Universitat Internacional de Catalunya

Fonaments Psicopatològics, Psicométrics i Jurídics

Fonaments Psicopatològics, Psicométrics i Jurídics
6
11667
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Prof. Jordi López: jlopezm@uic.es 

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


En el marc del Màster Universitari Oficial en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), aquesta assignatura obligatòria s’imparteix al començament del primer quadrimestre.

D’aquesta manera, es considera una assignatura introductòria fonamental per dotar l’alumnat de coneixements generals i específics de caràcter avançat que li permetran l’aprenentatge i l’assimilació adequades de les competències de la resta de matèries. Concretament, es pretén:

  • Aportar coneixements avançats sobre l’àmbit forense i el peritatge que l’alumnat ha d’adquirir com a base per a la resta d’assignatures.
  • Complementar i relacionar els coneixements avançats de les diferents àrees de coneixement segons la formació de procedència de l’alumnat.
  • Aprofundir en els coneixements específics que es requereixen per desenvolupar la tasca professional en l’àmbit forense, segons la seva formació de procedència.

Requisits previs

N/A

Objectius

L’alumnat ha d’adquirir (1) els conceptes fonamentals aplicats de la medicina forense, la psiquiatria legal i penitenciària; (2) introduir-se en les bases metodològiques del peritatge forense; (3) assimilar els fonaments en l’avaluació psicològica forense de les diferents àrees pericials; (4) saber aplicar, des del punt de vista forense, quins instruments d’avaluació psicològica i psicopatològica són pertinents i específics segons la casuística existent i l’apreciació jurisprudencial d’aquests instruments.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Poseer y comprender conocimientos que aporten una base u oportunidad de ser originales en el desarrollo y/o aplicación de ideas, a menudo en un contexto de investigación.
  • CE2 - Identificar e integrar los conocimientos especializados de los ámbitos forense, psicopatológico y jurídico, constituyendo un corpus de conocimiento multidisciplinar aplicado a la valoración psicopatológica pericial.
  • CG1 - Describir, identificar, reconocer y clasificar los conceptos de la psicopatología aplicada al ámbito forense y responder sobre qué, quién, cómo, cuándo, dónde y porqué del caso objeto de estudio en el ámbito forense.
  • CT1 - Adecuar el lenguaje y la forma de comunicar, en forma oral o por escrito, a los conocimientos científico-técnicos psicopatológico-forenses y/o jurídicos en relación con aspectos psicopatológicos en el ámbito jurídico.
  • CT2 - Evaluar e interpretar documentos con relevancia jurídico-penal relativos a aspectos psicopatológicos (sentencias, autos, informes médico-forenses y periciales).
  • CT3 - Aplicar las categorías jurídicas abstractas a casos concretos, de forma que se relacionen adecuadamente los conocimientos científico-técnicos y jurídicos en la materia.

Continguts


  1. Docente: Esperanza Gómez Durán, José R. Agustina

  1. Docentes: Carles Martín Fumadó, Esperanza Gómez Durán

  1. Docente: Jordi López Miquel

  1. Docente: Susana Mohino

  1. Docente: Vicenç Tort

  1. Docente: Álvaro Muro

  1. Docente: José R. Agustina
  2. Lectura reflexiva de documentación jurídica real de un proceso penal (caso del brote psicótico en el balcón)
  3. Orientaciones para el trabajo en equipo para la defensa oral de un informe pericial. Práctica en la Sala de Vistas: interrogatorio a los peritos.
  4. Visionado comentado de la grabación del juicio y comentario reflexivo de la sentencia. Discusión del caso.
  5. Sobre la valoración judicial y el tratamiento jurisprudencial de las pruebas periciales psicopatológicas

  1. Docentes: Jordi López Miquel, Susana Mohino, Josep M. Roig
  2. Evaluación de la inteligencia
  3. Evaluación de personalidad y psicopatología
  4. Evaluación cognitiva y neuropsicológica
  5. Evaluación de la simulación
  6. Taller sobre instrumentos psicométricos en el ámbito forense: casos prácticos (MCMI)
  7. Taller sobre instrumentos psicométricos en el ámbito forense: casos prácticos (MMPI)

  1. Docente: Teresa Pont

  1. Docente: Àngel Cuquerella

  1. Docente: Àngel Mesegué

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



S’utilitza una metodologia que permet i facilita la participació activa de l’alumnat.

• Classes teòriques en què es desenvolupen els continguts i s’aclareix qualsevol dubte que pugui haver-hi. Es considera convenient que l’alumnat assisteixi a les sessions havent llegit prèviament els temes que s’exposaran després a l’aula, si estan disponibles a la pàgina web del màster i si així ho indica el professor responsable.

