Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Grau

Treball de Fi de Grau
12
9836
4
Anual
TF
Mòdul Síntesi de coneixements
Treball final de Grau
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


El professor corresponent marcarà les pautes d'atenció i tutorització de cada alumne.

Per aspectes concrets fora de l'espai tutorial, cada professor atendrà als seus alumnes prèvia cita per e-mail.

Si es dessitja quelcom més general, pot adressar-se al professor responsable de l'assignatura via e-mail, a través del qual es concertarà una tutoria: mllaurados@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


El Treball Final de Grau és una matèria obligatòria de 12 ECTS, emmarcada en la titulació de Grau en Infermeria, que es realitzarà durant el 4 º any del Grau i es presentarà i avaluarà durant la realització de 4 º any de grau. Segons s'estableix en l'Ordre CIN 2134/2008 de 3 de juliol, el Treball Final de Grau (TFG) és una matèria transversal el treball es realitzarà associat a diferents matèries.

El TFG és fonamentalment un treball autònom que cada estudiant realitzarà sota l'orientació d'un tutor, qui actuarà com a dinamitzador i facilitador del procés d'aprenentatge. El TFG ha de mostrar de forma integrada, l'adquisició de competències i els continguts formatius rebuts en el títol de grau en infermeria.

Les activitats formatives corresponen fonamentalment al treball autònom de l'alumne, tutories grupals, aprenentatge cooperatiu, tutories individuals i aprenentatge virtual. En la següent figura es pot veure la distribució per nombre d'hores (veure-ho a la intranet).

Amb el TFG es pretén fomentar un pensament crític reflexiu i aplicar i integrar els coneixements adquirits a la pràctica. El TFG serà original i específic i podrà adquirir diferents formats, ja sigui professional, tècnic i / o científic-empíric que integra i potencia els coneixements infermers adquirits al llarg de la titulació d'infermeria i que assegura l'adquisició i avaluació de les competències pròpies del Grau.

La matèria Treball Fi de Grau, ha de permetre avaluar els coneixements i competències adquirides per l'estudiant dins l'àrea de coneixements del Grau, tenint en compte el caràcter multidisciplinari d'aquest. L'avaluació del TFG servirà per valorar la capacitat de l'alumne per desenvolupar els coneixements infermers necessaris, que li permetin comprendre, interpretar, analitzar i explicar aspectes científics o clínics d'algun àmbit professional de la infermeria, utilitzant les diferents competències infermeres.

Tant el desenvolupament del TFG, com l'avaluació, assignació de tema i tutor, seran supervisats per la Comissió del TFG, composta per professors de la titulació d'Infermeria, així com assegurar el compliment de les normatives al voltant del TFG.

La comissió del TFG s'encarregarà de:

  • Avaluar la idoneïtat dels temes proposats, així com la seva factibilitat
  • Assignació de tutor segons tema i nombre d'alumnes
  • Proposta de Tribunals i el seu nomenament
  • Desenvolupament de rúbriques avaluadores i consensuar criteris avaluadors
  • Realitzar la proposta de defenses

Es facilitarà un llistat de temes i tutors que els alumnes podran escollir entre l'ofert.

L'assignació final del professor / tutor la validarà el coordinador de l'assignatura TFG.

"Aquesta guia docent segueix els requisits del Reglament de Treball de Fi de Grau, aprovat per la comissió executiva de la junta de govern de la Universitat Internacional de Catalunya a data de 30.07.2012".

L'estudiant ha de conèixer aquest document pel correcte desenvolupament del seu treball.

Requisits previs

La matrícula de l'assignatura TFG es durà a terme a la darrera matrícula del grau en infermeria.

