Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Pràctica Preclínica

Pràctica Preclínica
4
15374
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


Cristina Requena

crequenam@uic.es

 

Presentació

Malgrat els grans avenços en el camp de l'odontologia preventiva la càries dental continua sent el principal motiu pel qual els nostres pacients infantils van a la clínica dental . Les diferències entre l'anatomia de la dentició temporal i permanent determinen que els tractaments restauradors i pulpars resultin diferents entre les dues denticions.

Objectius

Els objectius corresponents a la pràctica preclínica són practicar amb métodes audiovisuals i fantomes les tècniques de diagnòstic, prevenció i tractaments que s'utilitzen durant la práctica clínica en odontopediatría. Aquests objectius serán necessaris per evaluar els coneixements de cada alumne abans de realitzar les pràctiques a la clínica universitària d'odontologia (CUO) amb pacients.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - CN01: Reconèixer les temàtiques avançades relacionades amb l'odontopediatria
  • CN02 - CN02: Definir de manera detallada i informada els aspectes teòrics i pràctics de la metodologia i del treball en un o diversos camps d'estudi de l'odontopediatria.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • - Evidències Científiques i Diagnòstic en Odontopediatria - Coneixements - CN01, CN02, Habilitats - HB01, HB09, HB11, HB13, HB14 i HB15 Competències - CP01, CP05, CP02, CP04 - L'alumnat serà oral i l'odontologia restauradora del pacient infantil. - Lalumnat serà capaç de realitzar presentacions de manera pública sobre casos clínics, amb tots els detalls diagnòstics i exploracions complementàries requerides. - Lalumnat serà capaç dadquirir els coneixements necessaris per proposar plans de tractament referenciats i justificats amb la literatura científica. - L'alumnat serà capaç d'emplenar correctament una història clínica d'odontopediatria. - L'alumnat serà capaç de manejar els diferents materials més utilitzats en els diferents tractaments odontopediàtrics. - Lalumnat serà capaç de realitzar correctament un aïllament absolut amb dic de goma i que adquireixi lhabilitat manual necessària per realitzar els principals tractaments preventius, restauradors i polpars. -Lalumnat serà capaç de realitzar un tractament dental en pacients infantils amb un correcte control del dolor i la conducta. - Lalumnat serà capaç de diagnosticar la patologia oral i dental que pot presentar el pacient infantil. - Lalumnat serà capaç daplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar qualsevol tipus de traumatisme dental, ja sigui en dentició temporal o permanent. - L'alumnat serà capaç d'aplicar els coneixements necessaris per saber diagnosticar i tractar la patologia pulpar, ja sigui en dentició temporal com a permanent.

Continguts

Les pràctiques preclíniques a desenvolupar seran : 

- Com realizar una bona història clinica. Coneixer el contingut del consentiment informat que farán servir a la CUO i com s'ha d'omplir de manera correcte.  

- Conéixer les principals técniques radiogràfiques i saber realitzarles en el pacient infantil.

- Conéixer les principals guies de prevenció amb casos clínics. 

- Apendre a realitzar les principals técniques anestèsiques, el material que s'utilitza en el pacient infantil i les principals técniques de control de la conducta.

- Realitzar impresions i zocalado. Introducció a l'escanejat digital.

- Apendre a realitzar diferents tècniques d'aillament absolut.

- Conéixer els diferents tipus de segellats, en quins pacients estàn indicats i com es realitzen. 

- Apendre a realitzar els diferents tipus de cavitats provocats per les lesións de caries, les alternatives de materials a utilitzar i a realitzar una bona anatomia dental.

- Conéixer les indicacións i contraindicacións dels tractament pulpars, com es fan i com es preparen els materials utilitzats.

- Conéixer ens quins casos estàn indicades les corones metàliques i de acetato, i apendre una correcte colocació.

- Apendre a encerar dents anteriors per la posterior reconstrucció després d'un traumatisme.

- Recordar i practicar els principals punts de sutura.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La pràctica constara cada día de tres parts: 

- Una explicació per part del professor responsable de la pràctica  

- Una recerca bibliogràfica per part dels alumnes dels procediments i/o materials relacionats amb la pràctica d'aquell dia.

- La pràctica amb fantomas infantils al laboratori.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Cada jornada de pràctiques s'avaluarà amb una puntuació de 0 a 10. L'assistència a pràctiques és obligatòria. Només es consideraran com a faltes justificades aquelles que siguin per malaltia greu, accident i/o defunció d'un familiar. En cas de falta justificada, el justificant de la mateixa haurà de ser lliurat al professor responsable com a màxim una setmana després de la mateixa (via email). 

 

Al finalitzar les pràctiques, es realitzarà un examen teòric i pràctic  en el laboratori.

- L'examen pràctic constarà de la realització de procediments que s'hagin practicat durant l'asignatura. Comptarà un 80% de la nota de l'examen.

- L'examen teòric constarà de 10 preguntes de resposta curta sobre la teoria de les pràctiques impartides. Comptarà un 20% de la nota de l'examen.

 

La nota final de l'assignatura constarà de la mitja de les pràctiques (50%) i la nota de l'examen (50%).