• Classes pràctiques (tallers) en què es desenvolupen sessions clíniques de comentari de casos i exercicis pràctics.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1. Assistència a classe. S’exigeix un mínim del 80% d’assistència a les sessions presencials per poder ser avaluat i superar satisfactòriament l’assignatura. Amb una mitjana global d’assistència a classe inferior al 80%, però superior al 60%, el professor coordinador de l’assignatura pot exigir a l’alumne, com a requisit per poder accedir a ser avaluat, l’elaboració d’algun treball o pràctica addicional de suficiència. En cap cas, amb una mitjana d’assistència a classe inferior al 60% cap alumne pot ser avaluat i l’assignatura es considera no superada, amb la qual cosa s’ha de presentar a la segona convocatòria.

2. Avaluació contínua. Un 15% de la nota final prové de l’avaluació de treballs o pràctiques relatives als continguts de l’assignatura que ja s’indicaran. Aquests treballs o pràctiques s’han de presentar abans de l’examen en la data que indiquin els professors respectius, i els continguts explicats per aquests professors no s’avaluen en l’examen final.

3. Treball o examen final de l’assignatura. El 85% restant de la nota final s’obté en una prova objectiva tipus test. Aquesta prova comprèn 30 preguntes sobre continguts teòrics tractats en l’assignatura (excepte els continguts que han estat objecte de pràctica o treball). Cada pregunta inclou un enunciat i quatre opcions de resposta (a, b, c, d), de les quals només una és correcta. Els errors no computen negativament. Per superar la prova cal respondre correctament com a mínim el 60% de les preguntes formulades (18 sobre 30).

La prova objectiva tipus test pot fer referència a qualsevol aspecte dels continguts BÀSICS de l’assignatura, amb independència que hagi estat explicat o exposat expressament pel professorat durant les classes, sempre que formi part dels materials utilitzats (PowerPoint) o pels materials posats a disposició de l’alumnat en l’interval temporal entre la sessió docent i la sessió d’avaluació. No seran matèria d'examen els continguts COMPLEMENTARIS.

Bibliografia i recursos

Els professors posaran a disposició dels alumnes en els epígrafs corresponents els materials d’estudi i consulta necessaris.

Com a bibliografia general de l’assignatura se suggereix la següent:

 

  • Clemente, M. (coord.): Fundamentos de la psicología jurídica. Pirámide, 1994.
  • Clemente, M.: Psicología jurídica. Una ciencia emergente explicativa del derecho. Pirámide, 2010.
  • Clemente, M.: Fundamentos y principios de psicología jurídica. Pirámide, 2011.
  • Garrido, E.; Masip, J.; Herrero, Mª. C. (coords): Psicología jurídica. Pearson Prentice Hall, 2006.
  • Jarne, A.; Aliaga, Á. (comps.): Manual de neuropsicología forense. Herder, 2010.
  • Jiménez Gómez, F. (coord.): Evaluación psicológica forense, vols. 1-4. Amarú, 2001-2009.
  • Ovejero, A.: Fundamentos de psicología jurídica e investigación criminal. Universidad de Salamanca, 2012.
  • Peña-Casanova, J.; Gramunt, N.; Gich, J.: Tests neuropsicológicos. Masson, 2004.
  • Pont, T.: Psicodiagnóstico diferencial con test gráficos. Síntesis, 2012.
  • Pont, T.: Los test gráficos en el psicodiagnóstico. Síntesis, 2014.
  • Pozueco, J. M. (coord.): Tratado de Psicopatología Criminal: Psicología Jurídica y Psiquiatría Forense, vols. 1-2. EOS, 2013.
  • Sierra, J. C.; Jiménez, E. Mª.; Buela-Casal, G. (coords.): Psicología forense: manual de técnicas y aplicaciones. Biblioteca Nueva, 2006.
  • Soria, M. A.; Sáiz, D. (coords.): Psicología criminal. Pearson Prentice Hall, 2006.
  • Soria, M. A. (coord.): Manual de psicología jurídica e investigación criminal. Pirámide, 2005.
  • Soria, M. A. (coord.): Manual de psicología penal forense. Atelier, 2002.
  • Tiffon, B.-N. y cols.: Manual de actuación profesional en Psicopatología Clínica, Criminal y Forense: una dimensión jurídico-legal. J. M. Bosch Editor, 2009.
  • Urra, J. (comp.): Tratado de psicología forense. Siglo XXI, 2002.
  • Vázquez Mezquita, B.: Manual de psicología forense. Síntesis, 2005.
  • Vázquez Mezquita, B.; Catalán, Mª. J.: Casos prácticos en psicología forense. EOS, 2008.

Material didàctic