Universitat Internacional de Catalunya

Intervenció Psicològica en Adults

Intervenció Psicològica en Adults
6
12767
3
Segon semestre
OB
ÀREES DE LA PSICOLOGIA
PERSONALITAT, TRASTORNS MENTALS, AVALUACIÓ I TRACTAMENMTS PSICOLÒGICS
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La intervenció psicològica inclou un conjunt de principis i tècniques psicològiques que un psicòleg entrenat aplica amb l’objectiu d’ajudar altres persones a prevenir trastorns, solucionar o reduir els problemes, orientar-les per prendre decisions i millorar-ne les capacitats o les relacions interpersonals.

Es pretén amb aquesta assignatura que l’alumnat conegui els diferents models i orientacions terapèutiques i aprengui a utilitzar les principals tècniques d’intervenció psicològica que han demostrat eficàcia per al tractament dels diferents trastorns mentals.

Requisits previs

Haver cursat l’assignatura de Psicopatologia de l’Edat Adulta.

Objectius

Formar l’alumnat en el coneixement sobre el procés d’intervenció psicològica en la pràctica clínica i les principals habilitats terapèutiques implicades.

Objectius específics:

  • Conèixer els diferents models i orientacions terapèutiques.
  • Conèixer les principals tècniques d’intervenció i tractament psicològic, els seus fonaments teòrics i experimentals i el procediment i àrees d’aplicació.
  • Conèixer les dades disponibles sobre l’eficàcia dels diferents tractaments psicològics.
  • Practicar l’aplicació de les diverses tècniques d’intervenció.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

SISTEMA D'AVALUACIÓ
Prova individual escrita que reuneix els aspectes més generals i rellevants de la matèria a avaluar. Avaluaran la capacitat dels estudiants d'escoltar i entendre les idees principals dels continguts impartits, així com la seva capacitat d'entendre bibliografia i literatura específica a la seva àrea d'estudi, avaluant, així mateix, la terminologia corresponent. D'altra banda, les proves escrites també avaluaran el contingut impartit sobre conceptes específics de les diferents matèries del títol. S'estructuraran a través d'exàmens parcials i/o finals, exercicis finals, qüestionaris on-line i anàlisis d'articles científics. A través de la resolució de casos s'avaluarà la capacitat de l'alumne per aplicar els continguts teòrics apresos a una situació real o simulada.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Una vegada l’alumnat hagi finalitzat l’assignatura hauria de ser capaç de:

a) Conèixer els diferents models teòrics i les principals tècniques d’intervenció psicològica.

b) Poder dissenyar una pla d’intervenció psicològica adequat a cada pacient.

 

Continguts

Models d’intervenció en psicologia

Pràctica clínica basada en l'evidència: criteris que defineixen tractaments eficaços

Intervenció en trastorns obsessivocompulsius i relacionats

Intervenció en trastorns somàtics i dissociatius

Intervenció en trastorns addictius

Intervenció en trastorns d’ansietat

Intervenció en trastorns de la conducta alimentària

Intervenció en trastorns afectius

Intervenció en trastorns psicòtics

Intervenció en trastorns de personalitat

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El temari de l’assignatura, així com la pràctica d’aquesta teoria, es desenvoluparan a través de la classe magistral, que servirà  per aprendre i utilitzar la terminologia i les estructures lingüístiques relacionades amb l’àmbit d’estudi, per practicar i desenvolupar destreses de comunicació oral i escrita i per familiaritzar-se amb la bibliografia i el material didàctic de suport. 

A més a més, s’utilitzarà l’estudi de casos que haurà de ser comprès, valorat i resolt per un estudiant o un grup d’estudiants. 

Finalment, també es proposa com a metodologia de treball la lectura de textos dirigits amb l’objecte d’accedir al pensament crític.

Bibliografia i recursos

1)  Principios comunes en psicoterapia. Chris L. Kleinke 

2)  Aproximaciones a la psicoterapia. Una introducción a los tratamientos psicológicos. Guillem, Mª Teresa Miró. 

3)  Manual de técnicas de modificación y terapia de conducta; Francisco J. Labrador, Juan Antonio Cruzado y Manuel Muñoz; ed Piramide (Labrador (o Linares)

4) Vallejo M.A (2016) Manual de terapia de conducta. Volumen I. Madrid: Dykinson

5) Vallejo M.A (2016) Manual de terapia de conducta. Volumen II. Madrid: Dykinson

6)  Guía de Tratamientos psicológicos eficaces II. Psicologia de la salud; Marino  Pérez Álvarez, José Ramón Fernández Hermida, Concepción Fernàndez Rodríguez, Isaac Amigo Vázquez. Ed pirámide, 2018

7)  Echeburúa, E., Salaberría, K., Corral, P. y Polo-López, R. (2010). Terapias Psicológicas Basadas en la Evidencia: Limitaciones y Retos de Futuro. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 19 (3), 247-256.

8)   Moriana, J.A. y Martínez, V.A. (2011). La Psicología Basada en la Evidencia y el diseño y evaluación de tratamientos psicológicos eficaces. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica, 16 (2), 81-100.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 03/06/2021 I3 10:00h
  • E2 23/06/2021 10:00h