Universitat Internacional de Catalunya

Especialitat Professionalitzant: Intervenció Terapèutica Específica

Especialitat Professionalitzant: Intervenció Terapèutica Específica
7
12158
1
Anual
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


El professorat atendrà en horari concertat a tots els alumnes que ho sol·licitin via mail.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La intervenció terapèutica avançada suposa l’adquisició d’un conjunt de coneixements més específics dirigits a patologies més complexes. Aquesta assignatura implica la capacitat de poder defensar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica amb arguments i justificacions de manera clara i apropiada al context. Para això és necessari identificar els factors del comportament que influeixen al desenvolupament social i emocional del nen i dissenyar les estratègies d’intervenció més apropiades. El coneixement dels recursos socials, comunitaris, d’educació i serveis sanitaris que ofereixen a la població infantil amb discapacitat són essencials per planificar els processos de comunicació i interacció que permetin al nen la participació als seus entorns naturals, sigui en activitats físiques per la promoció de la salut del nen o en l’adaptació de les diferents activitats esportives adaptades a les diferents patologies.

Requisits previs

No s'estableixen

Objectius

  1. Executar, dirigir i coordinar el pla d’Intervenció de fisioteràpia en patologies cardiopulmonars, cardiovasculars, hematològiques i oncològiques atenent al principi de la individualitat de l’usuari, utilitzant les eines terapèutiques pròpies de la fisioteràpia.  
  2. Adquirir habilitat a la identificació dels factors de risc que afecten el desenvolupament i control postural del nen.
  3. Dissenyar programes de tractament atenent als últims avenços científics. 
  4. Conèixer aspectes propis d’altres competències professionals que poden ajudar a aconseguir millors resultats al treball fisioterapèutic.
  5. Adquirir els coneixements, habilitats, tècniques i procediments necessaris per aconseguir millorar la resistència física i cardiopulmonar que implica l’activitat física. 
  6. Avaluar l’evolució dels resultats obtinguts amb el tractament, en relació amb els objectius marcats i amb els criteris de resultats establerts, i si és el cas, redissenyar els objectius i adequar el pla d’intervenció o tractament. 
  7. Demostrar capacitat de treballar en equip, de col·laborar amb altres professionals, i al mateix temps, capacitat de treballar de manera autònoma i amb iniciativa. 
  8. Conèixer els diferents comportaments de les famílies davant el diagnòstic del seu fill.
  9. Conèixer els diferents tipus d’inclinació emocional entre pares-fill, així com les capacitats parentals.
  10. Conèixer els diferents models d’atenció centrada en la família.
  11. Adquirir formació als diferents tipus d’esport adaptat més adequats per a cada patologia en particular. 
  12. Adquirir formació en el tractament de la fisioteràpia respiratòria en malalties neuromusculars i segons l’estadi de la  seva evolució. 
  13. Adquirir formació sobre la fibrosi quística i la particularitat en el tractament de la fisioteràpia respiratòria.
  14. Conèixer les condicions cardio-respiratòries dels nens greument afectats i amb pluridiscapacitat i les opcions terapèutiques per millorar la seva capacitat respiratòria. 
  15. Adquirir habilitat al plantejament terapèutic global i integral en casos clínics específics amb alteracions i deficiències múltiples.   

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques i generals

CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, incloïa reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB10 - Que els estudiants posseeixin les habilitats d’aprenentatge que els permeti continuar estudiant de manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Capacitat de treballar en un equip multidisciplinari alhora que de forma autònoma i amb iniciativa per la resolució de conflictes o problemes entre les diferents perspectives professionals.

CG2 - Executar l’exercici professional atenent a criteris humanístics i de dignitat de la persona.

CG3 - Actuar amb equitat, assegurant la igualtat d’oportunitats i accés universal dels nens que precisen atenció fisioterapèutica, promocionant el respecte als drets humans i facilitant la convivència social i sostenible.

CG4 - Habilitat per planejar i gestionar eficaçment el temps propi i les activitats amb la finalitat d’assegurar una organització eficient i una capacitat d’adaptació òptima enfront dels imprevistos.

 

Competències transversals

CT1 - Assegurar la confidencialitat a la intervenció i al tractament de la documentació relativa al pacient, complint els aspectes ètics, legals i tècnics.

CT2 - Mostrar habilitats de comunicació a les relacions interpersonals que derivin en potenciar el desenvolupament físic del nen, la participació familiar i la col·laboració de l’equip multidisciplinari.

CT3 - Comunicar tant de forma oral com escrita amb terminologia científica correcta dins de cadascuna de les especialitzacions de la fisioteràpia i ciències de la salut, en un context nacional i internacional.

CT4 - Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació de forma eficaç per assegurar una actualització professional permanent i una actuació basada en l’evidència científica.

CT5 - Gestionar la informació de forma òptima per transformar-la en coneixement aplicable a l’exercici professional, sigui a l’atenció al nen o als seus familiars.

CT6 - Identificar les normatives i organització dels sistemes institucionals sanitaris, de serveis socials i/o educatiu als que s’hi hagi subjecte el centre assistencial on treballa, i adequar el seu exercici professional a aquestes normes alhora que planificar propostes de millora de la qualitat de l’esmentat sistema sanitari.

