Universitat Internacional de Catalunya

Escriptura Acadèmica

Escriptura Acadèmica
2
14104
1
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Professorat segons especialitat:

 

CATALÀ Sonia Oliver            soliver@uic.es

CASTELLÀ Mª José López     mlopezc@uic.es

ANGLÈS Remígio Díaz          rrdiaz@uic.es 

BIO-GEO Patricia Gil            pgils@uic.es 

Presentació

Aquesta matèria està dirigida a futurs i futures professores de Secundària.

L'objectiu general és familialitzar l'estudiant amb  l'escriptura acadèmica i la seva didàctica: recursos lèxic-gramaticals, discursius i retòrics de la llengua; estructura i característiques dels diferents textos acadèmics; metdologies recomanades i possibles aplicacions de la tecnologia.

Requisits previs

Nivell C1, segons el MCERL, en la llengua de l'especialitat.

Objectius

1. Dominar els recursos lèxic-gramaticals, discursius i retòrics de la llengua, propis dels diversos tipus de treballs acadèmics.

2. Estructurar i elaborar textos acadèmics d'acord amb les convencions de les diferents modalitats (recessió, ponència, article, etc.).

3. Emprar el sistema de referències (bibliogràfiques, artístiques i visuals, cinematogràfiques, videogràfiques i d'altres mitjans d'informació digital) en treballs acadèmics seguint els sistemes de referència i fulles d'estil acadèmiques

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

CE16 Realitzar escrits acadèmics utilitzant una metodologia rigorosa i establint els paràmetres d'interpretació crítica adequada per a la transmissió d'idees de manera eficaç amb les evidències suficients que corroborin les hipòtesis manifestades seguint les convencions acadèmiques.

CT1 Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequades per a la millora professional.

CT3 Mostra comportaments ètics i responsables com a ciutadà/na i com a professional

CB6 Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació. 

CB9 Comunicar les seves conclusions -i els coneixements i raons últimes que les sustenten- a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CG1 Formular judicis reflexius i crítics, responsables, ètics i respectuosos sobre els diversos protagonistes de procés educatiu (família, escola i societat).

CG2 Analitzar i sintetitzar la informació obtinguda de diversos entorns per tal de resoldre problemes o situacions de conflicte, per identificar i definir els elements significatius que constitueixen un problema per resoldre-ho amb criteri i de forma efectiva.

CG3 Integrar i col·laborar de forma activa en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees i organitzacions

CG4 Exposar les idees de forma oral i escrita adaptant-se a diferents estils comunicatius i tipus d'activitats.

CG6 Conèixer, integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos camps de forma eficaç i responsable.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Domina els recursos lèxic-gramaticals, discursius i retòrics de la llengua, propis dels diversos tipus de treballs acadèmics.

2. Estructura i elabora textos acadèmics d'acord amb les convencions de les diferents modalitats (recessió, ponència, article, etc.).

3. Domina el sistema de referències (bibliogràfiques, artístiques i visuals, cinematogràfiques, videogràfiques i d'altres mitjans d'informació digital) en treballs acadèmics seguint els sistemes de referència i fulles d'estil acadèmiques.

Continguts

1. L'escriptura acadèmica. Formació teòrica i metodològica. 2. Eines i recursos per a treballar les competències d'escriptura en els àmbits acadèmics i els diversos tipus de textos.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologies:

CP- Classes pràctiques

REC- Resolució d’exercicis i qüestions

 

Activitats formatives:

ETI- Estudi i treball individual

CML - Classes magistrals en línia

FDV - Fòrums i debats virtuals

CPL- Classe pràctica en línia

TL- Tutories online (individual o grupal)

TG- Treball grupal

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



 

L'avaluació de l'assignatura anirà dirigida a constatar en quina mesura han estat assolides les competències seleccionades.

 

L'avaluació de l'assignatura consta de diferents parts. Cal superar-les totes per aprovar l'assignatura.  

 

Només es considerarà completada l'activitat, si els estudiants un cop feta la seva aportació individual, repliquen  l'aportació d'un altre company/a.

 

Aspectes formals:

  • Els escrits acadèmics s'han de presentar en els terminis establerts.
  • Els escrits acadèmics s'han d'estructurar i elaborar d'acord amb les convencions de les diferents modalitats textuals treballades (resum/abstract, assaig, article acadèmic...) 
  • L'alumnat ha de:

- Expressar-se de forma correcta i adecuada en les modalitats, orals i escrites.
- Relacionar teoria i pràctica per a construir coneixement docent.
- Dominar els recursos lèxic-gramaticals, discursius i teòrics de la llengua, propis dels diferents tipus de treballs sistemàtics.
- Dominar el sistema de referències  (bibliogràfiques, científiques, artístiques i visuals, cinematogràfiques, videogràfiques i d'altres mitjans d'informació digital) en un treball acadèmic, i seguint els sistemes de referència i els fulls d'estil acadèmic.

 

PERCENTATGES

SISTEMES D’AVALUACIÓ

 

 

25%

PT - Presentació de treballs en línia.

  • RESUM/ABSTRACT 
  • ASSAIG ACADÈMIC
  • DISSERTACIÓ*
  • RESSENYA
  • RESUM VÍDEO
* Speech (Especialitat en anglès)

25%

PF – Participació en fòrums i debats virtuals.

  • FÒRUM DE DEBAT 

30%

20%

ETE - Examen test. 

PA   - Examen de preguntes obertes. 

 

 

Bibliografia i recursos

Bargalló, C. M. (2005). Aprender ciencias a través del lenguaje. Educar, 33, 27-38.

Casanovas, M. y Campos, J. F. (2014). Integración de las TIC en la escritura académica: competencia informacional y hábitos de búsqueda. Hekademos: revista educativa digital, (16), 9-16.

Camps, A. (1994). L’ensenyament de la composició escrita. Barcelona: Barcanova.

Cassany, D. (1993). Reparar la escritura. Didáctica de la corrección de lo escrito. Barcelona: Graó.

Cassany, D. (1999). Construir la escritura. Barcelona: Paidós.

Cassany, D., LUNA, M., SANZ, G. (2019). Enseñar lengua. Barcelona: Graó.

Castelló, M., Bañales, G. y Vega, N. A. (2011). Leer múltiples documentos para escribir textos académicos en la universidad: o cómo aprender a leer y escribir en el lenguaje de las disciplinas. Pro-Posições, Campinas, 22(1), 97-114.

Centro de Recursos para la Escritura Académica del Tecnológico de Monterrey. CREA. (2012). Normas de citación de la información de otros. http://sitios.ruv.itesm.mx/portales/crea/comprender/como/1_utilizandoinformacion.htm

Hymes, D. (1972). Competencia comunicativa. Editorial Pride and Holmes.

Martín, T. (2015). La escritura académica: pautas. Instituto Cervantes, 172-180.

Moreno, F. (2010). Cómo escribir textos académicos según normas internacionales: APA, IEEE, MLA, Vancouver e ICONTEC. Barranquilla: Ediciones Uninorte.

Nussbaum, L. (2003). De cómo aprender lenguas y contenidos curriculares actuando. Aula de Innovación Educativa, 129, pp. 20-23

Torres, J. L., Calla, K. M., Castañeda, E. S., Mory, W., y Pumacayo, I. I. (2020). Tecnología de la información y comunicación y las competencias comunicativas en estudiantes universitarios. Revista Espacios, 41(46), 281-297.