Universitat Internacional de Catalunya

Política de Ciències i Tecnologia

Política de Ciències i Tecnologia
3
12535
4
Primer semestre
OB
FORMACIO TRANSVERSAL
EMPRESA I SOCIETAT
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Els dubtes es resoldran abans o després de classe. Els dubtes no presencials es resoldran mitjançant una videoconferència.

Presentació

En aquesta assignatura es forma l’alumne a les polítiques d’ R+D+I associades a la gestió de projectes d’R+D+I i de gestió d’equips d’alt rendiment. No només s’hi tracten aspectes de la gestió del projecte, sinó també de la presa de requeriments i la configuració, gestió i justificació de projectes de recerca finançats per agències públiques.

Requisits previs

No n’hi ha.

Objectius

  • Conèixer en profunditat el procés de R+D+I en el marc de la gestió de projectes
  • Conèixer els conceptes bàsics de la gestió de projectes.
  • Conèixer les metodologies de gestió dintre de cada etapa del procés R+D+I
  • Conèixer les metodologies de gestió àgil.
  • Conèixer les metodologies de gestió de les parts interessades
  • Conèixer les metodologies de gestió de riscos
  • Conèixer els diferents tipus d’entitats finançadores de l’àmbit públic.
  • Conèixer els mecanismes per sol·licitar, gestionar i justificar projectes de recerca finançada.
  • Conèixer els principis bàsics que regulen els consorcis de recerca finançada.


Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CE5 - Fomentar l'esperit d'emprenedoria i integrar els coneixements aplicats a l'organització i gestió d'empreses en Bioenginyeria antendiendo al seu marc legal i amb la normativa vigent.
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
  • CG6 - Aplicar la legislació necessària en l'exercici de la professió
  • CG7 - Analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
  • CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
  • CG9 - Tenir capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa, i altres institucions i organitzacions.
  • CT1 - Entendre l'organització d'una empresa i les ciències que regeixen la seva activitat; tenir capacitat per aplicar les normes laborals i les relacions entre la planificació, les estratègies industrials i comercials, la qualitat i el benefici.
  • CT2 - Tenir capacitat per relacionar el benestar amb la globalització i la sostenibilitat; aconseguir habilitats per utilitzar de forma equilibrada i compatible la tècnica, la tecnologia, l'economia i la sostenibilitat
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
  • CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Entendre la gestió de projectes en el marc de la complexitat.
  • Comprendre les bases per planificar, organitzar, dirigir i controlar projectes de recerca, desenvolupament i innovació en l’àmbit de la biotecnologia.
  • Comprendre les bases per planificar, organitzar i controlar la càrrega de treball que s’assigni.
  • Entendre les metodologies àgils de projectes (Scrum) i de processos (Kanban), així com el concepte de millora contínua. Entendre les metodologies Design Thinking i Lean Startup
  • Entendre les polítiques de finançament de la R+D+I, de la transferència de tecnologia, l’adopció tecnològica i de la difusió i divulgació.

Continguts

  1. Procés R+D+I: Les diferents etapes del procés en el marc de la gestió integral de projectes.. Sistematització del procés. La transferència del valor.
  2. Conceptes bàsics en la gestió de projectes: Estratègies per gestionar la incertesa. Model de complexitat a la gestió de projectes. Millora continua. Revisió de metodologies i conceptes. Identificació d’ objectius. Factors claus a la gestió de projectes d’ alta complexitat.
  3. Metodologies de gestió de projectes: Principis i pràctiques fonamentals. Comparació de metodologies. Metodologies enfocades a processos, a client, al desenvolupament de productes i serveis, i a la col·laboració, la transparència i l’ entrega de valor
  4. Projectes de finançament públic: Tipologies i entitats finançadores. TRL. Formació de consorcis. Preparació de propostes. Planificació. Justificació econòmica i tècnica
  5. Inception Deck: Eina per iniciar i alinear equips en projectes desenvolupats a entorns complexos: visió, objectius, abast, requisits i restriccions, riscos, gestió de les parts interessades i planificació d’alt nivell del projecte

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals: exposició d’un tema teòric per part del professor.

Casos clínics o mètodes del cas (MC): al final d’ un bloc es farà el plantejament d’una situació real o imaginària. Els alumnes treballen les preguntes formulades en grups reduïts o en interacció activa amb el professor i es discuteixen les respostes. El professor hi intervé activament i, si cal, aportarà nous coneixements. Cada alumne haurà de fer entrega del lliurable corresponent per la seva avaluació.

Educació virtual (EV): material en línia que l’alumne pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora i que contribuirà a l’autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l’assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1)      Primera convocatòria:

Assistència: 10%

Participació a classe i actitud: 10 %

Lliurables pràctics al final de cada bloc: 40 %

Avaluació continua. Preguntes tipus test, al final de cada bloc: 40 %

 

2)      Segona convocatòria o posterior: la nota de participació i actitud a classe es guardarà, així com la seva ponderació (20 %).

Es farà l’entrega d’ un cas a desenvolupar incorporant els conceptes del curs sobre preguntes específiques de desenvolupament pràctic.

 

Punts generals que s’han de tenir en compte sobre el sistema d’avaluació:

1)      Per participació a classe s’entén l’aportació d’idees interessants o el plantejament de qüestions pertinents que ajuden a millorar la qualitat de la sessió, tant si és una lliçó magistral com si són mètodes del cas.

2)      L’assistència a les classes no és obligatòria, però els assistents s’hauran de regir per les normes que indiquin els professors. En cas que no s’arribi puntual, cal entrar en silenci sense molestar o interrompre la classe. En cas de no assistir a un mínim del 65 % de les sessions, la participació a classe es puntuarà molt baix.

 

Consideracions importants:

 

  1. Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Fer-ho als exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura.
  2. La nota mínima per aprovar l’assignatura ha de ser un 5.
  3. No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació.
  4. Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.

 

Bibliografia i recursos

OECD (2015), Frascati Manual 2015: Guidelines for Collecting and Reporting Data on Research and Experimental Development, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/9789264239012-en

The Agile Samurai. Jonathan Rasmusson. The Pragmatic Programmers. 2017.

User stories applied for agile software development. Mike Cohn. Addison-Wesley Signature Series. 2004.

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 11/01/2024 P2A02 14:00h
  • E2 17/06/2024 P2A02 14:00h