Objectius

En finalitzar el "Treball Fi de Grau", l'estudiant serà capaç de:

  1. Integrar els coneixements de les Ciències bàsiques de salut, humanitats i socials per solucionar els problemes de salut de les persones, les famílies i la comunitat. 
  2. Reconèixer el Procés d'Atenció d'Infermeria en el desenvolupament de la professió i en el cas de casos clínics utilitzar l'evidència científica com a base per a la planificació de les cures infermeres
  3. Adequar l'aplicació de protocols d'intervenció clínica en la pràctica assistencial, considerant l'entorn multicultural, dins d'un marc de referència de qualitat assistencial i sostenibilitat del sistema.
  4. Participar en estratègies de millora en la cura infermer
  5. Defensar i comunicar públicament el seu treball final de grau.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
  • 19. B - Capacitat de prendre decisions basades en el pensament crític i la pràctica reflexiva.
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 29. B - Conèixer la terminologia científica en un altre idioma (anglès).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne:

  • És capaç de dur a terme una cerca bibliogràfica en bases de dades indexades en diferents idiomes utilitzant operadors booleans, paraules clau, a través de la cerca avançada.
  • Utilitza un gestor bibliogràfic i referencia correctament amb estil APA o Vancouver
  • L’alumne és capaç de planificar el seu aprenentatge de manera autònoma i adequada.
  • L’alumne entén i interpreta la informació que troba i és capaç de discernir la informació vàlida i fiable. A partir d’ella és capaç d’extreure conclusions.
  • L’alumne és capaç d’entregar un document escrit final amb els requeriments estipulats, fent una correcta adequació de l’estil, contingut i estructura.
  • L’alumne és capaç de fer una exposició oral respectant les normes de presentació formals i adequant-se als requeriments establerts.
  • L’alumne entén i interrelaciona els conceptes treballats durant el curs al seu treball i identifica i reflexiona sobre l’aprenentatge adquirit.
  • L’alumne té en compte els aspectes ètics del treball que ha realitzat, tant per la documentació que ha utilitzat com per la realització del treball.

Continguts

Per al correcte desenvolupament del TFG l'alumne haurà d'assistir a una sèrie de seminaris de caràcter obligatori durant el 1r semestre del 4 º any de grau.
 
SEMINARIS VIRTUALS I TUTORIES GRUPALS

  1. TFG: Objectius, tipologia, planificació, avaluació, continguts. Diversitat de treballs.
  2. Estructura del treball
  3. Introducció del TFG; com estructurar la introducció
  4. Títol, Resum, pregunta de recerca, objectius. 
  5. Estratègia de cerca. Bases de dades
  6. Pràctica basada a l'evidència. Ètica de la recerca. Consentiment informat
  7. Gestors bibliogràfics. Normes de referenciació i citació. 
  8. Estructura del treball: Metodologia; Resultats; Annexes.  Escriure bé. Índex. Temps verbal.
  9. Aspectes formals del treball. 
  10. Lectura crítica. Avaluació entre iguals.
  11. Exposició i defensa pública, habilitats comunicatives.   

TIPOLOGIA DE TREBALLS

  1. Desenvolupament d'un pla de cures a partir de l'anàlisi d'un cas clínic 
  2. Realitzar un pla de cures sobre un cas clínic després de la recerca d'informació sobre llenguatge estandaritzat NANDA, NIC i NOC. 
  3. Avaluació i actualització de processos, procediments i guies clíniques.
  4. Programa d'educació sanitària emmarcat en un context específic (escolar, comunitari, laboral, etc.).
  5. Treball de revisió de la literatura i actualització del coneixement en l'àmbit específic
  6. Avaluació de nous rols infermers, càrregues de treball.
  7. Treball de recerca amb resultats descriptius. 
  8. Projecte d'investigació.

Els aspectes formals del treball es troben detallats a la guia docent de l'assignatura al Campus Virtual. Aquests s'adaptaran a la tipologia de treball que correspongui.

A la intranet l'alumne disposa d'un document d'estil en el qual basar-se per la presentació del seu TFG. El TFG és un treball que ha de complir amb les característiques d'un treball acadèmic, pel que no s'acceptaran treballs que incompleixin aquesta normativa.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Les tutories podràn ser presencials o on-line d'acord amb al disponibilitat del tutor i de l'alumne respectant en la mesura del possible l'horari lectiu. La resta d'activitats seran presencials sempre que sigui possible. 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Els criteris d'avaluació seran els mateixos que en la modalitat presencial. 