Competencias específicas

CE1 - Ser capaç d’aplicar els coneixements sobre la resposta de l’organisme a estímuls externs i interns, sobre com es converteixen en mecanismes lesius, de resposta i/o reparació.

CE3 - Dissenyar, planificar i aplicar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica més eficient; controlar i avaluar les respostes, utilitzant l’evidència científica.

CE4 - Adquirir habilitat manual a l’aplicació de les diferents estratègies fisioterapèutiques aplicades al nen.

CE5 - Dirigir, coordinar i executar el Pla d’Intervenció en Fisioteràpia atenent al principi d’individualitat de l’usuari, utilitzant les eines terapèutiques específiques de la Fisioteràpia Pediàtrica.

CE6 - Redissenyar i adequar el tractament de fisioteràpia a partir de l’anàlisi de l’evolució dels resultats obtinguts amb la teràpia en relació als objectius marcats i els criteris de resultats establerts.

CE7 - Tenir la capacitat d’ampliar i posar al dia els coneixements sobre desenvolupament, aprenentatge i control de moviment del nen, així com de les patologies, processos diagnòstics i estratègies terapèutiques, exposats per la comunitat científica.

CE8 - Ser capaç de defensar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica amb arguments i justificacions de forma clara, precisa i apropiada al context i valorar les aportacions d’altres persones.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne:

  • Coneix les principals alteracions cardiopulmonars, cardiovasculars, hematològiques i oncològiques que afecten el nen.
  • Identifica els principals factors de risc que afecten el desenvolupament psicomotor del nen. 
  • Descriu i classifica els diferents mètodes de fisioteràpia respiratòria, així com analitza la seva idoneïtat al tractament de les diferents afeccions.
  • Identifica els factors del comportament que influeixen al desenvolupament social i emocional del nen, dissenya les estratègies d’intervenció apropiades.
  • Coneix els recursos comunitaris d’educació i serveis sanitaris que ofereix la població o districte on viu el nen i planifica processos de comunicació entre el nen i la família i la resta de personal multidisciplinari. 
  • Comprendre el paper de l’activitat física en la promoció de la salut del nen.
  • Determina els criteris d’adaptació de les diferents activitats esportives i/o recreatives a les diferents capacitats i limitacions funcionals del nen.
  • Dissenya programes d’exercici físic adaptats a les diferents afeccions patològiques.

Continguts

Fisioteràpia respiratòria

  • Eficàcia de les tècniques de maneig de cura respiratòria
  • Patologies cardio–respiratòries més freqüents durant l’edat pediàtrica: factors que influeixen a la seva evolució; canvis estructurals i funcionals que aquestes poden comportar.
  • Paràmetres de la valoració funcional respiratòria del nen.
  • Mètodes de Fisioteràpia Respiratòria Pediàtrica: descripció i classificació
  • Relació entre mètodes i tècniques de fisioteràpia respiratòria amb els processos patològics de l’aparell respiratori del nen. Canvis obtinguts a l’infant després del tractament.

Maneig del comportament

  • Estratègies de promoció del comportament constructiu i de la interacció: reforçament positiu, motivació, redirecció, joc.
  • Influència potència de les intervencions terapèutiques al desenvolupament social i emocional a les diferents edats.

Família, salut, educació i serveis

  • Família/Diversitat Cultural
  • Recursos comunitaris Nen-Família
  • Prestació de serveis

Prescripció d’exercici físic per la salut

  • Directriu de la prescripció d’exercici físic a la infància.
  • Paper de l’activitat física al tractament, prevenció primària i secundària de les afeccions patològiques a la infància
  • Criteris d’adequació de les activitats esportives i/o recreatives les diferents afectacions pediàtriques: neuromotrius, cardiorespiratòries, oncològiques.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia docent

  • LM - Mètode expositiu/liçó magistral
  • MC - Mètode de cas
  • CA - Contracte d’aprenentatge

Activitats formatives

 

Hores

Presencialitat (%)

CT - Classes teòriques

60

100%

CP - Classes pràctiques

40

100%

AAP - Activitats d’autoaprenentatge

50

0%

EI - Estudi independent de l’alumne

100

0%

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El caràcter teòric-pràctic de l’assignatura implica que s’hagi establert una assistència mínima del 80% de les classes per optar a superar-la.  En aquest cas l’avaluació escrita constarà de:

  1. El desenvolupament d'una prova escrita, examen tipus test, en la qual s'avaluarà si l'alumne ha adquirit tots els coneixements i competències que s'han exposat al llarg del desenvolupament de les classes teòriques i pràctiques. Aquesta prova suposarà un 70% de l'avaluació final, sempre que la nota d'aquest sigui superior a 5.0
  2. El professorat d'aquesta assignatura registrarà una qualificació de cada un dels seminaris que s'imparteixen en funció de com l'alumne participa i desenvolupa les activitats que es duen a terme a l'aula. Aquest registre suposarà el 30% de l'avaluació final.

 

Bibliografia i recursos

 

Links de interès relacionats amb la fisioteràpia pediàrica i la discapacitat