Universitat Internacional de Catalunya

Laboratori de Materials Biològics i Biomaterials

Laboratori de Materials Biològics i Biomaterials
6
13563
3
Primer semestre
OB
FORMACIÓ AVANÇADA
MATERIALS III
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Per favor, enviar un correu electrònic per concertar una cita

Jenifer Olmos: jolmos@uic.es  

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L’ús de materials biològics i biomaterials en l’àmbit de la bioenginyeria ha resultat ser una eina eficaç per a la regeneració o la reparació funcional de teixits. Per això, el disseny i la fabricació de biomaterials, així com la seva caracterització, són molt importants a l’hora d’obtenir certes propietats necessàries per a la seva aplicació amb la finalitat d’afavorir aquests processos regeneratius i, per tant, restablir la funcionalitat del teixit

Requisits previs

L’alumnat haurà d’haver superat satisfactòriament l’assignatura de Biomaterials i Biocompatibilitat (2n semestre)

Objectius

  • Dissenyar biomaterials en funció del teixit diana i realitzar operacions bàsiques.
  • Desenvolupar biomaterials a través de les tècniques més significatives.
  • Caracteritzar les propietats d’aquests biomaterials.
  • Representar gràficament els resultats i analitzar-los
  • Realitzar informes de laboratori.
  • Exposició de temes i discutir sobre els resultats.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CE1 - Resoldre els problemes matemàtics que puguin plantejar-se en l'àmbit de la Bioenginyeria. Aptitud per aplicar els coneixements sobre geometria, càlcul integral, mètodes numèrics i optimització
  • CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
  • CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
  • CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
  • CE21 - Tenir la capacitat per comprendre i aplicar les metodologies i eines biotecnològiques per a la investigació, desenvolupament i producció de productes i serveis.
  • CE6 - Integrar els fonaments de ciència, tecnologia de materials, tenint en compte la relació entre la microestructura, la síntesi o processat i les propietats dels materials.
  • CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
  • CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
  • CG5 - Realitzar càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
  • CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Conèixer i posar en pràctica les diferents tècniques per a la producció de biomaterials.
  • Conèixer i posar en pràctica els mètodes existents per a l’esterilització i la desinfecció dels biomaterials, així com per evitar-ne la contaminació utilitzant tècniques estèrils de manipulació.
  • Ser capaç de realitzar càlculs i formulacions per a la síntesi de biomaterials.
  • Conèixer tècniques bàsiques per a la caracterització de biomaterials i analitzar-ne les propietats.
  • Ser capaç de representar gràficament els resultats i d’interpretar-los utilitzant programes informàtics, així com de realitzar informes científics.
  • Ser capaç d’interpretar i raonar els resultats, exposar i defensar els seus arguments mitjançant la discussió en grup.
  • Conèixer i posar en pràctica la manera i la dinàmica de treball en equip.
  • Ser capaç de desenvolupar-se en un laboratori científic i elaborar informes científics sobre els temes per desenvolupar.

Continguts

  1. Extracció i purificació de proteïnes
  2. Films
  3. Partícules
  4. Ciments
  5. Hidrogels
  6. Bastida
  7. Tractaments superficials
  8. Materials injectables

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assignatura estarà dividida per temes que podrien incloure una o diverses sessions amb relació als diferents biomaterials. Cada sessió constarà d'una explicació teòrica prèvia, una part experimental, anàlisi dels resultats i una discussió en grup.

Durant les sessions, es treballarà en una llibreta de laboratori on els alumnes anotaran tot tipus de càlculs, dades i notes necessàries durant la sessió pràctica. Al final de cada sessió, la llibreta haurà de ser supervisada i segellada pel professor.

Els alumnes també exposaran els seus resultats i conclusions mitjançant presentacions de diapositives i discutiran en grup el tema.

A més del treball en equip que es realitzarà en cada sessió, l'alumne haurà de lliurar un informe de pràctiques al professor motivant així el seu aprenentatge autònom. Eventualment, el professor podria utilitzar la plataforma Moodle que podria incloure diversos recursos, com poden ser formularis, exercicis, material multimèdia… que l'alumne haurà de realitzar per a completar l'assignatura.

Les classes s'impartiran en anglès, tot i que els dubtes dels alumnes es respondran en l'idioma que prefereixi (castellà, català o anglès). El material didàctic es presentarà en anglès principalment, amb alguna excepció (gràfics, taules ...)

Els alumnes podran utilitzar calculadora i formulari durant els exàmens. El formulari només podrà contenir fórmules, no explicacions.

La relació de crèdits ECTS i la càrrega de treball en hores d'aprenentatge en funció de les diferents metodologies que s'utilitzaran. Cada crèdit teòric ECTS té 10 hores en què el docent té presència a l'aula. La resta de les hores fins a 25, corresponen a la càrrega d'aprenentatge dirigit i autònom de l'estudiant. Aquesta última càrrega docent es podrà realitzar mitjançant activitats autònomes, treballs grupals que seran presentats i defensats a classe o estudi individual necessari per assolir els objectius d'aprenentatge de les diferents matèries.

L’alumne haurà de portar una llibreta de laboratori, bata de laboratori i ulleres de seguretat per laboratori

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen 1a convocatòria:

  1. Informes de pràctiques (25%)(*)
  2. Llibreta de laboratori (25%)(*)
  3. Presentació (15%)*
  4. Examen final (35%)

S’haurà d’obtenir una nota mínima de 5.0 a l’examen final de l’assignatura per poder fer mitja amb la resta de notes. La no realització de les tasques entregables implicarà el suspens de la assignatura (*). 

La nota final per passar l’assignatura serà de 5.0

S'aplicarà el mateix criteri per a la 2a convocatòria, però sense opció a matrícula d'honor

Arribar tard més de 10 minuts a l’inici de la classe o després del descans en més del 10 % del total de classes portarà a la reducció de 0.5 punts de la nota final. També s’aplicarà a faltes d'assistència no justificades.

L'assistència ha de ser del 90 % per poder passar l'assignatura

Consideracions importants

  1. Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-ho en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura
  2. No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació. Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat
  3. L'assistència ha de ser superior al 90% per aprovar l'assignatura

Bibliografia i recursos

Johnna S. Temenoff & Antonios G. Mikos. Biomaterials: The intersection of Biology and Materials Science. Pearson, 2009

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 14/01/2021 P2A03 10:00h
  • E2 18/06/2021 P2A03 10:00h