 

Veure guia docent integrada publicada a la intranet de l'assignatura. 

El Treball Fi de Grau (TFG), s'avaluarà a partir de la presentació i defensa del mateix davant un tribunal i la seva avaluació es realitzarà seguint el sistema de qualificacions en les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional com a figura en el Reial decret 1125/2003, de 5 de setembre (BOE núm. 224, 18 de setembre de 2003). Per tant, serà imprescindible l'acte de defensa pública tot i que només valgui un 10% de la nota final.

El tribunal avaluador estarà constituït pel tutor del TFG, així com altres professors del departament d'infermeria, d'altres departaments experts en l'àmbit d'estudi, i també poden formar part del tribunal, professionals assistencials de centres de pràctiques.

El tribunal, una vegada acabada la deliberació procedirà a:

  • Acceptar o rebutjar el treball presentat, per majoria simple. Si es produís empat, el vot del president, es considerarà de qualitat
  • Qualificar el treball realitzat amb la nota mitjana obtinguda de les qualificacions emeses pels membres del tribunal
  • En el cas que el TFG sigui rebutjat, el tribunal procedirà a l'elaboració d'un informe en el qual es farà constar aquells errors, omissions i deficiències que hagin de ser esmenats i que van motivar la no acceptació del mateix.

Per a l'avaluació es tindran en compte els següents criteris:

  • Avaluació del procés tutorial (serà el tutor conjuntament amb l'alumne que avaluaran el procés d'aprenentatge i execució del TFG). Es tindran en compte si els objectius planificats per a cada tutoria s'han aconseguit.
  • Avaluació del Tribunal avaluador: El tribunal estarà compost per professors de l'assignatura TFG; també podran formar part del tribunal professionals de la infermeria de centres col·laboradors.

S'avaluarà el Treball escrit, la defensa oral, el procés tutorial, i l'avaluació entre iguals. Així mateix formarà part de l'avaluació una autoavaluació per part de l'alumne. 

Per poder aplicar els percentatges el TFG ha d'haver obtingut una nota igual o superior a 4.5 en cadascuna de les parts a avaluar (Proces tutorial / Defensa oral / Treball escrit corresponents a les rúbriques 2, 3, 4 i 5).

  1. En cas de suspendre el TFG en 1ª convocatòria, es podrà optar a 2ª Convocatòria sempre que l'alumne hagi assistit al 80% de les tutories durant el curs.
  2. Si se suspèn el TFG en 2ª Convocatòria, haurà de matricular-se de nou l'assignatura TFG.
  3. L'assignatura TFG s'aprova amb un mínim de 5 sobre 10 punts.
  4. El tutor del TFG podrà decidir no presentar un TFG si considera que no compleix els mínims necessaris per ser defensat públicament.
  5. Tot l'anteriorment citat configurarà el 90% de la nota de l'assignatura TFG. El 10% restant correspondrà a l'assistència als seminaris obligatoris, exercicis marcats pels professors de seminaris, presentació de casos i participació activa en els seminaris.

L'avaluació es durà a terme sota rúbriques avaluadores que homogeneïtzaran els criteris avaluadors. Es disposa de 7 rúbriques que avaluen:

  • Rúbrica 1: Autoavaluació de l'alumne. L'alumne la lliurarà al seu tutor amb el lliurament del TFG. Evalua les competències CG22, CG16, CG24, CB21, CE25, CB19, CG23, CB12, CE29. Té un pes sobre el total del 5%.
  • Rúbrica 2: Avaluació continuada del professor. Avalua les competències CG22, CG16, CG24, CB21, CE25, CB19, CG23, CB12. Té un pes sobre el total del 25%.
  • Rúbrica 3: Avaluació del TFG al seu lliurament, per part del tutor. Avalua les competències CG22, CG16, CG24, CB21, CE25, CB19, CG23, CB12, CE29. Té un pòsit sobre el total del 25%.
  • Rúbrica 4: Avaluació de la comunicació oral durant la defensa pública del TFG. Competència CB21. Té un pes sobre el total del 10%.
  • Rúbrica 5: Avaluació dels membres del tribunal. Avaluen les competències CG22, CG16, CB21, CB19, CG23, CB12, CE29. Té un pes sobre el total del 25%. 
  • Rúbrica 6: Avaluació entre iguals. Avalua les competències CG22, CG16, CB21, CB19, CG23, CB12, CE29. Té un pes sobre el total del 5%. 
  • Rúbrica 7: Avaluació de l'avaluació entre iguals. Avalua les competències CB21, CB19, CG23, CB12. Té un pes del 5%.

