Estudi de casos
Mètode expositiu / lliçó magistral
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
Classes teòriques
Estudi i treball individual / autònom
Estudi i treball en grup
Tutories
CEM-04 CEM-11 CET-1 CET-2 CET-6 CG-04 Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge cooperatiu
Contracte d'aprenentatge
Estudi de casos
Mètode expositiu / lliçó magistral
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
Classes teòriques
Estudi i treball individual / autònom
Estudi i treball en grup
Seminaris tallers
Tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els criteris d'avaluació d'OSAC els teniu penjats al Moodle de l'assignatura. No vol dir que es portin a terme totes les activitats, però en cada cas hi teniu els criteris que serviran per a l'avaluació.

Les activitats formatives proposades es divideixen en activitats d'entrenament que us han de servir per practicar sabers, i activitats d'avaluació, on s'han de demostrar les competències vinculades a les activitats. La proposta d'aquestes activitats d'avaluació, relacionades amb els criteris i els resultats d'aprenentatge (RA) són el que constitueix el sistema d'avaluació.  

El sistema d'avaluació d'OSAC consta de dos tipus d'avaluació. L'avaluació continua, vinculada al seguiment i evolució de l'aprenentatge durant el procés formatiu. I l'avaluació final, que serveix per evidenciar la integració competencial de l'assignatura. Ambdós tipus d'avaluació són de caràcter obligatori, per tant, s'han de superar totes les activitats que es proposen per superar l'assignatura.  

A continuació, es detalla la seva concreció:

Avaluació final:

Prova escrita global

40% (10 de gener 2024)

Avaluació continuada:

Dossier aprenentatge

20% (20 de desembre 2023)

Tasca 1: Elaboració graella

5% (11 d’octubre de 2023)

Tasca 2: Registre observació aula i informe

5 % (18 d’octubre de 2023)

Tasca 3: Informe famílies quotidianitat inf.

10% (8 de novembre de 2023

Tasca 4: Infografia sistema avaluació

10% (29 de novembre de2023)

Tasca 5: Imatge llibre

10% (10 de gener de 2024)

Les activitats d'avaluació continuada tenen caràcer obligatori, perquè formen part del procés d'ensenyament i aprenenatge, i s'integren en la planificació de l'assignatura.

Per optar a tenir Matrícula d'honor (MH), a més dels requisits generals que estan explicats a la normativa d'avaluació de la Facultat, caldrà haver tret una nota mínima de 9 i mostrar excel·lència pel què fa la qualitat del treball (a nivell de creativitat de forma i de contingut).

Les notes d'activitats tindran una valoració basada en la següent escala:

Excel·lent
Notable
Aprovat
Insuficient
Deficient
NC - No corregit. Cal repetir-ho per defectes greus de forma. Els alumnes tenen una setmana per fer la correcció del treball i només podran obtenir APROVAT en la segona correcció.


La nota global serà numèrica.

 

 

 

Bibliografia i recursos

1ª part. Observació sistemàtica

  • Altimir, D. (2015). Una aproximación al concepto de escucha. Infancia: educar de 0 a 6 años, (149), 4-7.
  • Bisquerra, R. (coord.) (2004). Metodología de la investigación educativa. La Muralla
  • Davoli, M. (2009). Entrevista a Mara Davoli. Infancia: educar de 0 a 6 años, (113), 41-44.
  • Dendaluce, I. (1988). Aspectos metodológicos de la investigación educativa. Narcea
  • Fuertes, M.T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de Docencia Universitaria vol9, nº 3. http://red-u.net/redu/files/journals/1/articles/248/public/248-647-1-PB.pdf
  • Hoyuelos, A. (2007). Documentación como narración y argumentación. Aula de infantil39(4) 
  • Hoyuelos Planillo, A. (2012). Las imágenes fotográficas como documentación alternativa. In-fan-cia: educar de 0 a 6 años: revista de la Associació de Mestres Rosa Sensat.
  • Martínez, M. I. B., & Cardinal, M. C. M. (2016). La documentación pedagógica, posibilidades para enriquecer la reflexión-acción del maestro en formación. Revista Hojas y Hablas, (13), 179-191.
  • Sensat, A. D. M. R. (2012). Documentar, una mirada nueva. Red territorial de educación infantil de Cataluña. Barcelona: Octaedro.
  • Rinaldi. C. (2011). Diálogo con Reggio Emilia. Lima: Norma.
  • Sensat, A. D. M. R. (2011). Documentar la vida de los niños y las niñas en la escuela. Temas de Infancia. Red territorial de educación infantil de Cataluña. Barcelona: Octaedro. LECTURA OBLIGATÒRIA
  • Schön, D.A. (1992). La formación de los profesionales reflexivos. Hacia un nuevo diseño de la enseñanza y el aprendizaje en las profesiones. Paidós/MEC
  • Stenhouse, L. (1987). Investigación y desarrollo del currículum.  Morata  (capítols X, XI i XIII)
  • Wittrock , M.C.(1989). La investigación de la enseñanza II. Métodos cualitativos y de observación. Paidós /MEC

 

2ª part. Educació emocional

  • Álvarez, M. (Coord.). (2001). Diseño y evaluación de programas de educación emocional.  Ciss-Praxis.
  • Álvarez, M., i Bisquerra, R. (1996). Manual de orientación y tutoría.  Praxis.
  • Bisquerra, R. (2000). Educación emocional y bienestar. Praxis.
  • Bisquerra, R. (2012). De la inteligencia emocional a la educación emocional. Cómo educar las emociones1, 24-35.
  • Cassà, È. L. (2005). La educación emocional en la educación infantil. Revista interuniversitaria de Formación del Profesorado19(3), 153-167.
  • Elias, M. J., Tobias, S. E., y Friedlander, B. S. (1999). Educar con inteligencia emocional. Plaza Janés.
  • Fernández- Abascal, E. (Coord.). (1995). Manual de motivación y emoción. Editorial Centro de Estudios Ramón Areces.
  • Gardner, H. (1995). Inteligencias múltiples. La teoría en la práctica. Paidós.
  • Gardner, H. (2001). La inteligencia reformulada. Las inteligencias múltiples en el siglo XXI.  Paidós.
  • Gómez Bruguera, J. (2002). Educació emocional i llenguatge en el marc de l'escola. Rosa Sensat
  • Ibarrola, B. (2001). La educación emocional. In-fan-cia: educar de 0 a 6 años: revista de la Associació de Mestres Rosa Sensat

Material didàctic