Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica 2: Habilitats Lingüisticoacadèmiques en l'Ensenyament de la Llengua Anglesa: Teoria i Pràctica

Didàctica 2: Habilitats Lingüisticoacadèmiques en l'Ensenyament de la Llengua Anglesa: Teoria i Pràctica
6
13763
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat

Presentació

La importància creixent de l’anglès com a llengua internacional i global, la introducció a l’escola a edats cada vegada més primerenques i l’enfocament competencial en l’ensenyament de les llengües han canviat radicalment les necessitats, objectius i realitats en l’àrea de la didàctica de l’anglès com a llengua estrangera. Per tant, les escoles necessiten professionals que no només dominin la llengua anglesa, sinó que també tinguin les habilitats i competències docents avançades necessàries per poder respondre de manera efectiva a les demandes actuals del context escolar.

L’assignatura Didàctica II té com a objectiu general formar docents d’anglès com a llengua estrangera, proporcionar-los els coneixements teòrics i pràctics necessaris per ensenyar les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en anglès (comprensió i producció oral i escrita) en diferents nivells educatius, aplicant de manera eficaç diferents models teòrics i enfocaments metodològics actuals i innovadors. L’assignatura abordarà de forma teorico-pràctica diferents aspectes fonamentals rellevants per a l’ensenyament d’habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en la llengua anglesa: metodologies actuals, eines, procediments i recursos, la qual cosa permetrà a l’alumnat aplicar-ho a l’aula i desenvolupar amb èxit el procés d’ensenyament-aprenentatge de la llengua anglesa a l’aula.

Requisits previs

Es recomana tenir un nivell d'anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües) per seguir el curs, així com el coneixement d’anglès acadèmic oral i escrit.

Objectius

  • Conèixer i analitzar enfocaments metodològics actuals per al desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques (comprensió i producció) en la classe d’anglès aplicats a les diferents etapes educatives.
  • Conèixer i aplicar les estratègies, tècniques i recursos per a l’ensenyament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques a l’aula d’anglès.
  • Analitzar i avaluar el desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació.
  • Analitzar materials didàctics per al desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques i adaptats a les necessitats del context educatiu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

HB01 - El titulat serà capaç d’aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

HB02 – El titulat serà capaç de formular judicis a partir d’una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques.

HB03 – El titulat serà capaç d’informar-ne les conclusions i les raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

HB04 - El titulat serà capaç d’aplicar les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant d’una manera autodirigida o autònoma.

HB05 - El titulat serà capaç d’aplicar informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia) a l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

HB06 - El titulat serà capaç d’aplicar les habilitats de pensament crític, resolució de problemes, presa de decisions o d’indagació a la realitat educativa amb l’objectiu de fomentar l’autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

HB07 - El titulat serà capaç de gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d’aprenentatge fomentant l’autoaprenentatge.

HB08 - El titulat serà capaç d’informar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CP03 – El titulat serà capaç de desenvolupar el treball en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

HB09 - El titulat serà capaç d’aplicar models d’innovació pedagògica i investigació educativa sobre l’adquisició, l’ensenyament i l’ús de l’anglès com a llengua estrangera a casos concrets, al context escolar específic i/o contextos relacionats amb l’educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

HB10 - El titulat serà capaç d’analitzar críticament el treball personal.

CP05 - El titulat serà capaç d’integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d’ensenyament i d’aprenentatge, en la gestió de l’ensenyament i en el desenvolupament professional.

CP06 - El titulat serà capaç de generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional i investigadora.

HB11 - El titulat serà capaç d’expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d’interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

HB13 – El titulat serà capaç de diferenciar els diferents enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadors aplicats a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.

HB14 - El titulat serà capaç d’aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa.

CP07 – El titulat serà capaç de planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera, de la seva literatura i cultura als diferents nivells educatius, atenent el nivell i la formació prèvia dels alumnes.

CP08 – El titulat serà capaç de dissenyar propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l’alumnat, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

CP09 - El titulat serà capaç d’avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes deducació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

HB17 – El titulat serà capaç d’expressar-se en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula per emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Continguts

  1. Enfocaments i mètodes actuals per a l’ensenyament d’habilitats lingüisticoacadèmiques en la llengua anglesa.
  2. Pedagogia basada en gèneres textuals: el desenvolupament de la lectura i escriptura en la llengua anglesa.
  3. Les TIC per a l’ensenyament de la llengua anglesa i les competències del segle XXI.
  4. Anàlisi de materials didàctics per a l’aula d’anglès.
  5. Atenció a la diversitat i el desenvolupament d’habilitats lingüIsticoacadèmiques a l’aula d’anglès.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

CT       Classes teòriques/expositives en línia

CP       Classes pràctiques en línia

EC       Estudis de cas

ABP     Aprenentatge basat en projectes

Activitats formatives en línia

CML    Classes magistrals en línia

CPL     Classes pràctiques en línia

FDV    Fòrums i debats virtuals

TI       Estudi i treball autònom individual

TG      Estudi i treball autònom en grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



PT       Presentació de treballs en línia o a través de vídeos                   65%

GP       Grau de participació en els fòrums i debats virtuals                   35%

El programari especialitzat en detectar el plagi i l’ús d’intel·ligència artificial (IA) será utilitzat en totes les activitats avaluades.

Bibliografia i recursos

Aquesta llista és una bibliografia recomanada. La bibliografia específica d'algunes activitats es donarà durant el curs.

Gibbons, P. (2002). Writing in a Second Language Across the Curriculum: An Integrated Approach, pp. 51-76. In P. Gibbons, Scaffolding Language, Scaffolding Learning: Teaching Second Language Learners in the Mainstream Classroom. Portsmouth: Heinemann.

Hill, D. R. (1997). Setting Up An Extensive Reading Programme: Practical Tips. EPER (The Edinburgh Project on Extensive Reading), Edinburgh University.

Hyland, K. (2007). Genre pedagogy: Language, literacy and L2 writing instruction. Journal of Second Language Writing, 16, 148-164.

Mills, K. A. (2008). The Seven Habits of Highly Effective Readers. In Proceedings Stories, Places, Spaces: Literacy and Identity, National conference by the Australian Literacy Educators' Association (ALEA) and Australian Association for the Teaching of English, Adelaide, SA.

Rose, D. (2011). Beyond literacy: building an integrated pedagogic genre. Australian Journal of Language and Literacy, 34(1), 81-97.

Usó-Juan, E. & Martínez-Flor, A. (Eds.) (2006). Current Trends in the Development and Teaching of the Four Language Skills. Berlin: Walter de Gruyter.

Walsh, S. (2012). Conceptualising Classroom Interactional Competence. Novitas-ROYAL (Research on Youth and Language), 6(1), 1-14.