La qualificació podrà ser numèricament de 0 a 10 amb expressió decimal, a la qual podrà afegir-se la seva corresponent qualificació qualitativa de Suspens, Aprovat, Notable, Excel·lent i Matrícula d'Honor.

L'esment de “Matrícula d'Honor” (MH) és un reconeixement extraordinari a l’excel·lència de l’alumne. No només admet aspectes quantitatius (la nota) sinó també qualitatius. El requisit quantitatiu mínim per considerar optar a MH és una nota mínima de 9. Els tutors proposaran els alumnes per MH i la comissió de TFG les atorgarà en funció de les valoracions realitzades (no tenen perquè ser les notes més altes). Així mateix, les MH poden quedar desertes i no atorgar-les a ningú. No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria.
 

Normativa TFG:  http://www.uic.es/progs/obj.uic?id=504759bc94fca

Bibliografia i recursos

  • Argimón, JM, Jiménez J. Métodos de investigación clínica y epidemiológica. 3a ed. Madrid: Elsevier; 2004
  • Armitage P, Berry G. Estadística para la investigación biomédica. 3a ed. Barcelona: Harcourt Brace; 1997.
  • Bisquerra R, Echeverría B, Rodríguez M. Estadística Psicopedagógica. Barcelona: Promociones y Publicaciones Universitarias; 1987.
  • Burgos R. Metodología de investigación y escritura científica en clínica. 3ª ed. Granada: Escuela Andaluza de Salud Pública; 1998.
  • Burns N, Grove SK. Investigación en Enfermería. 3ª ed.  Madrid: Elsevier; 2004.
  • Cobo E, Muñoz P, González JA, Bogorra J. Bioestadística para no estadísticos: principios para interpretar un estudio científico. Barcelona: Elsevier Masson, 2007.
  • Daniel W. Bioestadística: base para el análisis de las ciencias de la salud. 4a ed. México D.F.: Limusa; 2002.
  • Dawson-Saunders E. Bioestadística médica. 4a ed. México D.F.: El Manual Moderno; 2005.
  • Manzano V, Varela J, García A, Pérez FJ. SPSS para Windows. Madrid: Ra-Ma; 1999.
  • Martínez MA, Faulín FJ, Sánchez A. Bioestadística amigable. 2ª Ed. Madrid: Díaz de Santos; 2006.
  • Mayan M. Una introducción a los métodos cualitativos. Módulo de entrenamiento para estudiantes y profesionales. México: Qual Institute Press. International Institute for Qualitative Methodology; 2001.
  • Milton JS. Estadística para biología y ciencias de la salud. 2a ed. Madrid: McGraw-Hill Interamericana; 1994.
  • Norman GR, Streiner DL. Bioestadística. Madrid: Mosby/Doyma; 1996.
  • Peña D, Romo J. Introducción a la Estadística para las Ciencias Sociales. Madrid: McGraw Hill; 1997.
  • Sánchez Carrión JJ. Manual de análisis estadístico de los datos. Madrid: Alianza Editorial; 1999.
  • Sentís J, Pardell H, Alentà H, Cobo Valeri E, Canela i Soler J. Manual de bioestadística. 3a ed. Barcelona: Masson; 2003.
  • Tomás-Sábado J. Fundamentos de Bioestadística y análisis de datos para enfermería. Bellaterra: Servei de publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona; 2009.

Material didàctic