Universitat Internacional de Catalunya

Pràctica Clínica

Pràctica Clínica
24
12672
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat



L'alumne haurà d'aportar per a la realització de les pràctiques clíniques: caixa de material, instrumental rotatori, articulador semiajustable, lupes de magnificació, càmera de fotografia intraoral.

Presentació

El programa del Posgrau d'Integrada Avançada està orientat a odontòlegs que volen aprofundir de manera integral a tots els camps de l'odontologia. Al programa clínic-pràctic, l'alumne atén primeres visites de la CUO, estudiant, diagosticant i realitzant el pla de tractament. Un cop presentat i discutit el cas en sessió clínica, l'alumne tracta el pacient des de l'inici fins a donar d'alta el pacient.

Requisits previs

Estar en possessió del títol de llicenciat o graduat en Odontologia. Acreditar coneixement de l'idioma Castellà

Objectius

  • Millorar les habilitats suficients per a poder realitzar el diagnòstic i tractament integral i multidisciplinari complex.
  • Adquirir tècniques en fotografia dental. Ús de la càmera fotogràfica, del macro i dels diferents dispositius de flaixos
  • Perfeccionar la pràctica clínica en la realització de tractaments restauradors conservadors, en la realització de reconstruccions estètiques, amb tècnica d'estratificació i en la restauració de la dent endodonciada.
  • Aprofundir en la pràctica clínica i tècnica de laboratori en la realització de tractaments restauradors mitjançant incrustacions directes i indirectes.
  • Conéixer i manejar de forma fluida les noves tecnologies aplicades en Odontologia. CAD-CAM.
  • Ser capaç de dissenyar pròtesis amovibles parcials i completes.
  • Millorar i aprofundir en la realització dels tractaments de rehabilitació mitjançant pròtesis fixes sobre dents i implants.
  • Millorar en la realització clínica amb tècnica manual i rotatòria dels tractaments d'endodoncia uni i multiradiculars.
  • Aconseguir que l'alumne sigui capaç d'identificar els diferents tipus de malalties periodontals, la seva etiologia i característiques clíniques i ser capaç de fer el diagnòstic de les patologies periodontals i tractar les formes inicials i moderades.
  • Facilitar als alumnes la pràctica clínica als tractaments bàsics quirúrgics periodontals d'allargament coronari.
  • Ser capaç de fer qualsevol tipus d'exodòncia, ja sigui simple o complexa i iniciar-se en la col·locació d'implants

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • Saber identificar les inquietuds i expectatives del pacient, així com comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients i altres professionals.
  • Saber compartir informació amb altres professionals sanitaris i treballar-hi en equip.
  • Comprendre la importància de mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per analitzar-los posteriorment, preservant la confidencialitat de les dades.
  • Identificar el motiu principal de consulta i la història de la malaltia actual, realitzany una història clínica general del pacient i una fitxa clínica que reflecteixi fidelment els registres del pacient.
  • Saber realitzar un examen bucal complet, incloent-hi les proves radiogràfiques i d'exploració complementàries oportunes, així com l'obtenció d'adequades referències clíniques.
  • Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada, sent competent en el reconeixement de les situacions que requereixin una atenció odontològica urgent.
  • Adquirir experiència clínica sota la supervisió adequada.
  • Conèixer i utilitzar noves tecnologies aplicades a Odontologia. CAD-CAM.
  • Determinar i identificar els requisits estètics del pacient i de les possibilitats de satisfer les seues inquietuds
  • Valorar i tractar el pacient amb càries o una altra patologia dentària no cariosa i ser capaç d'utilitzar tots els materials encaminats a restaurar la forma, la funció i l'estètica de la dent en pacients de totes les edats.
  • Realitzar tractaments endodòncics i aplicar procediments per preservar la vitalitat polpar.
  • Millorar en les tècniques del tallat a les pròtesis fixes sobre dent natural.
  • Millorar les habilitats en la presa d'impressions per a la preparació de pròtesis fixes i en l'ús de l'escàner intraoral.
  • Adquirir coneixements i habilitats clíniques en pròtesis sobre implants.
  • Adquirir les habilitats suficients als tractaments periodontals.
  • Adquirir les habilitats suficients als tractaments periodontals.
  • Adquirir les habilitats suficients per a poder realitzar qualsevol exodòncia dentària simple o complexa i les habilitats per a poder iniciar-se i col·locar implants en casos senzills

