Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica de la Llengua Oral i Escrita

Didàctica de la Llengua Oral i Escrita
4
14100
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Dra. Christina Howes (anglès)

chowes@uic.es

Dra.  Maria Martorell (catalan)

mmartorell@uic.es

Prof. María José López, (castellà), 

mlopezc@uic.es

Presentació

 

Aquesta matèria està dirigida a futurs professors de Secundària de llengua catalana, castellana i d'anglès. L'objectiu general és familiaritzar els futurs professors amb els enfocaments i mètodes bàsics de la didàctica de la llengua i l’anglès com a llengua estrangera (EFL), abordar-los críticament per tal de desenvolupar i seleccionar estratègies didàctiques i d'avaluació adequades que siguin coherents amb la recerca actual, el context d'aprenentatge, així com els plans d'estudis de llengües i el Marc Europeu Comú. Es posarà èmfasi en les anàlisis crítiques de metodologies, investigacions, materials i estratègies d'avaluació que permetin als futurs professors innovar, dissenyar, implementar i avaluar seqüències docents efectives centrades en competències basades en habilitats orals i escrites.

Requisits previs

Per els d' especialitat d'anglès

Competència comunicativa  equivalient al nivell B2 del MECR. 

Com a futurs professors d'anglès, s'espera que els estudiants siguin bons models lingüistics  per als seus alumnes en tots els aspectes de la llengua (gramàtica, vocabulari, pronunciació, habilitats de lectura i escriptura, així com llenguatge relacionat amb la gestió de l'aula) i siguin capaços d'entendre i escriure textos professionals, informatius i acadèmics sense dificultat.

Objectius

Els objectius d'aquest matèria són:

Especialitat d'anglès

1) Familiaritzar els futurs professors d'anglès com a llengua estrangera (TEFL) en l'educació secundària i les escoles oficials d'idiomes amb coneixements de metodologies TEFL, tant passades com presents en l'ensenyament de la llengua oral i escrita. 2) Permetre als professors prendre decisions informades sobre el disseny efectiu de materials, les activitats a l'aula, l'ús de material comercial, així com les estratègies docents i les tasques d'avaluació. 3) Desenvolupar estratègies d'ensenyament de llengües estrangeres coherents amb la recerca actual sobre l'aprenentatge d'idiomes, les necessitats dels estudiants i el context d'aprenentatge. 4) Dissenyar i seleccionar materials, activitats i plans de lliçó/unitat adequats a l'alumnat, d'acord amb els principis establerts en els plans d'estudis catalans relatius a les llengües estrangeres en l'educació secundària obligatòria i postobligatoria. 5) Dissenyar i seleccionar materials docents i d'avaluació adequats per a l'alumnat i basats en principis pedagògics basats en l'evidència i recomanacions del CEFL i dels plans d'estudis de llengües estrangeres catalanes. 6) Familiaritzar-se amb els gèneres de text oral i escrit que s'imparteixen a les escoles i les seves característiques. 7) Conèixer el Marc Europeu d'Aprenentatge d'Idiomes.

Especialitat de Català i Castellà

Objectius de coneixement

1. Conèixer els principis bàsics que sustenten la didàctica de la llengua.

2. Explicar els models i les microhabilitats que fonamenten cadascuna de les habilitats lingüístiques.

3. Analitzar les implicacions didàctiques de les habilitats lingüístiques.

4. Aplicar els continguts adquirits a supòsits pràctics.

Objetius d’habilitats i actituds

1. Utilitzar recursos didàctics i estratègies docents per l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua.

2. Valorar la funció del professor en el desenvolupament de les competències comunicativa i lingüística.

3. Reflexionar sobre el context de l’aula i tenir-lo en compte en la planificació i el desenvolupament de les activitats des d’una perspectiva comunicativa.

4. Apreciar l’ús de la llengua utilitzant-la de la millor manera en la modalitat oral i escrita per la comprensió i expressió dels coneixements de qualsevol àrea del saber.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques

CB6 Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d’idees, sovint en un context de recerca.

CB7 Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 Que els estudiants tinguin les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant d’una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

Competències generals

CG1 Formular judicis reflexius i crítics, responsables, ètics i respectuosos sobre els diferents protagonistes del procés educatiu (família, escola i societat)

CG3 Integrar i col·laborar activament en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees i organitzacions

CG4 Presentar idees oralment i per escrit, adaptant-se als diferents estils comunicatius i tipus d'activitats.

CG5 Organitzar i planificar diferents tipus d'activitats, esdeveniments i situacions.

CG6 Integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos àmbits de manera eficaç i responsable.

Competències transversals

CT1 Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequades per a la millora professional.

