Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Màster

Treball de Fi de Màster
16
11847
1
Segon semestre
TF
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Cita prèvia a concretar per email: Dr. Boi Ruiz  boi.ruiz@uic.es

Presentació

El treball de finalització de màster (TFM) suposa la demostració que l'alumne/a és capaç de dissenyar, desenvolupar i defensar un projecte, utlizando els continguts i recursos formatius, així com les competències, apresos a les classes teòriques i pràctiques del MUGS una vegada completat.

Ha de ser un treball original, seleccionat i realitzat pel propi alumne/a sobre un tema de gestió sanitària que sigui de possible aplicació en la pràctica real, ja sigui en l'àmbit professional actual de l'alumne/a o en un suposat escenari simulat.

La Comissió Docent supervisarà la proposta de temes que cada alumne/a farà arribar a la mateixa, i li assignarà un tutor/a. 

El TFM haurà de tenir una extensió entre 25-30 folis amb el logo de la UIC, escrites a doble cara (50-60 pàgines), amb lletra a escollir a grandària 12, a un sol espai, i incloent títol, agraïments, introducció, objectius, metodologia, resultats, discussió, limitacions, conclusions, bibliografia i figures/taules.

El TFM es lliurarà en la data que s'indiqui, una vegada finalitzades les classes de Juny, en format imprès, i es realitzarà una presentació de 15 diapositives com a màxim, que serviran de suport per defensar de forma oral el TFM davant un tribunal de tres membres constituit per professors de la Comissió Docent. 

El tribunal d'avaluació del TFM valorarà la capacitat de l'alumne/a per integrar en el treball els diferents apartats de gestió que s'inclouen en el MUGS (planificació, estratègia, lideratge, assistència, qualitat, costos, indicadors, sistemes d'informació, avaluació, recursos materials i humans, satisfacció, pacients...), així com la seva capacitat de síntesi per exposar oralment el TFM en sols 15 minuts, i per respondre a les preguntes o comentaris que el tribunal li farà després de la seva exposició.

Es tracta de simular la defensa d'un projecte davant un hipotètic Consell d'Administració, Patronat o Consell Rector.

 

Requisits previs

Per realitzar l'avaluació del treball de fi de màster, s'han d'haver superat els mòduls teòric i pràctics.

 

 

 

Objectius

 

El treball de fi de màster serà una eina fonamental per contemplar els resultats de l'aprenentatge transversals del títol, independentment dels específics, segons la idiosincràsia del treball.

 

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o no familiars i en contextos més amplis (o multidisciplinaris) relatius al seu camp d'estudi.
  • CB8 - Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten ¿a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • E1 - Ha de tenir capacitat d'analitzar críticament i discernir entre els beneficis i potencialitats dels elements que componen els diversos models sanitaris: locals, nacionals i internacionals, sector públic i privat i prioritzar les decisions entenent el benefici del benestar i la salut per al Sistema Sanitari .
  • E2 - Ha de ser capaç d'identificar i interpretar les necessitats i expectatives dels pacients, reals i potencials, dissenyant, desenvolupant, adaptant i avaluant programes de gestió, i proposant solucions als requeriments objectivats aconseguint un equilibri entre oferta i demanda.
  • E3 - Ha de utilizar con propiedad en un entorno real, los conceptos gestión económica, en el marco de la gestión pública y privada de la empresa sanitaria, conociendo las fuentes de financiación de la sanidad, los sistemas de pago y las diversas coberturas sanitarias.
  • E4 - Ha de tenir habilitat per aplicar en un entorn real, les tècniques de correcta gestió de persones, vetllant pel seu desenvolupament integral, creant el clima que afavoreixi aquest desenvolupament i així aconseguir el rendiment esperat.
  • E5 - Ha de tenir capacitat de buscar les fonts d'informació fiables que li permetin analitzar-la i explotar-la de manera que li faciliti la presa de decisions en tots els nivells de l'organització (Clínica, resultats, serveis generals) i siguin la base de la gestió de la innovació com la capacitat d'identificar idees que generen productes i que es transfereixen a la societat (patents, llicències de creació d'empreses, start-up o spin-off), en els centres en què exerceixi la gestió.
  • E6 - Ha de saber identificar la cartera de serveis i els processos assistencials claus de cada organització i nivell sanitari i proposar accions que assegurin la coordinació entre diferents nivells d'atenció
  • E7 - Ha de tenir habilitat per aplicar els models d'avaluació i gestió de la qualitat (tècnica, percebuda, total) i de seguretat dels pacients.
  • E8 - Ha de tenir l'habilitat de relacionar els conceptes apresos, i aplicar-los adequadament, i de mantenir-se informat dels aspectes que influeixen directament o indirectament en les organitzacions sanitàries.
  • G2 - Ser capaç d'expressar-se en un context professional i multidisciplinar, tant de forma oral com escrita i amb la terminologia correcta i els conceptes específics de l'entorn de gestió, en un context nacional o internacional, i és capaç de llegir, entendre i sintetitzar bibliografia i literatura específica .
  • G3 - Ser capaç de buscar les fonts d'informació que li permetin ampliar i posar al dia els coneixements del seu àmbit.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 

