Universitat Internacional de Catalunya

Introducció a l'Epidemiologia

Introducció a l'Epidemiologia
2
12063
2
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Coordinador: Dr. Carlos Gª Forero (cgarciaf@uic.es

Dr. Albert Sánchez Niubó (asanchezn@uic.es)

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Salut i la malaltia no són fenòmens aleatoris. Hi ha patrons d'aparició que poden ser identificats, fins i tot abans de conèixer el seu mecanisme fisiopatològic. Això és possible mitjançant la identificació de patrons en poblacions amb hipòtesis que permetin comparar grups de persones. La disciplina que aporta la metodologia per determinar aquests patrons és l'Epidemiologia.

L'epidemiologia és un mètode científic de raonament sobre causes i efectes que, a diferència de la medicina clínica centrada en la persona, aborda les relacions entre causes i resultats en grups. Això permet analitzar el curs natural de les malalties que, combinada amb informació d'altres disciplines, com la genètica o la microbiologia, permet establir hipòtesis etiològiques. Això proporciona les bases per desenvolupar i avaluar programes de promoció i prevenció.

El principal paper professional de l'epidemiòleg és el disseny d'investigacions científiques i l'aplicació d'aquestes en la salut pública. En aquesta assignatura, els estudiants coneixeran els mètodes epidemiològics bàsics i la seva aplicació en la Salut Pública. La matèria servirà per comprendre com aplicar i interpretar els mètodes epidemiològics per a la promoció de la salut, la prevenció i la pràctica clínica.

En l'assignatura es presentaran les tècniques de l'epidemiologia descriptiva i analítica, així com els seus dissenys d'estudi bàsics incloent els assaigs aleatoritzats, els estudis de casos i controls i els estudis basats en cohorts. Es mostraran les mesures bàsiques per determinar el risc i els mètodes per al control dels biaixos i la confusió per garantir interpretacions causalment vàlides i generalitzables.

El curs segueix el marc curricular de l'Association for Prevention Teaching and Research (APTR). Esto capacitarà els estudiants per valorar críticament informació epidemiològica, i establirà les bases per a l'estudi de l'Epidemiologia Clínica i la Salut Pública.

Requisits previs

Es requereix haver cursat l'assignatura de Bioestadística.

Objectius

1) Descriure les causes identificables de la malaltia mitjançant l'anàlisi de patrons en la població, la comparació de grups i el seguiment d'individus, com mètodes nuclears de l'epidemiologia.

2) Entendre la salut i la malaltia com a fenòmens que no es distribueixen aleatòriament, sinó que segueixen patrons detectables mitjançant la vigilància i recerca de patrons de persones, llocs i temps.

3) Dissenyar hipòtesis per determinar l'associació entre exposició i un resultat de salut mitjançant la comparació de freqüències de malaltia en funció d'una exposició.

4) Escollir les condicions en què l'associació entre exposició i resultat és causal, i valorar els factors que poden oferir explicacions alternatives, com l'atzar i el biaix.

5) Seleccionar el tipus d'estudi relacionat amb una pregunta concreta, i distingir quan es requereix un assaig aleatoritzat per donar evidència d'eficàcia i efectivitat.

6) Diferenciar els condicionants ètics de dany i benefici que condicionen la realització d'un en assaig clínic.

7) Aplicar indicadors en la presa de decisió diagnòstica i de cribratge, i relacionar-la amb les seves aplicacions en l'àmbit de la seguretat, el control de qualitat, i les intervencions.

8) Valorar com el raonament epidemiològic pot aplicar fora de l'àmbit de la salut per identificar patrons en les poblacions i formular hipòtesis causals que puguin contrastar-se amb comparacions transversals i longitudinals.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.
  • CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
  • CB-6 - Haver desenvolupat l'autonomia suficient per participar en projectes d'investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic, en contextos interdisciplinaris i, si escau, amb una alta component de transferència del coneixement.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
  • CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

A l'acabar l'assignatura, l'estudiant ha de ser capaç de:

1) Definir l'Epidemiologia i el seu ús  en el raonament epidemiològic

2) Explicar com afecten els principis ètics a la investigació epidemiològica

3) Calcular freqüències i taxes per quantificar i descriure la distribució de resultats de salut