CT2 Treballar en equip i desenvolupar actituds de participació i col·laboració com a membre actiu de la societat

CT3 Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà i com a professional.

CT4 Desenvolupar la capacitat d'avaluar les desigualtats basades en el sexe i el gènere, de dissenyar mecanismes per a la consecució de la igualtat real, evitant interpretacions parcials i discriminatòries.

CT5 Identificar estratègies per promoure la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte dels drets humans.

CT6 Promoure situacions i entorns inclusius per al Desenvolupament Sostenible, creant contextos eficaços, responsables i inclusius a tots els nivells

Competències específiques

Mòdul comú/genèric.1. Aprenentatge i desenvolupament de la personalitat

CCE5 Analitzar les característiques històriques de la professió docent, la seva situació actual, perspectives i interrelació amb la realitat social de cada època

CE10 Determinar el valor formatiu i cultural de la llengua i la literatura, la seva història i desenvolupament per a transmetre'n una visió profunda

CE11 Identificar qüestions relacionades amb el contacte lingüístic i els processos d'adquisició de segones llengües.

Mòdul específic. 2. Ensenyament i aprenentatge de l'assignatura corresponent

CE12 Identificar els continguts curriculars de les matèries relacionades amb l'especialització docent corresponent, així com el cos de coneixements didàctics al voltant dels respectius processos d'ensenyament i aprenentatge. 

CE13 Especificar el pla d'estudis a implantar en un centre docent que participi en la planificació col·lectiva del mateix; desenvolupar i aplicar metodologies didàctiques grupals i personalitzades, adaptades a la diversitat d'alumnes.


Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran dels estudiants estaran vinculats a les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, destaquen les següents:

1.Organitza i sistematitza els continguts curriculars
2. Desenvolupa principis i tècniques que permetin planificar, desenvolupar i avaluar el procés d'ensenyament i aprenentatge.
3. Aborda les necessitats educatives especials aplicant propostes i metodologies didàctiques adaptades a la diversitat de l'alumnat.
4. Incorpora i integra noves estratègies, materials didàctics i tecnologies a les activitats de l'aula en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
5. Aplica i avalua estratègies i tècniques com a instruments de regulació i aprenentatge
6. Analitza i avalua models, programes educatius i metodologies per a l'ensenyament de la llengua oral i escrita.
7. Programa activitats presencials per promoure el desenvolupament de competències específiques de l'assignatura
8. Dissenya propostes docents innovadores en l'àmbit del llenguatge oral i escrit.
9. Utilitza recursos i alternatives no sexistes per dinamitzar el pensament, així com organitza aules i altres espais de treball i convivència.
10. Promou la igualtat de drets i oportunitats dels estudiants.

Continguts

  1. Didàctica i currículum
  2. Disseny, planificació i programació didàctica. Enfocament comunicatiu i enfocament competencial.
  3. Avaluació: sistemes, criteris i instruments
  4. Competència comunicativa. Desenvolupament de les habilitats lingüístiques.
  5. Ensenyament oral i escrit de llengües: habilitats lingüístiques: expressió oral, expressió escrita, comprensió oral i comprensió lectora
  6. Diferències i similituds entre gèneres orals i escrits
  7. Elaboració i desenvolupament d'unitats didàctiques a l'aula de Llengua. Selecció i seqüenciació de continguts. Directrius metodològiques.
  8. El Projecte Lingüístic de Centre i el pla de lectura.

A més, també es tractaran els següents continguts:

-         Conflicte lingüístic i social

-         L’ensenyament de la Llengua com a vehicle per l’aprenentatge

-         El tractament integrat de llengües

-         Una visió general de les metodologies d'ensenyament d'idiomes

-         Factors que afecten l'adquisició de segones llengües

-         Creences sobre l'aprenentatge d'idiomes

-         Aspectes culturals, l'anglès com a lingua franca i diversitat

-         Selecció de materials didàctics

-         Habilitats de parla:

  • Competències comunicatives i interculturals
  • Didàctica del discurs oral
  • Estratègies d'aprenentatge de la llengua oral
  • Qüestions de pronunciació, prosòdia i entonació

-         Habilitats d'escriptura:

  • Les diverses tipologies textuals
  • Propietats fonamentals dels textos: congruència, correcció i adequació
  • Processos
  • El lloc de la gramàtica en l’ensenyament de la Llengua
  • Didàctica de l’ortografia

-         Precisió/fluïdesa/complexitat en les habilitats de parla i escriptura

-         Correcció d'errors: per què, quan, com

-         Proves i avaluació

-         Aplicació del Marc Europeu Comú per a les Llengües Estrangeres

-         Integració del treball de projectes tecnològics i de recerca

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

CT- Classes teòriques/expositives en línia

ABP- Aprenentatge basat en projectes

CP- Classes pràctiques

REC- Resolució d’exercicis i qüestions

Activitats formatives

ETI- Estudi i treball individual

CML - Classes magistrals en línia

FDV - Fòrums i debats virtuals

CPL- Classe pràctica en línia

TL- Tutories online (individual o grupal)