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne ha de ser capaç, un cop finalitzat el postgrau, de cercar informació a les corresponents bases de dades mèdiques de la xarxa per a poder informar-se, formar-se i actualitzar-se en els diferents camps de l'odontologia

Continguts

720 hores de pràctica clínica

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Aprenentatge pràctic-clínic tutoritzat per un professor responsable a qualsevol de les branques de l'odontologia

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L´assistència a les pràctiques preclíniques és obligatòria per a tots els alumnes. S'ha establert un sistema en què es valoren els coneixements teòrics, actituds i habilitats clíniques dels alumnes mitjançant l'avaluació continuada: - Treball en equip - Habilitat clínica - Tracte amb el pacient - Puntualitat - Presència - Ordre - Comunicació amb el pacient La qualificació final de l'assignatura és la suma ponderada de la qualificació de les pràctiques clíniques, ABSÈNCIES I PUNTUALITAT Com ja hem comentat prèviament, l'assistència és obligatòria. La inassistència a les pràctiques clíniques impedeix que l'alumne pugui desenvolupar i plasmar les habilitats clíniques sobre pacients. Absències: Només es pot faltar amb justificació. Aquestes justificacions han de ser oficials i no han de ser expedides per cap familiar directe. Puntualitat: En cas que el pacient no acudeixi a la visita, l'alumne haurà de romandre a CUO i realitzar les tasques de Laboratori o bé podrà tenir assignada alguna urgència. L'instructor us podrà donar permís en marxar 20 minuts abans de la finalització del vostre horari a la CUO. En cas que l'alumne finalitzi el tractament abans d'hora, haurà de romandre a CUO complint el seu horari de pràctiques, l'instructor li podrà donar permís en marxar 20 minuts abans de la finalització del seu horari a la CUO. Dins l'avaluació de l'actitud de l'alumne a part de la puntualitat hauríem de comentar els casos en què aquesta actitud sigui tan negativa que sigui tipificada com a falta greu o lleu i comporti algun tipus de sanció.
TIPOLOGIA DE FALTES A LA CUO Faltes Greus: 1. Qualsevol manca de respecte als pacients de la CUO 2. Qualsevol manca de respecte al personal auxiliar i administratiu de la Universitat. 3. Qualsevol manca de respecte al professorat de la UIC-CUO 4. Estar sota els efectes de l'alcohol o de qualsevol droga il·legal 5. Lesió voluntària a qualsevol persona dins i fora de les instal·lacions de la Universitat. 6. Actituds que atemptin contra la moral 7. Robatori, furt. 8. No seguir les normes de desinfecció del camp de treball i d'instrumental. 9. Canviar-se fora de la zona de vestidors. 10. Treure les Històries Clíniques i treballs protètics fora de la CUO. 11. Realitzar tractaments no autoritzats. 12. Realitzar tractaments que no hagin estat registrats per CUO-Soft (Programa de programari de la CUO). 13. Realitzar cobraments irregulars.
Faltes lleus: 1. No portar l'uniforme complet, net i planxat. 2. No dirigir-se al professor amb el degut respecte i s'hi dirigiran com a “professor” o “doctor”. 3. Absentar-se de la CUO sense comunicar-ho al professor o al cap d'instructors. 4. Ingressar/sortir per la porta principal de la clínica 5. Menjar o beure a les clíniques o laboratoris. 6. Utilitzar mòbils en clínica, auriculars, i altres dispositius que puguin ocasionar distracció en les pràctiques... 7. Estar a CUO sense treballar, ni ajudar, ni aprenent mirant altres casos segons la indicació del professor. 8. Realitzar rotllanes i xerrades amb els amics de temes que no siguin els propis dels tractaments a realitzar a CUO. 9. Realitzar tractaments entre alumnes fora del protocol establert. 10. No tornar el material/instrumental després de cada pacient realitzat. 11. Sortir de clínica amb els guants posats, i no respectar així les normes de bioseguretat.
 

Bibliografia i recursos

Els protocols clínics dels tractaments a realitzar estan penjats a la intranet a l'apartat: FÒRUM-QUO-MATERIALS-PROTOCOLS QUO