Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Màster

Treball de Fi de Màster
6
14975
2
Primer semestre
TF
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Presentació

El Treball de Fi de Màster presenta la següent configuració:

- la resolució, a realitzar individualment i per escrit, així com la seva posterior defensa oral, d’un cas pràctic que englobi les matèries vistes pels estudiants durant la realització del màster y que reflecteixin supòsits reals de consultoria i litigació.

Requisits previs

En resultar convenient que l'alumne hagi rebut la formació de les pràctiques externes per a donar complerta prova d'aprofitament de les competències i habilitats adquirides, el Treball es realitzarà avançat el semestre en el qual els alumnes hagin realitzat els 30 crèdits de pràctiques externes. A més, aquesta prova estarà supeditada a la superació dels mòduls anteriors del Màster.

Objectius

L'objectiu del Treball de Fi de Màster és:

- desenvolupar una activitat de recerca que permeti als estudiants familiaritzar-se amb la casuística més recent sobre les temàtiques vistes durant el màster, conèixer les eines de recerca doctrinal i jurisprudencial en l’àmbit acadèmic de les ciències jurídiques, i redactar un dictamen sobre el cas pràctic proposat, que posteriorment hauran de saber exposar de forma clara i concisa en una defensa oral.

 - que els estudiants s'enfrontin a una sèrie de supòsits de fet reals, complexos i transversals, i tractin de resoldre'ls utilitzant tot l'aparell conceptual, teòric i pràctic, adquirit durant el grau i el màster.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN03 - L’alumnat és capaç de determinar la instància administrativa o jurisdiccional i l’acció o actuació procedents per a la defensa dels drets de la clientela.
  • CN04 - L’alumnat és capaç de determinar l’instrument jurídic procedent per representar els interessats davant tercers, davant les administracions públiques i davant els òrgans jurisdiccionals.
  • CP04 - L’alumnat respecta els drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB01 - L’alumnat és capaç d’aplicar correctament i adequadament els coneixements especialitzats adquirits en la llicenciatura o el grau en l’exercici professional davant tribunals o autoritats públiques, així com en les funcions d’assessorament pel que fa als principis d’igualtat de tracte i de no-discriminació.
  • HB02 - L’alumnat és capaç d’utilitzar les tècniques dirigides a l’esbrinament i establiment dels fets en els diferents tipus de procediment en l’elaboració de documents processals, en els interrogatoris i en les proves pericials, amb especial atenció a la perspectiva de gènere.
  • HB03 - L’alumnat és capaç d’integrar correctament el dret a la defensa i la postulació processal dels clients en el marc dels sistemes de tutela jurisdiccionals nacionals i internacionals.
  • HB05 - L’alumnat és capaç d’aplicar adequadament les tècniques processals en l’execució dels actes que tenen lloc en els diferents ordres jurisdiccionals, amb especial atenció als terminis, actes de comunicació, execució i vies de constrenyiment.
  • HB07 - L’alumnat és capaç de diferenciar, de manera clara i precisa, els interessos privats que representen els professionals del Dret amb els de caràcter públic l’execució dels quals li encomanen la llei i els tribunals, en l’àmbit de la col·laboració amb els tribunals en l’execució de les resolucions judicials.
  • HB08 - L’alumnat és capaç d’incorporar els drets i deures deontològics de la persona que exerceix l’advocacia o la procura en les relacions amb clients, altres parts, tribunals, autoritats públiques i altres professionals.

Continguts

El treball de Fi de Màster consisteix en:

-       la resolució oral i per escrit, d’un cas pràctic que englobi diferents matèries relacionades amb les especialitats del Dret vistes pels estudiants durant el màster, i en connexió amb supòsits paradigmàtics o reals de consultoria i litigació.

En el treball s'ha d'apreciar l'aplicació i integració dels aprenentatges rebuts en els mòduls d'Organització de la Professió, Assessorament Jurídic, Litigació General, Litigació Especial i Pràctica Professional, així com l'ús efectiu dels recursos al seu abast per a donar solució eficient als problemes que es derivin de la seva preparació.

El treball ha de presentar una presentació del problema exposat tenint en compte la realitat jurídico-doctrinal actual, , amb una proposta  per part del estudiant de les vies de resolució i/o interpretació del tema analitzat.

Cada treball ha de contemplar totes les possibles alternatives de solució aplicables al supòsit. Per a la seva elaboració, l'alumne ha de mostrar autonomia, iniciativa i capacitat d'aplicació dels coneixements adquirits així com capacitat de comunicar les seves conclusions, i els coneixements i raons últimes que les sustenten, de forma oral i escrita, a un públic especialitzat, d'una manera clara i sense ambigüitats.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Cada treball ha de contemplar una visió el més amplia possible sobre la qüestió jurídica que s'està analitzant i les diferents vies d'abordar-la; totes les possibles alternatives de solució aplicables al supòsit. Per a la seva elaboració, l'estudiant ha de mostrar autonomia, iniciativa i capacitat d'aplicació dels coneixements adquirits així com capacitat de comunicar les seves conclusions, i els coneixements i raons últimes que les sustenten, de forma oral i escrita, a un públic especialitzat, d'una manera clara i sense ambigüitats.

