Universitat Internacional de Catalunya

Dret Administratiu 1

Dret Administratiu 1
6
10676
2
Primer semestre
FB
Dret Públic
Dret Administratiu
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Despatx BT609

Presentació

El dret administratiu és la branca del Dret Públic dedicada a la regulació de les Administracions Públiques. Aquestes persones jurídiques troben en el Dret Administratiu seu propi ordenament, diferent al de la resta de personificacions en el món jurídic. En la societat actual, tan complexa, l'exitencia del Dret Administratiu esdevé obligada per la necessitat de regular comportaments que afecten un nombre molt extens de persones, alguna cosa per la qual cosa resulta inservible el Dret Privat, dedicat a resoldre problemes entre particulars. De la mateixa manera, en l'àmbit comunitari, el Dret Administratiu de tots els països de la Unió Europea transita per similars patrons regulatoris, possibilitant unes administracions públiques dedicades a la prestació dels serveis públics (per si o per mitjà de tercers, però en qualsevol cas assegurant la seva prestació) i  la salvaguarda dels interessos generals dels ciutadans. 

La defensa dels Drets dels ciutadans constitueixen també un objectiu principal del Dret Administratiu, per mitjà de les modernes corrents de transparència i bon govern, amb la inclusió de mandats ètics en el funcionament de les administracions públiques. El coneixement profund del Dret Administratiu suposa una extraordinària porta d'entrada al domini d'altres branques especialitzades del Dret Públic, com el Dret Financer i Tributari. Es fa necessari a més comptar amb sòlids fonaments de Dret Constitucional per a l'abordatge del Dret Administratiu.

Requisits previs

Cap

Objectius

Familiaritzar l'alumne amb el lenguale jurídic públic. Fer-li conèixer el peculiar règim a què es sotmeten les administracions públiques. Conèixer l'encaix de l'Administració Pública moderna en un Estat social i democràtic de Dret Adquirir una comprensió global del complex sistema institucional espanyol Ajudar-lo a la comprensió dels drets i deures als quals se sotmeten els subjectes públics i els ciutadans davant seu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 08 - Desenvolupar mecanismes que facilitin l'adopció de compromisos de caràcter ètic
  • 09 - Desenvolupar mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers temes relacionats amb els drets fonamentals i el respecte cap a altres cultures i costums
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 12 - Tenir capacitat d'organització i planificació
  • 14 - Prendre consciència de la importància del Dret com a sistema regulador de les relacions socials
  • 15 - Aconseguir la percepció del caràcter unitari de l'ordenament jurídic i de la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics
  • 16 - Tenir capacitat per utilitzar els principis i els valors constitucionals com a eines de treball en la interpretació de l'ordenament jurídic
  • 18 - Comprendre les diverses maneres de creació del Dret en la seva evolució històrica i en la seva realitat actual

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura


1. Comprendrà el concepte, les fonts i les regles bàsiques del Dret Administratiu

 2. Hi haurà adquirit un coneixement sòlid sobre el tràfic jurídic-públic

 3. Coneixerà i comprendrà les bases jurídiques de funcionament de les administracions públiques

 4. Hi haurà desenvolupat habilitats en la comunicació oral i escrita

 5. Hi haurà desenvolupat hàbits de netedat i qualitat formal en la presentació de documents

 6. Hi haurà desenvolupat la capacitat de confeccionar un cronograma de treball davant d'un termini fixat i preclusiu

 7. Identificarà i interpretarà la documentació d'ús habitual en l'àmbit d'aquesta matèria

 8. Serà capaç d'identificar amb precisió l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic relatiu a l'àmbit d'aquesta matèria

 9. Adquirirà la capacitat d'aplicar els coneixements sobre Dret Administratiu a la pràctica 

10. Hi haurà adquirit habilitats per a l'aprenentatge autònom

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula




Part de les classes es dedicaran a la lliçó magistral, i altres a la resolució de casos en grup, o a la posada en comú de treballs o síntesi de lectures proposades a classe. A les classes, es proporcionaran els elements teòrics fonamentals del programa, imprescindibles per avançar en la matèria i per escometre amb solvència l'aplicació d'aquells elements en la pràctica. A aquests efectes, s'instruirà l'alumne en el seguiment de procediments administratius, en el maneig de repertoris de jurisprudència i legislació, en la redacció de recursos, en la iniciació a la investigació i en el debat de decisions judicials, de disposicions, de comentaris científics o de qüestions d'actualitat relatives a les matèries del temari.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
Estudi independent de l'alumne
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Evaluació de Dret administratiu I

 

L'assignatura de dret administratiu I (d'ara endavant DA I) s'avalua de la següent manera:

L'avaluació contínua constitueix el 50% de la qualificació de l'assignatura, i l'avaluació final ascendeix al 50% restant. És necessari aprovar amb un mínim de 5 l'examen final oral per a superar la matèria.

Ara bé, els qui volen fer el treball escrit voluntari, cada element de valoració ascendeix a un 33%: avaluació contínua (33%), treball voluntari (33%), i examen final oral (33%).

Aquest sistema permet una avaluació continuada i progressiva, amb la finalitat de tenir en compte el treball personal, la constància, l'assistència a classe i, en el seu cas, el treball en equip de l'alumne.

