Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Pràcticum I

Pràcticum I
4
15138
1
Segon semestre
PR
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Presentació

L'objectiu de les pràctiques acadèmiques externes és permetre als estudiants aplicar i complementar els coneixements adquirits durant el màster, i afavorir l'adquisició de competències que els preparin per a l'exercici d'activitats professionals, en facilitin l'ocupabilitat i en fomentin la capacitat d'emprenedoria. Les pràctiques acadèmiques externes del màster estaran lligades al perfil d'accés dels estudiants i a les seves competències professionals.

El Pràcticum I té una durada de 2 setmanes i se situa al 2n semestre.

Aquesta assignatura és susceptible de ser reconeguda en cas que l'alumne acrediti un mínim de 10 anys d'experiència. El tipus d'experiència professional que hagi tingut l'estudiantat serà susceptible de reconeixement sempre que hagi estat vinculat durant el temps indicat a una pràctica laboral afí a la realització de tasques i funcions en equips específics de Cures Pal·liatives, i en què es pugui constatar ha desenvolupat les competències corresponents.

Requisits previs

Cal haver cursat les assignatures del primer semestre del màster.

Objectius

● Formar l'alumnat al model de Cures Pal·liatives (CP) basat en l'atenció multidimensional a través del treball en equip interdisciplinari.

● Proporcionar a l'alumnat el desenvolupament d'habilitats, coneixements i mètodes d'intervenció en equip per a l'adequada detecció i alleugeriment del patiment a través del control clínic de símptomes, necessitats emocionals, socials i espirituals en situació avançada i la família, respectivament segons el perfil professional.

● Capacitar l'alumnat per desenvolupar un programa integral de CP a l'àmbit domiciliari, consulta externa i hospitalària.

● Proporcionar a l'alumnat una formació sòlida en relació amb el potencial assistencial dels dispositius del sistema sanitari per optimitzar l'atenció pal·liativa.

● Oferir a l'alumnat tècniques per a una comunicació adequada amb la persona en la situació de final de vida i la seva família per ser capaç de liderar situacions d'alta complexitat.

● Oferir a l'alumnat les eines necessàries per tenir una visió interdisciplinària de la situació de final de vida.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

- CN01. Adquirir coneixements avançats i específics en control de símptomes (físics i emocionals) i en la comunicació i atenció al pacient i la família.

- CN03. Identificar els recursos del sistema sanitari relatius a l'atenció pal·liativa (AP).

- CN04. Reconèixer les qüestions ètiques en situació de malaltia avançada.

- CN05. Adquirir coneixement en el maneig de situacions complexes de final de vida incloent el desig d'avançar la mort i considerant totes les dimensions del pacient.

- CN07. Identificar tècniques avançades d'avaluació i maneig de les necessitats físiques, psicològiques (incloent la visió espiritual) i socials amb una visió multicultural.

- HB04. Analitzar problemes complexos a l'àrea assistencial amb una visió multidimensional per resoldre'ls de manera tàctica i estratègica.

- HB05. Demostrar capacitat de treball en equip col·laboratiu interdisciplinari al sinus d'atenció pal·liativa.

- CP01. Treballar de manera autodirigida o autònoma en equips de CP, formats per iguals, especialistes o no, i altres professionals, respectant els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.

- CP02. Aplicar a l'àmbit professional de les CP els principis d'honestedat intel·lectual i integritat científica.

- CP03. Dur a terme de manera autònoma tasques en l'àmbit de CP segons els protocols establerts.

- CP04. Gestionar la pràctica assistencial adaptant-la i prioritzant la personalització de l'atenció en entorns sanitaris complexos i canviants.

- CP05. Treballar de forma individual i en equips de treball, assumint responsabilitats dins l'àmbit de CP.

- CP07: Comunicar de manera empàtica processos de males notícies de manera adaptada a les necessitats informatives dels pacients i les famílies tenint en compte el seu entorn cultural.

- CP09: Aplicar solucions als problemes que puguin sorgir en fer tasques en l'àmbit dels CP.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria, l'alumnat serà capaç de:

6.1 Identificar la situació de final de vida en casos reals.

6.2 Elaborar un pla terapèutic de pacients en situació de final de vida.

6.3 Identificar les situacions de crisi de manera integral.

6.4 Integrar els coneixements adequats per a l'avaluació i el maneig de símptomes del pacient.

6.5 Demostrar habilitats específiques per a la comunicació amb pacients i familiars.

6.6 Integrar els models organitzatius i operatius de l'atenció pal·liativa.

6.7 Demostrar capacitat de treball en un equip interdisciplinari. 

6.8 Proporcionar una comunicació empàtica amb pacients i famílies.

Continguts

Estada en equips específics de Cures Pal·liatives (atenció hospitalària, sociosanitària o domiciliària). Seran presencials a l'entorn clínic real de centres col·laboradors amb el Màster. L'estudiantat observarà les dinàmiques de l'equip interdisciplinari expert participant en les visites a pacients, entrevistes a familiars i en sessions tant assistencials com a docents en un entorn real de pràctica clínica.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Estada en equips específics de Cures Pal·liatives.

Elaboració del dossier de pràctiques (treball autònom): fruit de l'observació, acompanyament, reflexió a través de les tutories.

Tutories grupals i/o individuals: Tot l'estudiantat comptarà amb un tutor/a acadèmic/a que acompanyarà l'estudiantat en tutories per fer un treball reflexiu sobre el seu aprenentatge entorn de pràctiques. Tot aquest treball s'integrarà en un dossier de pràctiques on l'estudiantat haurà de demostrar la consecució dels objectius pactats a les tutories.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Elaboració del portafoli de pràctiques (treball autònom). Reflexió sobre la vostra estada de pràctiques. El percentatge assignat serà del 70%.

Informe emès pel tutor/a clínic/a (tutor de pràctiques) en relació amb l'assistència i l'adquisició dels objectius d'aprenentatge associats a les competències. El percentatge assignat a aquest sistema d'avaluació serà d'un 20%.

Informe emès pel propi tutor/a acadèmic sobre competències i adquisició dels objectius d'aprenentatge associats a les competències. El percentatge assignat a aquest sistema d'avaluació serà d'un 10%.