A la primera meitat del mes de juny, la direcció del màster posarà a disposició dels estudiants el cas pràctic a analitzar.

La publicació del cas pràctic, de la guia d'estil, així com totes les comunicacions als alumnes sobre el TFM es faran a través del Moodle específic creat en la web de la UIC. Igualment, el dipòsit del cas pràctic per part dels alumnes es farà via Moodle.

Paral·lelament, s'assignarà a cada estudiant un/a tutor/a, que donarà suport a l'estudiant durant el procés de realització del TFM. El suport es podrà realitzar a través de reunions presencials, videoconferències, o aquelles altres formes de comunicació que les parts acordin.


L'assignació del tutor es farà d'entre els/les professors/es de la UIC i/o professionals externs vinculats a la UIC, en atenció al seu coneixement de la matèria objecte del cas.

Els estudiants hauran de reunir-se un mínim de 3 sessions amb els seus respectius tutors per poder ser considerats aptes per dipositar el seu TFM i accedir a la defensa oral del mateix.

El Treball de Fi de Màster compta amb 20 hores de presencialitat, en les quals es realitzaran les següents durant el curs encaminades a presentar el cas pràctic:

- una sessió de presentació del curs, on es presentarà el cas pràctic i els tutors especialistes encarregats de la seva redacció. Igualment, en la mateixa sessió s'explicaran als alumnes les normes d'estil i redacció, i es facilitaran consells i indicacions sobre com accedir a fonts bibliogràfiques i el seu mode d'ús.

- En el tram final del curs, abans del dipòsit de la part escrita del TFM, s'organitzarà una sessió de dubtes amb els diferents especialistes que van redactar cada secció del cas, amb la finalitat que els estudiants puguin realitzar les consultes sobre els continguts de cada part del cas en concret, i que no hagin pogut ser resoltes directament amb el tutor assignat.

La sessió de dubtes es realitzarà presencialment a la UIC, tenint cada alumne/alumna 15 minuts per consultar al professor especialista, sent imprescindible haver-se inscrit prèviament a la sessió i haver fet arribar amb anterioritat les qüestions a formular aqueix dia al respectiu professor.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



En l'avaluació del treball es tindran en compte els següents aspectes:

Treball escrit:

La versió escrita del TFM haurà de ser dipositada abans de la data límit publicada en el calendari del curs a la plataforma de Moodle de la UIC creada exclusivament pel TFM.

En la seva qualificació es tindran en compte especialment:

- Els aspectes conceptuals: especialment l'aplicació dels coneixements i conceptes adquirits així com la coherència i claredat de la redacció, així com la concreció de les seves conclusions. Això implicarà una valoració de la qualitat de la resolució dels treballs quant a la seva profunditat, i al maneig de fonts legals, jurisprudencials i bibliogràfiques, valorant igualment el grau de consultes i la rellevància dels dubtes plantejats pels/les alumnes als/les tutors/es durant la realització del TFM.

- Els aspectes formals: presentació del treball d'acord amb els estàndards establerts al llibre d'estil de la Facultat de Dret de la UIC.

Defensa oral:

En la seva qualificació es tindran en compte especialment:

- La capacitat de comunicació, especialment es tindrà en compte l'ús precís del llenguatge jurídic, així com l'ordre i la claredat de l'exposició.

- Pel que fa al contingut, es formulen diferents preguntes per part dels membres del tribunal sobre el contingut del treball. Es valorarà la qualitat de les respostes en la mesura que siguin reflex dels coneixements adquirits en la resolució dels casos.

L'alumne realitzarà la defensa oral de forma individual, la qual tindrà una durada màxima de 25 minuts. Aquesta durada màxima serà controlada pels membres del tribunal i no s'haurà de veure excedida.

La defensa es realitzarà davant un tribunal format per tres membres, triats per la direcció del màster entre professors de la UIC, i/o professionals externs que es considerin coneixedors de l'àrea del treball a avaluar.

L'alumne disposarà d'un màxim de 10 minuts per exposar el seu TFM, i podrà utilitzar eines de presentació tipus PowerPoint, PDF, o altres que consideri necessàries, prèvia autorització de la direcció del màster.

Posteriorment s'obrirà un torn de preguntes per part del tribunal, amb un torn de rèplica per a l'alumne. El temps màxim d'aquesta part seran 15 minuts, donant-se-li a l'alumne els 5 primers minuts perquè pugui preparar les seves respostes.

L'ordre d'intervenció dels estudiants serà per sorteig, i es comunicarà als estudiants amb una antelació de 72 hores.

 

Criteris d'avaluació:

La part escrita del TFM té un valor del 40% sobre la nota final.

La defensa oral del TFM suposa un 60% de la nota final.

En tots dos casos l'avaluació es realitzarà d'acord amb els criteris establerts a la rúbrica d'avaluació del TFM.

En la redacció escrita del TFM s'hauran de seguir els estàndards establerts al llibre d'estil de la Facultat, i que s'ha posat a disposició dels alumnes.

El retard en el lliurament de la part escrita del TFM dins de les primeres 24 hores des de la fi del termini resta un 5% en la nota final del TFM; si el retard és superior, un 10%.

El retard en l'inici de la sessió oral resta un 5% a la nota final.

 

Bibliografia i recursos

La pròpia de cada mòdul.

Material didàctic