Universitat Internacional de Catalunya

Estructura i Funció dels Sistemes d'integració: Nerviós i Endocrí

Estructura i Funció dels Sistemes d'integració: Nerviós i Endocrí
6
13480
1
Primer semestre
OB
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

L'assignatura “Estructura i funció dels sistemes d'integració: nerviós i endocrí” ens permet conèixer com es regulen les activitats corporals mitjançant impulsos nerviosos i secrecions hormonals, contribuint al manteniment de l'homeòstasi corporal. La descripció de les vies sensitives i motores ens permetrà comprendre com es transmeten els impulsos cap a la medul·la i l'encèfal, i des d'allí cap als músculs i glàndules. També estudiarem la part del sistema nerviós que opera sense control voluntari, el sistema nerviós autònom, per a concloure amb els sistemes de protecció i regulació dels òrgans interns mediada per aquest mateix sistema. Coneixerem també com es perceben conductes i records, i com es realitzen els moviments voluntaris. Comprendrem l'organització general del sistema endocrí: les característiques estructurals, generals i específiques de les glàndules endocrines; l'estructura molecular de les diferents hormones i els mecanismes implicats en la seva producció, transport, metabolisme, i regulació, així com els efectes fisiològics de les diferents hormones.

Requisits previs

Coneixements de química/bioquímica i biologia molecular de batxillerat

Objectius

  1. Conèixer l'estructura, l'organització i funcions del sistema nerviós. Conèixer els senyals elèctrics i químiques de les neurones i com aquestes es transmeten en les sinapsis.
  2. Identificar i descriure la morfologia del sistema nerviós central i autònom.
  3. Conèixer la composició i funció del sistema nerviós autònom i del sistema neuro-endocrí.
  4. Conèixer l'estructura, l'organització i les funcions del sistema endocrí. 
  5. Conèixer les diferents hormones així com les seves diferents funcions, regulació i mecanismes d'acció en els diferents òrgans.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • Reconèixer l'anatomia, fisiologia i histologia dels òrgans i sistemes del cos humà en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes, donant especial èmfasi a la comprensió integral de l'envelliment.
  • Reconèixer els conceptes biològics bàsics i el llenguatge propi de les ciències biomèdiques en l'estat de salut.
  • Reconèixer conceptes bàsics de diferents àmbits vinculats a les ciències biomèdiques.
  • Desenvolupar la capacitat d'organització i planificació adequades al moment.
  • Desenvolupar la capacitat per a la resolució de problemes.
  • Ser capaç de treballar en equip.
  • Ser capaç de dur a terme un aprenentatge autònom.
  • Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica.
  • Usar internet com a mitjà de comunicació i com a font d'informació
  • Reconèixer els aspectes generals i específics relacionats amb el camp de la nutrició i envelliment.
  • Interpretar resultats experimentals i identificar elements consistents i inconsistents.
  • Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per a emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Durant el curs l'alumne ha d'adquirir els coneixements bàsics sobre el sistema nerviós (central, perifèric, i autònom), i conèixer l'estructura macroscòpica i microscòpica dels seus components. Haurà de poder identificar els circuits i mecanismes responsables de diferents funcions fisiològica, així com la integració de senyals dins de mateix. L'alumne també haurà d'adquirir els coneixements necessaris sobre el sistema endocrí, la seva estructura i les seves diferents funcions. Haurà de conèixer les diferents hormones, els seus mecanismes de producció, de regulació, i d'acció al nivell dels teixits diana, així com conseqüències de la seva desregulació.

Continguts






























Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals (CM): exposició durant 50 minuts d’un tema teòric per part del professor.

Casos Clínics (CC): Plantejament d’una situació real o imaginària. Els alumnes treballen les preguntes formulades en grups reuïts i a classe es discuteixen les respostes. El professor intervé activament i si cal aporta nous coneixements.

Pràctiques (P): Demostració experimental en el laboratori dels conceptes treballats a les classes teòriques. Familiarització amb els recursos experimentals més habituals en un laboratori de bioquímica.

Ensenyament virtual. (EV): Material en línia que l'alumne pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora i que constribuirá a l'autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l'assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Alumnes en primera convocatòria: 20% prova parcial, 5% avaluació de les pràctiques, 10% actitud i participació, 45% prova final i 20% treballs i avaluacions dels mètodes del cas i participació en aquestes classes.

  • 20% - Prova parcial: prova tipus test de resposta múltiple. Aquesta prova inclou tota la matèria impartida fins a la classe anterior a la prova.
  • 5% - Prova pràctica. A l'alumne que no superi aquesta prova no se li avaluarà l'examen final.
  • 10% - Actitud i Participació en classe. Es valorarà la participació, la iniciativa i la disposició envers la classe i les tasques assignades.
  • 45% - Prova final: prova tipus test de resposta múltiple. Inclou tota la matèria vista en classe i els continguts recomanats en la bibliografia. És imprescindible superar-ho per a superar l'assignatura.
  • 20% - Avaluació dels mètodes del cas: els alumnes seran avaluats de forma continuada. Aquest tipus d'avaluació inclou control d'assistència, resolució dels mètodes del cas i exposició en classe.

Per a aprovar l'assignatura s'ha d'obtenir un mínim de 5 en l'examen final.

 

Alumnes en segona convocatòria: faran un examen al juliol que valdrà un 65% de la nota final i que farà mitjana amb la nota de pràctiques (15%), i preparació dels mètodes del cas (20%) obtinguda en la primera convocatòria. No es comptarà la nota de l'examen parcial (a no ser que l'alumne ho demani).
Alumnes amb dos o més de dues convocatòries esgotades: faran l'examen final de cada convocatòria que valdrà un 65% de la nota final i que farà mitjana amb la nota de pràctiques (15%), i preparació dels mètodes del cas (20%) obtinguda en la primera convocatòria. Sempre que ho desitgin, els alumnes podran repetir l'assistència a les pràctiques i mètodes del cas per obtenir una nova nota. Cal comunicar-ho al coordinador amb antel.lació.

Bibliografia i recursos

  • Principles of Neural Science. Kandel, Schwartz, Jessell, Siegelbaum y Hudspeth. Editorial McGraw Hill, 2012 (5ª ed.) **
  • The Neuron: Cell and Molecular Biology. Levitan and Kaczmarek. Oxford Univeristy Press 2002 (3rd ed) **
  • Neurociencia. Dale Purves. ISBN: 978-8498357547. Editorial Panamericana, 2016 (5ª Edición).
  • Williams Tratado de Endocrinología. Wilson, Foster, Kronenberg, Larsen. ISBN: 978-8491131014. Editorial Elsevier, 2017 (13ª ed.)
  • Tratado de Fisiología médica. Guyton y Hall. ISBN: 9781455770052. Editorial Elsevier, 2016 (13ª ed.)
  • Berne y Levy Fisiología. Koeppen y Staton. ISBN: 978-8491132585. Editorial Elsevier, 2018 (7ª ed.)
  • Sobotta Histología. Welsch. ISBN: 978-6077743910. Editorial Panamericana 2014 (3ª ed.)

** molt recomanables.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 10/01/2021 A08 14:00h