TG- Treball grupal

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Anglès: 

PF - Participació en foros i debats virtuals: 15%

- Tres tasques obligatòries del Fòrum Virtual (Fòrum)

PT - Presentación de trabajos en línea (Redacció): 35%

IE - Proposta de intervenció educativa en grup: 50%

 

Especialitat català i castellà

1.  Català


Presentació de treballs en línia (PT): per afavorir el caràcter didàctic i disciplinari de
l’assignatura totes les classes són teòrico-pràctiques. A partir d’una explicació i d’una reflexió
sobre el contingut de cada tema es plantejaran diversos supòsits pràctics. Els alumnes en grups
reduïts de màxim quatre membres elaboren i exposen respostes a qüestions relacionades amb
l’ensenyament i aprenentatge de la llengua. (35%)


Participació en el fòrum (PF): freqüència i pertinència de les aportacions individuals a les
qüestions de didàctica de la llengua que es plantegin als fòrums i debats virtuals. (15%)


Proposta d’una intervenció educativa (IE): programació d’una unitat didàctica de llengua amb
tots els seus components. Aquesta activitat formativa es farà en grups reduïts de màxim quatre
membres, es presentarà en format escrit i oral en les classes finals de l’assignatura. L’exposició
argumentada de la unitat didàctica, amb el corresponent èmfasi en les activitats d’ensenyament-
aprenentatge, té una incidència determinant en el resultat final de l’assignatura. (50%)

2. Castellà

Presentació de treballs en línia (PT): S’espera que l’estudiant aprofundeixi en els continguts teòrics explicats a classe a través d’un estudi que inclogui l’anàlisi, la reflexió sobre l’aplicabilitat d’aquest i la visió crítica. L’estudi de l’assignatura és fonamental per ser capaç d’integrar els continguts en els treballs individuals en línia que es demanaran. Treball en grup de maxim 4 persones (35%)

Participació en el fòrum (PF): Per afavorir el caràcter didàctic i disciplinari de l’assignatura totes les classes són teòrico-pràctiques. A partir d’una explicació i d’una reflexió sobre el contingut de cada tema es plantegen diverses activitats pràctiques. Els estudiants en grups reduïts aporten al Fòrum respostes relacionades amb l’ensenyament i l’aprenentatge de la Llengua. (15%)

Proposta d’una intervenció educativa (IE): Microteaching. Aquesta activitat formativa es durà a terme un cop s’han treballat a classe tots els temes de l’assignatura. Consisteix en el disseny en grup (4 persones) d’una seqüència didàctica segón el nou curriculum de llengua i la posterior aplicació i retroalimentació a classe. (50%)

Els criteris d'avaluació són els següents:

- Ser capaç de seleccionar, analitzar i distingir informació pertinent per al tema i l'enfocament teòric, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes recerques i publicacions.

-  Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.

-  Demostrar pensament crític sobre enfocaments pedagògics i diferents metodologies per a l'ensenyament de la llengua en un món globalitzat i plurilingüe.

-  Demostrar una adequada expressió oral i escrita en anglès, català i castellà.

IMPORTANT: L’assignatura es desenvolupa en la modalitat totalment online. Les classes són síncrones, per tant la manca d’assistència a classe pot afectar a la nota final de l’assignatura. Les classes no s’enregistren.

Bibliografia i recursos

Anglès

Bailey, K. M. (2007). Practical English language teaching: Speaking. Higher Education Press. 

Brown, Douglas, H. (6th. Ed. 2014). Principles of Language Learning and Teaching. Pearson Education (US). 

Ellis, Rod. (2004). Task-based language learning and teaching. OUP.  

Howat, A. (2nd. Ed. 2004). A History of English Language Teaching (Oxford Applied Linguistics). OUP. 

Klippel, F. (2013). Keep talking: Communicative fluency activities for language teaching (Cambridge handbooks for language teachers). Cambridge: Cambridge University Press

Lightbown, P., & Espada, N. (2006). How languages are learned. Oxford: Oxford University Press

Nussbaum, L. (2001). El discurso en el aula de lengua extranjera. In Nussbaum, L. & Bernaus  M. (Eds.) Didáctica de las lenguas extranjeras en la educación secundaria obligatoria. Madrid: Síntesis, pp. 137-172.

Nussbaum, L. (2003). De cómo aprender lenguas y contenidos curriculares actuando. Aula de Innovación Educativa, 129, pp. 20-23.

