Universitat Internacional de Catalunya

TFM I

TFM I
2
15328
1
Anual
TF
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat

Presentació

En aquesta assignatura s'integra pràcticament la major part de les habilitats necessàries per iniciar-se en el camp de la investigació i avaluar de forma integrada les habilitats necessàries per a unir-se més endavant un programa de doctorat. Durant el 1r semestre de màster es dissenyarà un projecte d'investigació que conclou amb el treball fi de màster.

Requisits previs

requisits previs Anglès nivell mitjà. Informàtica nivell bàsic.

Objectius

Aprendre a realitzar un protocol d'investigació in vitro, clínic i / o experimental aprovat pels comitès pertinents d'acord a les característiques de cada protocol.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - CN01: Reconèixer les temàtiques avançades relacionades amb l'odontopediatria
  • CN02 - CN02: Definir de manera detallada i informada els aspectes teòrics i pràctics de la metodologia i del treball en un o diversos camps d'estudi de l'odontopediatria.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • - Ciències biomèdiques - Coneixements - CN01, CN02, CN04 Habilitats - HB03 Competències - CP04, CP01 - 1. Identificar les estructures anatòmiques principals de cap i coll. 2. Reconéixer anomalies o alteracions macro o microscòpiques que causen patologia a la cavitat oral. 3. Identificar els diferents microorganismes patògens mitjançant laplicació de les tècniques de laboratori necessàries. 4. Realitzar un diagnòstic de les diferents patologies de la cavitat oral a partir de la interpretació dels resultats obtinguts. 5. Analitzar i interpretar els resultats obtinguts per determinar l‟afectació d‟altres sistemes complexos. 6. Discutir quines accions o fàrmacs són més adequats per al tractament de patologies diagnosticada relacionades amb la cavitat oral.
  • - Evidències Científiques i Diagnòstic en Odontopediatria - Coneixements - CN01, CN02, Habilitats - HB01, HB09, HB11, HB13, HB14 i HB15 Competències - CP01, CP05, CP02, CP04 - L'alumnat serà oral i l'odontologia restauradora del pacient infantil. - Lalumnat serà capaç de realitzar presentacions de manera pública sobre casos clínics, amb tots els detalls diagnòstics i exploracions complementàries requerides. - Lalumnat serà capaç dadquirir els coneixements necessaris per proposar plans de tractament referenciats i justificats amb la literatura científica. - L'alumnat serà capaç d'emplenar correctament una història clínica d'odontopediatria. - L'alumnat serà capaç de manejar els diferents materials més utilitzats en els diferents tractaments odontopediàtrics. - Lalumnat serà capaç de realitzar correctament un aïllament absolut amb dic de goma i que adquireixi lhabilitat manual necessària per realitzar els principals tractaments preventius, restauradors i polpars. -Lalumnat serà capaç de realitzar un tractament dental en pacients infantils amb un correcte control del dolor i la conducta. - Lalumnat serà capaç de diagnosticar la patologia oral i dental que pot presentar el pacient infantil. - Lalumnat serà capaç daplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar qualsevol tipus de traumatisme dental, ja sigui en dentició temporal o permanent. - L'alumnat serà capaç d'aplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar la patologia pulpar, ja sigui en dentició temporal com a permanent.
  • - Treball fi de màster - Coneixements - CN03 Habilitats - HB06, HB13 Competències - CP03, CP05 - Descriure les diferents fases del procés de recerca. - Distingir entre els models de recerca quantitativa i qualitativa, identificant els principals avantatges i les limitacions dels dos models. - Estructurar una adequada estratègia de cerca bibliogràfica a les principals bases de dades relacionades amb les ciències de la salut i accedir-hi descarregant els documents complets per a la seva avaluació. - Descriure els conceptes bàsics relacionats amb el mesurament de variables i lobtenció de dades quantitatives. - Descriure els diferents procediments dobtenció de dades quantitatives i identificar-los en estudis publicats. - Identificar els diferents tipus darticles científics, la seva estructura i característiques i les normes de publicació dels mateixos. - Escriure un resum científic per a la presentació preliminar de resultats en jornades i congressos, així com elaborar una comunicació oral i/o pòster. - Dissenyar un protocol de recerca basat en el mètode científic - Aprendre a iniciar-se en la investigació clínica o de laboratori, desenvolupar un projecte de recerca, aplicant noves tècniques apreses i gestionant el temps i els recursos. - Redactar adequadament la introducció, justificació, objectius, hipòtesis, estat de la qüestió, materials i mètodes, resultats, discussió i conclusions del seu treball de fi de màster. - Defensar davant d'un tribunal competent en Odontologia el “Treball de Fi de Màster” realitzat.
  • - Evidències Científiques en la Literatura Actual i Investigació - Coneixements - CN01, CN02, CN03 Habilitats - HB06 Competències - CP01, CP02, CP03 - Comprendre les publicacions científiques amb esperit crític i sabent reconèixer-ne les parts. -Elaborar preguntes de cerca apropiades, utilitzant les principals fonts dinformació bibliogràfica per accedir al coneixement científic. -Aprendre a recuperar la informació científica de manera eficient mitjançant un programa informàtic per a la gestió de les referències bibliogràfiques. - Presentar un protocol de recerca, clínic o laboratori. - Usar l'aparell d'assaig d'un laboratori de recerca en materials i biomedicina. -Redactar un article científic per tal de ser publicat en una revista indexada per la JCR. -Realitzar diferents participacions en congressos nacionals i internacionals. -Redactar i presentar un treball de recerca, presentant-ne els resultats de manera científica i rigorosa.
  • - Pràctiques Acadèmiques Externes - Habilitats - HB01, HB02, HB03, HB04, HB05, HB07, HB08, HB11, HB12, HB10, HB14 Competències - CP04, CP02, CP05 -- Emplenar correctament una història en els diferents tractaments odontopediàtrics. - Realitzar correctament un aïllament absolut amb dic de goma i que adquireixi l'habilitat manual necessària per fer els principals tractaments preventius, restauradors i polpars. - Realitzar un tractament dental en pacients infantils amb un correcte control del dolor i la conducta. - Aplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar qualsevol mena de traumatisme dental, ja sigui en dentició temporal o permanent. - Aplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar la patologia pulpar, ja sigui en dentició temporal com a permanent

Continguts

Durant la primera meitat de el pla d'estudis, els estudiants duran a terme una recerca bibliogràfica en un problema de salut específic, identificar un problema de recerca pertinent, formular la hipòtesi pertinents i definir els objectius del seu treball per tal de dominar i desenvolupar el disseny metodològic amb el pla de treball corresponent per fer front a la hipòtesi.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia i activitats formatives Modalitat totalment presencial a l'aula Metodologia: TRB Activitats de formació: TFM Activitats no presencials - Treball en grup (TG) - Treball autònom (TA) Activitats de seguiment: - Tutories (TU) - Avaluació (EV)

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

L'avaluació dels mòduls pràctics i teòrics, comunicacions científiques i projectes d'investigació es porta a terme de forma contínua. - EC 20% - RC 30% - PFE 50%

Bibliografia i recursos

Boj JR, Catalá M,  Mendoza A, Planells P, Cortés O. Odontopediatría. Bebés, niños y adolescentes. 1ª Edición (Ciudad de México); Odontología Books, 2019.

International Journal of Pediatric Dentistry

Pediatric Dentistry

European Journal of Pediatric Dentistry

Auropean Archives of pediatric Dentistry

Journal of Clinical Pediatric Dentistry

Dental Traumatology