El resultat d'aprenentatge esperat és que l'alumne, orientat per un tutor, sigui capaç de concretar en un projecte, els continguts i metodologies rebuts en els mòduls teòrics i pràctics.


 

Continguts

El treball de finalització de Màster (TFM) consisteix en la defensa pública d'un projecte específic de gestió aplicada sobre qualsevol dels continguts d'aprenentatge del MUGS. 

El TFM ha de ser original i inèdit i, solament de forma excepcional, es podrà acceptar com a treball la presentació d'un projecte ja desenvolupat o en funcionament, sempre que es demostri l'autoria de l'alumne/a o l'abordatge de nous temes de gestió que el projecte no incloïa a l'origen (anàlisi de resultats, actualització del projecte,...). 

En el TFM, s'ha de poder apreciar l'aplicació i integració de la diversitat d'aprenentatges rebuts en els mòduls teòrics i pràctics, així com l'ús efectiu dels recursos metodològics que el MUGS ha posat al seu abast (anàlisi DAFOd'una situació actual, mètodes de planificació estratègica, plans de qualitat, càlcul de costos...). 

Per a la seva elaboració, com si d'un projecte de debò es tractés, l'alumne/a ha de  mostrar (entre altres) la capacitat de detectar una oportunitat de millora o de mercat a resoldre, la capacitat de ser pro-actiu/a i creatiu en la iniciativa amb la qual planteja una proposta de solució, dissenyant uns objectius i una metodologia d'acord amb els mateixos, realitzant un plantejament estratègic que doni resposta a la situació de partida inicial, estructurant un pla d'accions i una proposta d'indicadors que permeti avaluar la informació i resultats obtinguts (o previsibles que es van a obtenir), considerant les limitacions que poden sorgir o que en manquin en el projecte.

Sempre haurà de buscar-se la integració i la relació dels diversos conceptes apresos al llarg del MUGS, sent capaç de sintetitzar i concretar el projecte en l'extensió màxima autoritzada (50 pàgines).

La proposta del tema a treballar haurà de ser presentada a la Comissió Docent per a la seva valoració i acceptació, abans de la data indicada al calendari i ha d'incloure amb una extensió màxima de dues pàgines, els següents apartats:



-Identificació de l'alumne

-Títol proposat del treball

-Justificació i Objectiu del treball



Per a aquesta valoració, la Comissió Docent tindrà en compte les preferències i inquietuds de l'alumne/a, els seus interessos professionals de futur, el potencial per a la millora curricular o de carrera professional de l'alumne/a i la factibilidad hipotètica de dur-ho a terme en la vida real.