Nussbaum, L., & Bernaus, M. (2001). Didáctica de la lengua extranjera en la ESO. Madrid: Síntesis.

 

 

Català i Castellà

 

AGOSTO RIERA, S.E., ÁLVAREZ ANGULO, T., MARTÍN PADILLA, A. H., MATEO GIRONA, M. T., URIBE ÁLVAREZ, G. (2017). Géneros discursivos y estrategias para redactar textos académicos en Secundaria (2017). Barcelona: Octaedro.

AGOSTO RIERA, S.E., ÁLVAREZ ANGULO, T., MATEO GIRONA, M. T., URIBE ÁLVAREZ, G. (2020) El miniensayo y su didáctica: escribir en las materias del currículo. Barcelona: Octaedro.

ALEGRE, J.L. (1991). Dialectologia catalana. Barcelona: Teide.

ÁLVAREZ ANGULO, T. (2001). Textos expositivo-explicativos y argumentativos. Barcelona: Octaedro.

ÁLVAREZ, J. M. (1985). Didáctica, currículo y evaluación: ensayos sobre cuestiones didácticas. Barcelona: Alamex.

ARNAU, J., COMET, C., SERRA, J. M., VILA, I. (1992). La educación bilingüe. ICE/Horsoni.

ARTIGAL, J.  M. (1989). La immersió a Catalunya. Vic: EUMO.

BADIA I MARGARIT, A. M. (1988). Sons i fonemes de la llengua catalana. Universitat de Barcelona.

BRIZ, A. (coord.) (2012). Guía del lenguaje no sexista. Madrid. Instituto Cervantes.

CAMPS, A. (1994). L’ensenyament de la composició escrita. Barcelona: Barcanova.

CAMPS, A. (comp.) (2003). Secuencias didácticas para aprender a escribir. Barcelona: Graó.

CAMPS, A. (coord.) (2005). Bases per l’ensenyament de la gramàtica. Barcelona: Graó.

CAMPS, A. (coord.) (2010). Llengua catalana i Literatura. Investigació, innovació i bones pràctiques. Barcelona: Graó.

CAMPS, A., MILIAN, M., BIGAS, M., CAMPS, M. (1989). La enseñanza de la ortografía. Barcelona: Graó.

CASADO, M. (2017). El castellano actual: usos y normas. Pamplona: Eunsa.

CASSANY, D. (1987). Describir el escribir. Cómo se aprende a escribir. Barcelona: Paidós Comunicación.

CASSANY, D. (1993). Reparar la escritura. Didáctica de la corrección de lo escrito. Barcelona: Graó.

CASSANY, D. (1999). Construir la escritura. Barcelona: Paidós.

CASSANY, D., LUNA, M., SANZ, G. (2019). Enseñar lengua. Barcelona: Graó.

GÓMEZ TORREGO, L. (2005). Gramática didáctica del español. Madrid: SM, 8ª ed.

GÓMEZ TORREGO, L. (2011). Hablar y escribir correctamente. Madrid: Arco Libros, 2 vols., 4ª ed.

GÓMEZ TORREGO, L. (2011). Las normas académicas: últimos cambios. Madrid: SM.

IEC. Diccionari de la llengua catalana. (2009). Barcelona: IEC.

IEC. Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana. (2019). Barcelona: IEC.

IEC. Gramàtica essencial de la llengua catalana. (2018). Barcelona: IEC.

IEC. Ortografia catalana. (2017). Barcelona: IEC.

LLAMAS SAÍZ, C., MARTÍNEZ PASAMAR, C., TABERNERO SALA, C. (2012). La comunicación académica y profesional. Usos, técnicas y estilo. Cizur Menor: Aranzadi.

MARTÍN VEGAS, R. A. (2009). Manual de Didáctica de la lengua y la literatura. Madrid: Síntesis.

MENDOZA, A. (2003). Didáctica de la lengua y la literatura. Madrid: Pearson.

RAE. (2005). Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana.

RAE. (2012). Ortografía básica de la lengua española. Madrid: Espasa.

RAE. (2014). Diccionario de la lengua española. (23a ed.). Madrid: Espasa-Calpe.

RIPOLL, J. , AGUADO, G. (2015). Enseñar a leer: cómo hacer lectores competentes. Madrid: EOS.

RUIZ BIKANDI, U. (coord.) (2011). Didáctica de la lengua castellana y la literatura. Barcelona: Graó.

RUIZ BIKANDI, U. (coord.) (2011). Lengua castellana y literatura. Investigación, innovación y buenas prácticas. Barcelona: Graó.

SOLÉ GALLART, Isabel. (1999). Estrategias de lectura. Barcelona: Graó.

VILÀ, M. (coord.) (2005). El discurso oral formal. Barcelona: Graó.