Universitat Internacional de Catalunya

Disfunció Craniomandibular i Dolor Orofacial des de la Pràctica Clínica

Disfunció Craniomandibular i Dolor Orofacial des de la Pràctica Clínica
29
13683
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


Dra. Natalia Felipe / Dr. Jordi Tomàs

Dimecres de  9  a 14  hores (Es recomana demanar cita prèvia  via e-mail: nfelipe@uic.es / jtomas@uic.es)

Presentació

El dolor i la disfunció craniomandibular presenten una prevalença molt significativa en la població general. És molt freqüent la consulta dels pacients amb simptomatologia disfuncional en les diferents àrees de l'odontologia i d'altres especialitats mèdiques, d'aquí la necessitat de poder diagnosticar els signes i símptomes ràpidament com odontòlegs per poder orientar els nostres pacients sobre quines mesures terapèutiques efectuar. La disfunció del sistema masticatori és una matèria àmplia, en la qual els alumnes han d'adquirir progressivament un conjunt de conceptes teòrics, una suficient habilitat pràctica i experiència per poder diagnosticar i tractar. Actualment, el concepte de disfunció del sistema masticatori, a l'àrea de coneixement de la Odontologia, es troba integrat dins el context general del pacient com una unitat funcional, que requereix una aproximació i tractament integral.

Requisits previs

Coneixements sobre anatomia del sistema estomatognàtic i neurofisiologia de la son.

Objectius

- Capacitar l'alumnat de grau a adquirir els coneixements avançats I habilitats pràctiques, en relació amb el diagnòstic de trastorns temporomandibulars, posturals, oclusals i associats a la son (roncopaties, apnees, hipoapnees).
- Obtenir coneixements suficients pels diferents tipus de tractaments (fisioteràpia, ortesis orals, tallats selectius, anàlisi oclusal, farmacogenètic, medicina oral del son, autocuidats).
- Fomentar la recerca d’informació de la matèria.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • Fer tractament no quirúrgic dels desordres temporomandibulars i el dolor orofacial
  • Identificar i corregir hàbits bucals susceptibles de causar o exacerbar mal oclusions
  • Valorar la funció motora i sensorial de la boca, els maxil·lars i annexos
  • Conèixer la morfologia i funció de l'aparell estomatognàtic, incloent-hi continguts apropiats d'embriologia, anatomia, histologia i fisiologia específics
  • Diagnosticar, planificar i dur a terme, amb caràcter general, un tractament multidisciplinari, seqüencial i integrat de complexitat limitada en pacients de totes les edats i condicions i en pacients amb necessitats especials (diabètics, hipertensos, oncològics, trasplantats, immunodeprimits, anticoagulats, entre d'altres) o discapacitats. Específicament l'odontòleg ha de ser competent en l'establiment d'un diagnòstic, d'un pronòstic i el desenvolupament d'una adequada planificació terapèutica, i de manera particular en dolor orofacial, desordres temporomandibulars, bruxisme i altres hàbits parafuncionals; patologia dentària i periapical; traumatismes bucodentals; patologia periodontal i dels teixits periimplantaris; patologia òssia dels maxil·lars, els teixits tous bucals i glàndules annexes; estats d'edentació parcial o total i en la planificació del tractament rehabilitador mitjançant pròtesi dentosuportada i mucosuportada, o mitjançant implants dentals, malposicions i/o maloclusions dentàries i d'altres alteracions anatòmiques o funcionals de la cara o del sistema estomatognàtic i de les possibles correccions ortodòntiques, ortopèdiques o quirúrgiques
  • Dur a terme models diagnòstics, muntar-los i prendre registres interoclusals

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

-       Diagnòstic i tractament de patologia temporomandibular, dolor neuropàtic, neurovascular, anàlisis postural.

-       Tractament de fisioteràpia basat en teràpia manual, desbridament de punts gatell, punció seca, aplicació d’ultrasons i TENS.

-       Tractament cognitive-conductual, ús d’eines com el biofeedback o tècniques de relaxació de Jacobson.

-       Tractament multidisciplinar amb interacció amb prostodòncia, ortodòncia, cirurgia, odontopediatria, etc.

-       Realització i ajust de tot tipus d’ortesis orals, confeccionades de mode convencional o digital.

-       Desprogramació neuromuscular, i anàlisi oclusal.

-       Realització de tallats selectius i adequació oclusal.

-       Tractament de patologia oral de la son mitjançant higiene oral de la son, dispositius d’avançament mandibular, control de CPAP, derivació a ORL per casos quirúrgics.

-       Tractament quirúrgics de l’ATM amb infiltració de PRFC, corticoides, artrocentesis i assistència en casos d’artroscopia.

-       Rehabilitació de casos de desgast sever a causa de lesions no carioses.

-       Tractament del bruxisme de la son i de la vigília.

-       Anàlisi I diagnostic de lesions de la cavitat oral.

-       Tractament del dolor neuropàtic i neurovascular mitjançant estudi farmacogenètic.

Continguts

Realització de pràctiques sobre pacient a la Clínica Universitària Odontològica sota la supervisió del professorat del master.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Pràctiques sobre pacients a CUO

Seminaris de pràctiques preclíniques

Seminaris d'anàlisi de proves per la imatge.

Seminaris de casos clínics.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Avaluació continuada respecte als criteris clinics, habilitats manuals, interacció amb el pacient, professorat i personal auxiliar de CUO.

Avaluació continuada dels diferents seminaris preclínics (RX, casos clinics, fisioteràpia, oclusió, medicina oral de la son).

Exposició de 5 casos finals clinics davant un tribunal extern al master durant 30’.

Bibliografia i recursos

Okeson JP. Tractament d'oclusió i afeccions temporomandibulars. 7a Ed. Elsevier, 2013.

 Headache classification committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition (beta version). Cephalalgia. 2013; 33: 629-808.

 De Leeuw R, Klasser GD. ed. Orofacial Pain Guidelines for Assessment, Diagnosi and Management of the American Academy of orofacial Pain. 5th Ed. Quintessence, 2013.