Directori

GINES PADRÓS, Silvia

Departament de Ciències Bàsiques

GINES PADRÓS, Silvia

CV

Perfil del professor

Ciències Bàsiques, DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BÀSIQUES. Universitat Internacional de Catalunya

Formació acadèmica

Doctora en Bioquímica, UNIVERSITAT DE BARCELONA
Llicenciada en Bioquímica, UNIVERSITAT DE BARCELONA

Experiència professional

L'interès investigador de la Dra. Silvia Ginés se centra en comprendre els mecanismes moleculars de la patologia de la malaltia de Huntington (EH). L'EH és un trastorn neurodegeneratiu hereditari autosòmic dominant, caracteritzat clàssicament per dèficits motors progressius i comunament associat a la neurodegeneración estriatal. No obstant això, dècades de recerca han establert des de fa molt temps que les alteracions psiquiàtriques i la funció cognitiva disminueixen en les etapes premanifesta i primerenca de l'EH, anys abans que apareguin els símptomes motors. Per tant, l'estratègia terapèutica “perfecta” serà aquella en la qual, en apuntar a una sola molècula o a una via específica, es puguin millorar la memòria primerenca i els trastorns emocionals, mentre s'alenteix o prevé la progressió motora.
En la cerca d'aquest “objectiu perfecte” ens hem centrat en tres projectes principals:
1. FUNCIONS DIVERGENTS DE P75NTR I TRKB EN LA NEUROPROTECCIÓN I COGNICIÓ.
Les neurotrofinas exerceixen un paper fonamental en la neuroprotección i la plasticitat sináptica. Entre les diferents neurotrofinas, el BDNF és el millor caracteritzat pel seu paper en la regulació tant de l'activitat neuronal com de la supervivència. El nostre laboratori ha demostrat una expressió alterada dels receptors de BDNF, TrkB i p75NTR, en models de ratolí amb EH i en cervell humà amb EH associada amb la pèrdua de la funció de BDNF. Amb base en aquests resultats, estem treballant en la hipòtesi que els enfoquis neuroprotectors de BDNF haurien d'apuntar a la senyalització de BDNF en lloc de l'administració de BDNF mitjançant la integració de la inhibició de p75NTR i l'activació de TrkB.
2. CDK5 COM DIAN FARMACOLÒGIC PER AL TRACTAMENT DE DETERIORACIONS NEUROPSIQUIÁTRICOS, COGNITIUS I MOTORS
Cdk5 és una serina/treonina cinasa amb alta activitat en el sistema nerviós central, l'activitat del qual és crítica per a diferents funcions neuronals. A més de les seves accions fisiològiques, l'activitat aberrant de Cdk5 és un determinant important en la disfunció neuronal associada a malalties neurodegeneratives i neuropsiquiátricas. Estem centrats en dissenyar noves teràpies dirigides a l'activitat de Cdk5 com a tractament general per a prevenir o millorar els símptomes motors, cognitius i depressius en l'EH.
3. BENEFICIS TERAPÈUTICS DE LA INHIBICIÓ DE HDAC PER A TRACTAR LA DISMINUCIÓ COGNITIVA I DE MEMÒRIA DE LA HD.
Les histones desacetilasas (HDAC) s'han implicat en l'EH com a reforç d'aberracions transcripcionales que ajuden a causar deterioracions cognitives i de memòria. Utilitzem ratolins amb EH per a avaluar els beneficis terapèutics dels inhibidors selectius de HDAC. Es prediu que aquests inhibidors tindran una eficàcia dual: estabilitzaran les repeticions CAG en el gen de l'EH i també milloraran la memòria a llarg termini.
Línies de recerca actuals:
Receptors TrkB i p75 en l'EH: funcions divergents en la neuroprotección i la cognició.
• Via Cdk5 en l'EH: inductor de la mort cel·lular i modulador de la plasticitat sináptica
• Dèficits transcripcionales: paper dels inhibidors de HDAC
• Paper del sistema dopaminérgico en la depressió
• Disfunció cortical com a esdeveniment primerenc en l'EH
Tecnologies / mètodes

• Bioquímica i Biologia Cel·lular: Cultius primaris de neurones estriatales, corticals i hipocampales, expressió de proteïnes recombinants, purificació de sinaptosomas (fraccions pre i postsinàptiques), estudis d'interacció de proteïnes.
• Estudis morfològics: tècniques de tinció DiOlistic Gene Gun o Golgi per a analitzar la densitat i morfologia de les espines dendrítiques.
• Injecció estereotàctica de virus o fàrmacs en regions específiques del cervell.
• Producció de nous ratolins transgènics o knockout i anàlisis de comportament: Anàlisi de tasques dependents del corticoestriatal i de l'hipocamp mitjançant l'ús de proves de comportament específiques (laberint de Morris Water, localització i reconeixement d'objectes nous, evitació passiva, laberint en T, rotarod acelerante, rotarod fix) .
Publicacions destacades

· Giralt A, Brito V, Chevy Q, Simonnet C, Otsu I, Cifuentes-Díaz C, de Pins B, Coura R, Alberch J, Ginés S, Poncer JC, Girault JA. Pyk2 modula les sinapsis excitadores de l'hipocamp i contribueix als dèficits cognitius en un model de malaltia de Huntington. Comuna Nacional. 30 de maig de 2017;8:15592. doi: 10.1038/ncomms15592.

· Suelves N, Kirkham-*McCarthy L, Lahue RS, Ginés S. Un inhibidor selectiu de la histona desacetilasa 3 prevé els dèficits cognitius i suprimeix les expansions de repeticions CAG estriatales en ratolins amb malaltia de Huntington. Sci Rep. 20 de juliol de 2017; 7 (1): 6082. doi: 10.1038/s41598-017-05125-2.

· Brito V, Giralt A, Enriquez-Barreto L, Puigdellívol M, Suelves N, Zamora-Moratalla A, Ballesteros JJ, Martín ED, Dominguez-*Iturza N, Morals M, Alberch J, Ginés S (2014) Receptor de neurotrofina p75(*NTR ) mitjana la disfunció sináptica i de la memòria associada a la malaltia de Huntington. J Clin invertir. 12(10):4411-28.

· Cherubini M, Puigdellívol M, Alberch J, Ginés S (2015) Fissió mitocondrial mediada per Cdk5: un actor clau en la toxicitat dopaminérgica en la malaltia de Huntington. Biochim Biophys Acta. 1852 (10 punts A): 2145-60.

· Puigdellívol M, Cherubini M, Brito V, Giralt A, Suelves N, Ballesteros J, Zamora-Moratalla A, Martín ED, Eipper BA, Alberch J, Ginés S (2015) Un paper de Kalirin-7 en la disfunció sináptica corticostriatal en la malaltia de Huntington malaltia. Hum Mol Genet. 24(25):7265-85.