Avaluació contínua:

Es valoraran les intervencions orals a l'aula, sigui de manera presencial o de manera telemàtica, la resolució de proves d'opció múltiple sigui en suport paper, sigui en suport informàtic, i la lectura i comprensió de les notícies jurídiques proposades pel docent. Per a aquesta finalitat, la qualificació de l'evolució contínua serà el resultat de la mitjana aritmètica de 2 indicadors:

1) Proves de resposta múltiple (test): es realitzaran un mínim de dos exàmens presencials d'aquesta naturalesa per escrit. La mitjana d'aquestes dues (o més) proves test constitueix la nota d'aquest indicador. Es valorarà aquest ítem d'1 a 10. No es tindrà accés a cap font d'informació per a la realització d'aquestes proves. Les respostes negatives no resten qualificació.



2) Intervencions en classe. El docent remetrà una o diverses notícies jurídiques abans d'algunes classes, i preguntarà sobre elles de manera aleatòria. Igualment, amb el desenvolupament del temari, els alumnes tindran oportunitats de participar i manifestar la seva opinió fundada en Dret de múltiples aspectes de DA I. No tenir cap intervenció positiva es penalitzarà. Cada intervenció encertada constitueix un positiu. No assistir a classe (presencial o telemàticament) quan es pregunti implica una valoració negativa. Es valorarà aquest ítem d'1 a 10 de la següent manera:

Positius

Qualificació intervencions a classe

5 positius

10

4 positius

8

3 positius

7

2 positius

6

1 positiu

5

0 positiu

4

-1 positiu

2

-2 positius

0


Només es podrà intervenir telemàticament amb la cambra encesa a través de l'aplicació Teams. És responsabilitat dels estudiants tenir un equip amb tots els requisits tècnics adequats per a les classes.


D'altra banda, es realitzaran proves de diagnòstic telemàtiques (kahoot!). Es poden desenvolupar simultàniament a l'aula o telemàticament, en aquest últim cas només per al grup d'alumnes que assisteixen en línia en la setmana de la prova. Els alumnes poden tenir i usar tot el material docent. Suspendre aquesta prova suposa un negatiu. Aprovar un positiu. No participar suposa una penalització de dos positius. Les proves sempre s'anunciaran amb antelació.


Treball escrit optatiu per equips

El tercer aspecte de l'avaluació de DA I és facultatiu. Només computarà per a aquells alumnes que desitgin participar.

Es tracta d'una recerca escrita original i inèdita que desenvolupa algun aspecte del programa de l'assignatura. Els estudiants comptaran amb l'assessorament del docent de l'assignatura. Aquest manuscrit es presentarà com una comunicació científica per al Congrés Universitari Caring for Society que es desenvoluparà en la UIC durant el curs acadèmic 2021/2022.


El treball es valorarà d'1 a 10, i la qualificació serà la mateixa per a tots els membres de l'equip. En tot cas, només serà valorat si la comunicació és admesa pel Comitè Científic del citat Congrés. Si no aconsegueix superar aquesta avaluació no es valorarà en DA I en cap sentit.

Només els alumnes que hagin presentat una comunicació al Congrés (i hagi estat admesa) podran optar a la Matrícula d'Honor. En qualsevol cas, es valorarà positivament per a la resta de les qualificacions.

La normativa de SAC UIC 2021 es troba en la web de la UIC. Per als alumnes de Dret que cursen DONA I que desitgen presentar-ho a aquesta assignatura hi ha unes normes específiques que es conté en un document específic que es troba en el Moodle de l'assignatura.

Avaluació Final

Es realitzaran un examen final oral presencial (50% o 33% de la nota final). Si les autoritats acadèmiques de la UIC ho disposen així, es farà un examen oral en línia amb diverses mesures per a protegir la integritat de la prova.

L'examen oral constarà de dues preguntes relatives a epígrafs del programa. Per a superar l'examen caldrà contestar a les dues preguntes; si es donés el cas que l'alumne no sàpiga respondre a una de les preguntes o la resposta no sigui mínimament qualificable segons el parer del tribunal, això suposaria la no superació de l'examen.

És necessari aprovar l'examen final amb un mínim de 5 per a aprovar l'assignatura, amb independència de l'avaluació contínua i, eventualment, la qualificació del treball voluntari.

En l'examen oral, es valorarà tant els coneixements adquirits, com la qualitat de la seva expressió. El tribunal podrà realitzar preguntes lliures en relació amb l'exposició de l'alumne. De manera analògica s'apreciaran igualment el respecte a un codi de vestimenta (dress code) formal propi de l'advocacia, tant per a les alumnes com per als alumnes.

Totes les proves es poden desenvolupar en qualsevol de les llengües pròpies de Catalunya. També en anglès i italià.

Codi d'honor

La matriculació en DA I implica per part dels alumnes el compromís d'estudiar i realitzar les diferents proves de manera honesta. Els fraus en les proves i l'adjudicació com a propi del treball d'altres persones, també de la informació continguda en internet, suposarà l'immediat suspens de l'assignatura.

En concret, i sense caràcter limitatiu, es considera contrari a aquest codi d'honor de l'assignatura:

- Recaptar l'auxili durant la realització d'una prova d'una tercera persona. Si mitjana dispositius electrònics es considerarà un agreujant de la responsabilitat.

- Substituir (o ser substituït) o simular la identitat d'un altre estudiant en un examen, també en les proves telemàtiques.

- Obtenir còpia d'algun examen o prova abans de la seva celebració.

- Presentar el treball d'una altra persona com a propi (plagi). Es considerarà un greu agreujant l'ús de documents subministrats per entitats que tenen com a objecte la venda de treballs acadèmics.

Bibliografia i recursos

ESTEVE PARDO, José, Lecciones de Derecho administrativo, Editorial: Marcial Pons, Madrid 2021. Edición número: 10ª.

Material didàctic