15
Juliol
19:00
31
Agost
00:00

Exposició TFG 2021 Arquitectura. “L’H: Hub of hubs. Social challenges and urban reprogramming”

l'Harmonia Plaça Josep Bordonau i Balaguer, L'Hospitalet de Llobregat

Des del 15 de juliol, i fins al 31 d’agost, l’espai l’Harmonia de l’Hospitalet de Llobregat acollirà l’exposició dels treballs finals de grau (TFG) dels estudiants de UIC Barcelona School of Architecture. Amb el títol “L’H: Hub of hubs. Social challenges and urban reprogramming” (‘L’H: Hub de hubs. Desafiaments socials i reprogramació urbana’), la mostra està integrada per gairebé una vintena de projectes desenvolupats per alumnes d’últim curs del Grau en Arquitectura en quatre àrees de l’Hospitalet de Llobregat amb l’objectiu d’impulsar-ne la reestructuració urbana i afavorir-ne la transició cap a un model de ciutat més adaptada a les necessitats socials i ambientals del segle XXI.

Banner TFG

Quatre grans vectors de transformació
El desenvolupament dels exercicis s’ha centrat en quatre àmbits de l’Hospitalet de Llobregat per als quals els estudiants han formulat diversos programes lligats a quatre camps de coneixement. Són àmbits d’oportunitat en els quals es preveuen transformacions urbanes molt importants en els pròxims anys lligades, sobretot, a la perspectiva que ofereix el futur soterrament de les vies del tren.

Els estudiants han treballat en diferents formats i escales, des d’una actitud compromesa amb els criteris centrals de l’urbanisme contemporani, com són la transició cap a les energies renovables, l’aposta per l’economia circular, l’impuls d’un nou model de mobilitat intel·ligent i sostenible i la transformació de la ciutat i el territori en llocs més aptes i saludables per als habitants de la ciutat.  

El resultat és la conceptualització de quatre grans hubs urbans per als quals es plantegen nous usos i la dotació de nous equipaments i serveis: un hub cultural, un hub dedicat a la recerca ambiental i el desenvolupament sostenible, un hub amb usos vinculats a la salut i el benestar i un últim hub orientat a usos socials i tecnològics.

Superar la fragmentació urbana causada per les línies de ferrocarril, revertir el dèficit de zones verdes, optimar les connexions urbanes, introduir nous programes productius, proposar habitatges tipològicament coherents i equipaments per a la comunitat i augmentar la qualitat de l’espai públic, són algunes de les millores formulades pels estudiants i que podran veure’s en l’exposició.

Acte d’inauguració
L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el pròxim 15 de juliol, a partir de les 19 h, a l’Harmonia. Hi intervindran l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, el rector de UIC Barcelona, Xavier Gil, el director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluis i Ginovart, així com els professors de TFG i els alumnes de l’escola.

A més a més, coincidint amb la inauguració, es farà el lliurament dels Premis de Sostenibilitat ROCKWOOL i dels Premis d’Accessibilitat d’Ascensors Schindler, que reconeixen els projectes de treball final de grau (TFG) que més bé integren els criteris de sostenibilitat i accessibilitat, respectivament.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)