4) Explicar els conceptes bàsics d'anàlisi epidemiològic: exposició, deselnlace, risc, biaix i confusió

5) Identificar i descriure els dissenys epidemiològics bàsics

6) Aplicar els principis de causalitat a la distribució d'un resultat de salut en diferents grups per fer hipòtesis sobre els seus mecanismes

7) Fer servir l'evidència d'associació per valorar si una relació és causal

8) Entendre els conceptes de rendiment d'una prova per aplicar els conceptes de validesa diagnòstica i cribratge

9) Aplicar els conceptes de benefici, dany i cost a la decisió en salut

10) Descriure l'aplicabilitat dels mètodes epidemiològics en Salut Pública, investigació clínica i bàsica i la decisió en polítiques de salut

Continguts

 

Sessió

Bloc

Temes

Continguts

CM1

Història i usos de l'epidemiologia

  1. Història de l'epidemiologia

  2. Ètica en l'epidemiologia

  3. Aplicacions de l'epidemiologia

 Desenvolupament de el raonament epidemiològic i situació de l'epidemiologia en un context històric. Valoració de l'epidemiologia i els seus condicionants ètics. Aplicacions de l'epidemiologia en Medicina i altres disciplines

CM2

CM3

Epidemiologa descriptiva

        1. Malaltia, freqüència i gravetat


        2. Prevalença i incidència.


        3. Història natural de la malaltia  exposició i resultat.

        4. Hipòtesi epidemiològiques:qui, on i quan.

 

Eines d'anàlisi: definició de casos i poblacions, mesures d'incidència, prevalença i morbimortalitat.

Descripció de la malaltia: estadístiques vitals, vigilància i mesures d'estat de salut. Mètodes anàlisi de la història natural.

Patrons de la malaltia: persones, llocs i temps. Exposicions, períodes de latents i mesures de dispersió

TP 1

       Hipòtesis epidemiolòqiques i indicadors

 

CM 4

CM 5

Asociació i causalitat

  1. Mesures d'associació: descripció    de dades, mesures de risc impacte.
  2. Biaix, confusió i ajust. Mediació i  interacció.
  3. Causalitat: principis de causa       contribuent. Causa de la causa.

Estimació de mesures de risc: risc relatiu, atribuïble i fraccions poblacions.

Identificació del biaix i la confusió. Modificació de l'efecte. Mètodes d'ajust.

Criteris de Bradford-Hill. DAGs.

TP  2

       Taules de contingència i mesures d'impacte

 

CM 6

CM7

Epidemiologia analítica i presa de decisions

  1. Validesa interna i externa
  2. Dissenys epidemiolgics observacionàls
  3. Dissenys experimentals: Assaigs sense control equivalent i assaig controlat

Control i generalització. Biaixos de representativitat i biaixos causalitat.

Dissenys observacionals. ecològic, transversal, cas control, cohorts prospectives i retrospectives

Dissenys experimentals: assaig comunitari i assaigs controlats. Assaig clínic: equivalència, superioritat i no inferioritat.

TP3

       Disseny d'un estudi epidemiològic

 

Bibliografia i recursos

Referència bàsica 

     Friis, RH. Epidemiology 101Sudbury, Mass: Jones and Bartlett Publishers, 2010. 220p.   

 Aquesta és la referència obligatòria del curs i s'espera dels alumnes que estiguin a el dia a la lectura pautada d'el llibre per a l'aprofitament correcte de l'assignatura. El material es seguirà de manera rigorosa, de manera que es recomanaran les lectures prèviament a les sesions, durant les quals s'hi treballarà.

Bibliografia de consulta

  1. Saracci R.  Epidemiology: A Very Short Introduction. Oxford U.K.: Oxford  University Press, 2010
  2. Ward H, Toledano MB, Shaddick G, Davies B, Elliott P. Oxford Handbook of Epidemiology for Clinicians. Oxford, U. K.: Oxford University Press, 2012. 416 p. (Oxford Medical Handbooks).
  3. Gordis L. Epidemiología. 3ª ed. Madrid: Elsevier España, S.A., 2014.
  4.  Hulley SB, Cummings SR  y col. Diseño de las investigaciones clínicas. 3ª ed.  Lippincot Williams and Wilkins, 2008.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E2 07/07/2021 09:00h