Universitat Internacional de Catalunya

Medicina Oral de la Son

Medicina Oral de la Son
3
13258
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


Dra. Natalia Felipe / Dr. Jordi Tomàs

Dimecres de  9  a 14  hores (Es recomana demanar cita prèvia  via e-mail: nfelipe@uic.es / jtomas@uic.es)

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


El dolor i la disfunció craniomandibular presenten una prevalença molt significativa en la població general. És molt freqüent la consulta dels pacients amb simptomatologia disfuncional en les diferents àrees de l'odontologia i d'altres especialitats mèdiques, d'aquí la necessitat de poder diagnosticar els signes i símptomes ràpidament com odontòlegs per poder orientar els nostres pacients sobre quines mesures terapèutiques efectuar. Molts d’aquests pacients presenten alteracions durant la son. Per la presència de roncopaties, o bé, síndrome d’apnees I hipoapnees (SAHOS). Sent una patologia de difícil maneig i amb gran afectació a nivell de la qualitat de vida del pacient. Actualment, el concepte de disfunció del sistema masticatori i alteracions en la son, a l'àrea de coneixement de la Odontologia, es troba integrat dins el context general del pacient com una unitat funcional, que requereix una aproximació i tractament integral.

Requisits previs

Coneixements i habilitats clíniques bàsiques sobre anatomia del sistema estomatognàtic i neurofisiologia de la son.

Objectius

- Capacitar l'alumnat a adquirir els coneixements bàsics, teòrics i pràctics, en relació amb el diagnòstic de trastorns associats a la son (roncopaties, apnees, hipoapnees).
- Obtenir coneixements suficients pels diferents tipus de tractaments (fisioteràpia, ortesis orals, màscares d’oxigen, cirurgia respiratòria).

- Conèixer la relació que s’estableix entre trastorns de la son i el component emocional del pacient. Saber manejar el component de l’eix 2 o psicològic del pacient.

- Identificar el component de bruxisme de la son en pacients que experimenten alteracions de la mateixa.

- Fomentar la recerca d’informació de la matèria.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • Fer tractament no quirúrgic dels trastorns de la son
  • Identificar i corregir hàbits bucals susceptibles de causar o exacerbar patologia de la son
  • Valorar la funció motora i sensorial de la boca, els maxil·lars i annexos
  • Conèixer la morfologia i funció de l'aparell estomatognàtic, incloent-hi continguts apropiats d'embriologia, anatomia, histologia i fisiologia específics
  • Diagnosticar, planificar i dur a terme, amb caràcter general, un tractament multidisciplinari, seqüencial i integrat de complexitat limitada en pacients de totes les edats i condicions i en pacients amb necessitats especials (diabètics, hipertensos, oncològics, trasplantats, immunodeprimits, anticoagulats, entre d'altres) o discapacitats. Específicament l'odontòleg ha de ser competent en l'establiment d'un diagnòstic, d'un pronòstic i el desenvolupament d'una adequada planificació terapèutica, i de manera particular en dolor orofacial, desordres temporomandibulars, bruxisme i altres hàbits parafuncionals; patologia dentària i periapical; traumatismes bucodentals; patologia periodontal i dels teixits periimplantaris; patologia òssia dels maxil·lars, els teixits tous bucals i glàndules annexes; estats d'edentació parcial o total i en la planificació del tractament rehabilitador mitjançant pròtesi dentosuportada i mucosuportada, o mitjançant implants dentals, malposicions i/o maloclusions dentàries i d'altres alteracions anatòmiques o funcionals de la cara o del sistema estomatognàtic i de les possibles correccions ortodòntiques, ortopèdiques o quirúrgiques
  • Dur a terme models diagnòstics, muntar-los i prendre registres interoclusals via sistema analògic I digital.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Saber diagnosticar pacients amb alteracions de la son, mitjançant exploració física i interpretació de proves complementàries.

Saber interpretrar proves complementàries com polisomnografia hospitària o poligrafia respiratòria per la detecció de SAHOS o roncopaties.

Elaborar i ajustar correctament dispositius d’avançament mandibular pel tractament de SAHOS lleu

Preescriure el tractament adequat per SAHOS moderat i sever

Instruir mesures d’higiene oral de la son.

Maneig de pacients amb patologia de bruxisme de la son i pacients amb roncopaties.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Classes magistrals

Seminaris de pràctiques preclíniques (exploració craniomandibular, ...).

Seminaris d'anàlisi de proves per la imatge.

Seminaris de casos clínics.

Prova teòrica i pràctica.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



L'avaluació final serà de la següent manera:

 Prova teòrica:

En l'avaluació es contemplaran tots els conceptes teòrics impartits durant tot el semestre de l'assignatura. Constarà de 10 preguntes de resposta curta en relació al contingut del temari impartit.

 Excepcionalment es valorarà amb el professorat de l'assignatura i secretària acadèmica la possibilitat de fer un examen oral de l'assignatura si la situació individual ho requereix en particular.

Bibliografia i recursos

Okeson JP. Tractament d'oclusió i afeccions temporomandibulars. 7a Ed. Elsevier, 2013.

Lavigne G. Medicina de la son per dentistes. 1a ed. Quintessence books, 2009

Rodríguez Flores JM. Medicina oral del sueño en niños y adultos. 1a ed. Quintessence, 2014

Chokroverty S. Medicina de los trastornos del sueño. 3a ed. Elsevier, 2011