Una vegada aprovat el tema, s'assignarà un tutor/a (escollit entre els professors del màster). A partir d'aquest moment, l'alumne/a haurà d'elaborar un esquema del TFM amb els següents apartats: 



1. Títol del projecte

2. Introducció: Antecedents i justificació

3. Objectius: Principal i secundaris, clarament identificats

4. Metodologia i disseny del projecte: descripció del context, lloc i període de realització del projecte, quina metodologia s'utilitzarà per al diagnòstic de situació inicial de partida (p. ex.: DAFO), metodologia per definir les línies/objectius estratègics, metodologia per al disseny d'un pla d'accions a desenvolupar, definició d'indicadors que s'utilitzessin per avaluar, com es realitzarà el càlcul dels recursos necessaris (humans, materials, sistemes d'informació...), quina organització i cronograma hi ha previst per al sistema de treball, quines limitacions es preveuen.

5. Resultats (reals o previstos)

6. Discussió dels resultats i anàlisis de les limitacions trobades.

7. Conclusions

8. Bibliografia


Els TFM tindran una extensió entre 25-30 folis, amb el logo de la UIC, escrits a 1,5 espais, a doble cara (50-60 pàgines), amb lletra a escollir de grandària 12, i es lliuraran 3 còpies en suport físic enquadernat i un d'electrònic en pdf. Hauran de presentar-se en la secretària del màster en la data indicada al calendari, amb el coneixement i l'acceptació del seu tutor/a.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

TTF: Tutoria DEL TREBALL DE FI DE MÀSTER

L'alumne tindrà un tutor assignat, (que tindrà relació directa amb el tema escollit), que l'orientarà, però fomentant l'autonomia, iniciativa i desenvolupament de les habilitats i coneixements adquirits, assegurant que el mateix alumne busqui solucions als problemes que se li plantegen.

 

AAP: Activitats d'autoaprenentatge

Aquestes activitats estan pensades perquè l'alumne resolgui problemes per si sol, amb l'ajuda del tutor, del material que s'ha anat facilitant o el que disposa del mòdul teòric i pràctic. No ha d'oblidar la consulta bibliogràfica o documental relacionada amb el projecte que realitza.

 

FB: Feed-back:

El tutor no ha de únicament fer de supervisor i acompanyant, sinó que ha de donar-li un feedback a l'alumne sempre que ho consideri convenient, per orientar, reconduir o per empènyer l'alumne a tenir iniciativa ia aportar la seva opinió, visió o coneixements.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els ensenyaments del màster conclouen amb l'elaboració i defensa pública del treball de fi de màster davant d'un tribunal designat per la comissió docent del màster, format per tres professors o tutors.

 

La defensa oral del treball es realitzarà en un dels dos dies assignats, matí o tard en el mes de juliol, segons està indicat en el calendari global lliurat, sempre després d'haver finalitzat el període de pràctiques. Per això, depenent de l'organització de les pràctiques, s'acceptaran defenses de treballs després d'haver finalitzat el curs sempre sota la consideració de la comissió docent.

 

La defensa de cada treball, consistirà en la presentació resumida per part de l'alumne, del contingut, desenvolupament i resultats del projecte, per la qual cosa disposarà de 15 minuts, al qual seguiran, si així ho considera necessari el tribunal, de 5 minuts de preguntes d'ampliació o aclariment.

  

En l'avaluació es valorarà:


oLa presentació del treball en ordre i mètode segons les indicacions.

oLa redacció i la claredat en l'argumentació i justificació del projecte

oEl contingut i coherència del conjunt. Especialment l'aplicació de coneixements i dels conceptes adquirits.

oLa coherència en la discussió dels resultats

oLes aportacions innovadores de l'alumne.

oL'aplicabilitat del projecte

oLa presentació i defensa davant del tribunal

oLa valoració del tutor en quant a l’adequació del treball a la planificació i global.

 

El sistema de qualificació serà:

A: Excel. (9,0 - 10)

B: Notable. (7,0-8,9)

C: Aprovat (5,0-6,9)

D: No adequat (0 - 4,9)

 

En el cas d'obtenir una qualificació "D", l'alumne haurà de modificar, ampliar o repetir el projecte realitzat seguint les recomanacions de la Comissió docent. Fins i tot podria seleccionar un nou projecte en el cas d'una completa inadequació.