09/04/2022

Trobada entre alumnes d’escoles i instituts i membres del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Educació Integral de UIC Barcelona

L’Aula Jardí de la Universitat va acollir la jornada entre joves i investigadors amb l’objectiu de reflexionar sobre les activitats fetes als centres educatius al llarg del curs 2021-2022 i dissenyar itineraris pedagògics per desenvolupar una consciència ecològica per a la resta del curs

Els investigadors del Grup de Recerca Sostenibilitat i Educació Integral (SEI) de la Facultat de Ciències de l’Educació de UIC Barcelona, juntament amb l’Associació Justícia i Pau Barcelona i joves de diferents centres educatius com l’Escola Montserrat, el Col·legi Sant Gabriel de Barcelona, el Col·legi Sant Gabriel de Ripollet, el Col·legi Sant Gabriel de Sant Adrià, l’Institut Bernat Metge i l’Escola Mare de Déu dels Àngels, es van reunir el dilluns 4 d’abril a l’Aula Jardí de UIC Barcelona amb l’objectiu de reflexionar sobre les activitats fetes als centres educatius al llarg del curs 2021-2022 i dissenyar itineraris pedagògics per desenvolupar una consciència ecològica per a la resta del curs.

La trobada també es va ser gestar arran del Projecte e(CO)4, finançat per l’Ajuntament de Barcelona i en el qual també estan involucrats el SEI, la mateixa associació i els centres educatius mencionats. Aquest projecte té l’objectiu de desenvolupar una plataforma virtual compartida, anomenada eCOmetre e(CO)4, que permeti mesurar el grau de consciència, coherència, compromís i constància pel que fa a la justícia global en aspectes relacionats amb l’alimentació, l’habitatge, la indumentària  i aspecte personal, la mobilitat i l’oci.

El Projecte e(CO)4 és una iniciativa innovadora que vincula tant la xarxa de centres i entitats educatives (escoles, instituts, universitats, esplais, casals, ONG, etc.) com investigadors de diversos àmbits acadèmics. A través de trobades entre tots dos col·lectius es pretén entendre, generar i donar a conèixer un moviment interreligiós i interconviccional de joves e(CO)4 compromesos amb la justícia global.

La sessió del dilluns passat es va organitzar de manera dinàmica i lúdica. L’activitat principal que es va dur a terme i que va despertar més interès entre els participants va ser “el joc de la consciència”. A més a més, a partir de diferents supòsits pràctics, joves investigadors de UIC Barcelona van conèixer i compartir diferents metodologies i maneres de treballar la consciència a través dels canvis d’hàbits i mentalitat, la superació de resistències i la proporció d’eines pel canvi, per tal de, posteriorment, poder aplicar-les a les aules i a la quotidianitat de cadascú.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)