Universitat Internacional de Catalunya

Psicopatologia de la Víctima

Psicopatologia de la Víctima
4
11671
1
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Prof. Marta Vizcaíno m.vizcaino@uic.es


Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L’assignatura Psicopatologia de la Víctima pretén aprofundir en la comprensió de les persones que són víctimes de delictes, en les tres etapes del procés de victimització i en la relació entre el delicte i l’estil de vida previ i posterior a aquest.

Requisits previs

No

Objectius

1. Aprendre les repercussions legals que poden derivar-se de cada situació psicopatològica.

2. Aprofundir en la victimologia i el coneixement de la terminologia psicològic - legal.

3. Participar en la intervenció en els casos de maltractaments domèstics, risc psicosocial, abús sexual, delinqüència afavorida per la malaltia mental.

4. Elaborar informes pericials referent a aquests casos.

5. Assistir a Judicis per a aprendre com funciona la ratificació en judici oral.

6. Analitzar els factors relacionats amb la fiabilitat d'un testimoniatge.

7. Aprendre els àmbits d'actuació de la psicologia jurídica en relació a la victimologia.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB2 - Que los estudiantes sepan aplicar los conocimientos adquiridos y su capacidad de resolución de problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB3 - Que los estudiantes sean capaces de integrar conocimientos y enfrentarse a la complejidad de formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CE2 - Identificar e integrar los conocimientos especializados de los ámbitos forense, psicopatológico y jurídico, constituyendo un corpus de conocimiento multidisciplinar aplicado a la valoración psicopatológica pericial.
  • CE3 - Aplicar de forma adecuada la metodología y los procesos propios de la evaluación y elaboración de un caso forense.
  • CE4 - Defender la pericial de forma científicamente argumentada y formalmente correcta en aptitud y actitud ante el tribunal.
  • CE6 - Identificar y evaluar adecuadamente los aspectos forenses significativos en los diferentes síndromes psicopatológicos y desarrollar la argumentación psicopatológica que fundamenta la repercusión jurídica de los diferentes síntomas y cuadros clínicos.
  • CT3 - Aplicar las categorías jurídicas abstractas a casos concretos, de forma que se relacionen adecuadamente los conocimientos científico-técnicos y jurídicos en la materia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'assignatura s'orienta al fet que l'alumne aprengui i assimili tot el relacionat amb la víctima. Serà una assignatura fonamentalment pràctica perquè posteriorment quan a la pràctica professional es trobin amb un cas on hagin d'avaluar a una víctima sàpiguen realitzar una bona avaluació i, conseqüentment, puguin realitzar un informe pericial sense dificultats. 

Continguts















Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



- Classes teòriques: es facilitarà als alumnes els materials treballats a classe. 

- Anàlisi crític de casos concrets i reals, amb discussió en grup.

- Experiències sobre valoració de testimoniatge.

- Efectuar intervencions pericials sobre casos pràctics.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els coneixements de l'alumne en relació als continguts conceptuals de l'assignatura, s'avaluaran mitjançant la realització d'un treball individual d'aprofundiment sobre algun dels temes del programa anteriorment exposat. Per a dur-ho a terme a l'alumne comptarà amb l'assessorament dels professors de l'assignatura.

Possibles temes a treballar:

Sistemes criteriales aplicats al maltractament infantil.

Seqüeles de les víctimes d'explotació sexual.

Mediació i reparació en víctimes de terrorisme.

Anàlisi de sentències sobre violència de gènere: anàlisi i crítica.

Avaluació forense de l'abús sexual en disminuïts: anàlisi de cas.

Memòria i tercera edat: consideracions forenses del testimoni, etc.

Els treballs tindran una extensió mínima de 20 pàgines (annexos no inclosos). Els títols, índexs i/o esquemes seran revisats i acceptats prèviament pel professor titular de l'assignatura en la cinquena classe de l'assignatura (29 de març de 2019).

Els treballs es lliuraran en format digital (Word), amb interlineat 1,5 i lletra 12, fins al dia de la seva presentació en classe.

Es realitzaran una exposició oral de 20 minutos sobre el treball escrit.

Bibliografia i recursos

Los profesores de la asignatura confeccionarán su material específico que será facilitado a los alumnos. 

Material didàctic