Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Escolars

Pràctiques Escolars
10
13768
1
Segon semestre
PR
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Dr. Angélica Carlet, acarlet@uic.es

Dr. Helena Roquet, hroquet@uic.cat

Dr. Natalia Evnitskaya, nevnitskaya@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Les pràctiques externes, com a element fonamental i eix bàsic en la formació de docents, pretenen oferir experiències als nostres estudiants de màster per enriquir el màxim possible el seu coneixement i formació sobre l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera. Per aquest motiu, els estudiants tindran l'oportunitat d'entrar en contacte amb institucions que enriquiran el seu bagatge personal i professional. El Màster en Adquisició i Ensenyament de l'Anglès com a Llengua Estrangera inclou 10 ECTS (equivalent a 160 hores, aproximadament) de pràctiques externes. L'objectiu de les pràctiques externes és dotar l'alumne d'experiència en l'àmbit de l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera perquè pugui posar en pràctica els continguts apresos en el màster.

Requisits previs

La realització de les pràctiques està condicionada a la superació dels crèdits de les assignatures del primer semestre del mòdul I (L'Ensenyament de l'Anglès com a Llengua Estrangera) i estar matriculat en el mòdul II (Pràctiques de l'Ensenyament de l'Anglès com a Llengua Estrangera).

Objectius

  • Recollir dades de la pràctica per crear nou coneixement
  • Dissenyar una proposta d'innovació a l'aula vinculada a la menció
  • Elaborar un diari de pràctiques que reculli aspectes rellevants de les pràctiques
  • Relacionar la teoria amb la pràctica
  • Dissenyar i dur a terme una intervenció a l'aula de caràcter generalista
  • Valorar la seva intervenció a l'aula
  • Recollir dades de la pràctica per crear nou coneixement
  • Conèixer l'organització de centre (organigrama, plans desenvolupats i reunions)

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Bàsiques i Generals

CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 - Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG5 - Posseir les habilitats pedagògiques i organitzatives suficients per crear un entorn d'aprenentatge segur a les classes i fomentar l'aprenentatge responsable i autònom dels estudiants.

CG6 - Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

Transversals

CT1 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.)

 

Específiques

CE4 - Saber aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa i gestionar i promoure programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador

CE5 - Planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera als diferents nivells educatius, atenent al nivell i formació prèvia de l’alumnat.

CE6 - Dissenyar propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l’alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomentin la reflexió, l’obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

CE7 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

CE11 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

CE12 - Reconèixer els aspectes fonètics i fonològics de l’anglès, aplicar-los a l’aula i iniciar-se en l’ensenyament de la pronunciació de l’anglès com a llengua estrangera.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran als estudiants es vinculen amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, es destaquen els següents:

 

  • Gestiona un grup classe amb eficàcia tenint en compte la diversitat de l'alumnat.
  • Coopera amb l'equip del centre formador i els diferents agents socials en la visió dels objectius educatius del centre formador.
  • Planifica i adapta les tècniques i estratègies de l'ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera d'acord amb les necessitats contextuals generades a l'aula i les necessitats educatives dels estudiants.
  • Integra les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament-aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.
  • Planifica, desenvolupa i avalua el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera, atenent al nivell i formació prèvia dels alumnes, així com l'orientació d’aquests, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre educatiu.
  • Planifica, implementa i avalua propostes didàctiques amb l'objectiu de desenvolupar la competència plurilingüe i intercultural i la reflexió sobre aquesta competència, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomenta un sentiment d'obertura i respecte cap a altres llengües i cultures.
  • Analitza i avalua el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l'alumnat durant les diferents etapes d'educació en funció del procés d'adquisició de l'anglès com a llengua estrangera, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
  • Empra correctament l'anglès com a llengua d'ensenyament de forma oral i escrita.

Continguts

El desenvolupament de les pràctiques inclou processos d'observació, diagnòstic, planificació, i implementació d'una unitat didàctica en anglès. Les pràctiques han de permetre establir la relació entre la teoria i la pràctica posant en acció competències claus com ara el treball en equip, la responsabilitat social i el pensament crític i reflexiu, entre d'altres. Cada estudiant tindrà un professor consultor responsable de l'assignatura a la Universitat i un tutor al centre formador que l'orientaran al llarg del període de pràctiques.

 

D'acord amb el pla d'estudis del Màster en Adquisició i Ensenyament de l'Anglès com a llengua estrangera, els continguts inclouen:

 

a) Planificació de programacions, projectes i processos educatius innovadors i compartits

b) Gestió de l'aula a partir de l'aplicació de propostes didàctiques innovadores

c) Estratègies d'ensenyament aplicades a l'escola i la seva relació amb el marc teòric

d) Models de pràctica educativa i de gestió de l'aula i valoració en funció del context

e) Recursos didàctics aplicats a la formació docent

f) Coneixement del desenvolupament socioemocional dels alumnes

g) L'observació com a instrument de registre

h) La responsabilitat com a element clau en la pròpia formació i en el desenvolupament de la professió docent

i) Les TIC com a instrument per a la millora del procés d'ensenyament i aprenentatge

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



 

Metodologia docent en línia

CA - Contracte d'aprenentatge

 

Activitats Formatives

PE- Pràctiques externes

TI- Estudi i treball autònom individual

TL - Tutories en línia

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



L'assistència a les pràctiques és obligatòria; les hores i dies hauran de ser pactats amb el centre formador. Un cop finalitzat el període de pràctiques, l'alumne, haurà de realitzar una memòria en què reculli la seva experiència i posi de manifest tots els coneixements i competències adquirits (60 % de la nota). Així mateix, el tutor realitzarà un informe on haurà de valorar l'actitud, participació, competències i coneixements adquirits per l'alumne, així com l'informe que hagi elaborat (40 % de la nota).

Sistemes d’Avaluació

Realització d'una proposta d'intervenció educativa / memòria    - 60 %

Informe de pràctiques                                                           - 40 %

 

Bibliografia i recursos

Bullock, D. (2004). Moving from theory to practice: An examination of the factors that preservice teachers encounter as the attempt to gain experience teaching with technology during field placement experiences. Journal of Technology and Teacher Education12(2), 211-237.

Fuertes, M.T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de Docenci Universitaria vol9, nº 3. A: http://red-u.net/redu/files/journals/1/articles/248/public/248-647-1-PB.pdf

Henderson, J., Winitzky, N., & Kauchak, D. (1996). Effective teaching in advanced placement classrooms. The Journal of Classroom Interaction, 29-35.

Ng, W., Nicholas, H., & Williams, A. (2010). School experience influences on pre-service teachers' evolving beliefs about effective teaching. Teaching and teacher education26(2), 278-289.