22/07/2021

Els alumnes Óscar Morte i Nino Mgeladze, guanyadors de la primera edició dels Premis de Sostenibilitat ROCKWOOL

El lliurament dels reconeixements va tenir lloc en el marc de la inauguració de l’exposició dels TFG de UIC Barcelona School of Architecture

Óscar Morte i Nino Mgeladze, alumnes de UIC Barcelona School of Architecture, s’han alçat com a guanyadors del primer i segon premi, respectivament, en la primera edició dels Premis de Sostenibilitat ROCKWOOL, impulsats conjuntament per UIC Barcelona i l’empresa ROCKWOOL Peninsular. El lliurament dels guardons es va dur a terme el 15 de juliol passat a l’espai l’Harmonia de l’Hospitalet de Llobregat, coincidint amb la inauguració de l’exposició “L’H: Hub of Hubs. Social Challenges and Urban Reprogramming”, integrada pels treballs finals de grau (TFG) dels alumnes de l’escola.

Óscar Morte va rebre el primer premi pel seu projecte “InFill. Sustainable Housing Cooperative”, que planteja la redensificació i rehabilitació d’habitatges de mitjans del segle XX a l’Hospitalet per generar un nou model d’habitatge cooperatiu que respongui als criteris d’eficiència energètica i de sostenibilitat. El jurat va destacar que “a més del rigor dels plantejaments ambientals o de sostenibilitat, s’ha valorat el compromís de l’alumne amb l’acció definida més com a tàctica que estratègica: el temps de la proposta és l’ara, el combat urgent a curt termini, el ‘som-hi’ després d’una anàlisi brillant i un pla intel·ligent de reconversió”.

El segon premi va recaure en l’alumna Nino Mgeladze pel seu projecte “SUPRA. Energy Self-Sufficient School of Arts”, que formula la creació d’una universitat d’arts escèniques i artístiques sobre les vies del tren. El jurat va destacar “l’enginyós sistema d’estructures superposades, que habilita un espai universitari sobre les vies, servint a més de pont urbà —i connexió accessible— per al barri. L’edifici en forma de Y recull les aigües pluvials i les canalitza cap a un nou jardí inundable a manera d’estany estacional, incorporant a l’arquitectura-infraestructura l’amabilitat pròpia de l’ordre paisatgístic. El projecte té dos sistemes de producció d’energia renovable: d’una banda, la generada per la vibració del mateix tren, i de l’altra, la instal·lació fotovoltaica molt ben integrada en coberta”.

El jurat d’aquesta primera edició va estar integrat per Teresa Batlle, professora de l’Àrea de Sostenibilitat de UIC Barcelona School of Architecture i sòcia fundadora de Picharchitects/Pich-Aguilera; Jordi Guivernau, arquitecte del Departament Tècnic i de Desenvolupament de ROCKWOOL Peninsular, i Miguel Ángel Díaz Camacho, director a MADC & Partners SLP i president de l’Associació Sostenibilitat i Arquitectura (2013-2021).

Els Premis de Sostenibilitat ROCKWOOL tenen per objectiu principal garantir un nivell alt d’aplicació dels criteris de sostenibilitat en els treballs finals de grau (TFG) dels estudiants de UIC Barcelona School of Architecture. Els estudiants guanyadors rebran una dotació econòmica de 600 i 300 euros, respectivament, que els permetrà realitzar un curs d’intensificació en algun tema específic del seu interès en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.

Fotografia ©Joan Guillamat

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)