Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Externes

Pràctiques Externes
13
14097
1
Anual
PR
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Departament Pràctiques: practiques.mufps@uic.es

Presentació

L’objectiu de les pràctiques externes és dotar a l’alumne de contextos educatius en els quals pugui posar en pràctica els continguts apresos en el MUFPS. Per tant, constitueixen un acostament a la realitat professional i contribueixen a les competències previstes. El desenvolupament de les pràctiques inclou processos d’observació, diagnòstic, planificació, implementació i avaluació d’una situació d'aprenentatge segons l’especialitat triada.

Les pràctiques formatives tenen una durada de 190 hores en el centre formador. Cada estudiant disposarà d'un/a tutor/a acadèmic/a en la universitat i un/a mentor/a en el centre formador que l’orientaran al llarg de tot el període de pràctiques. L'elecció dels centres formadors es realitzarà des de la Coordinació de Pràctiques en funció de l'especialitat triada per el/la alumne/a. Els centres seran instituts o col·legis de secundària obligatòria i postobligatòria, o centres de formació professional, i seran centres formadors públics i concertats autoritzats pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Departament Pràctiques: practiques.mufps@uic.es

Requisits previs

Per a l'especialitat de llengua estrangera, anglès, haurà d'acreditar-se el nivell C1 segons el Marc Comú Europeu de Referències per a les Llengües (MECRL).

Requisits per pràctiques amb menors:

Conforme l'article 1, apartat 8 de la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència, pel qual s'afegeix l'apartat 5 a l'article 13 de la Llei orgànica 1/1996:

Serà requisit per a l'accés i exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin un contacte habitual amb menors, el no haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans. A aquest efecte, qui pretengui l'accés a tals professions, oficis o activitats haurà d'acreditar aquesta circumstància mitjançant l'aportació d'una certificació negativa del Registre Central de delinqüents sexuals.

Objectius

Les pràctiques externes constitueixen la posada en pràctica dels coneixements teòrics sobre el procés d'ensenyament-aprenentatge de la llengua (català, castellà i anglès) i de l'assignatura biologia-geologia. Així mateix, ofereixen l'oportunitat d'integrar les experiències professionals amb els processos de formació. La reflexió crítica sobretot el que s'experimenta i aprèn en els períodes de pràctiques, constitueix la base necessària sobre la qual construir el desenvolupament professional.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CE3 - Planificar la resolució de situacions educatives que afecten estudiants amb diferents capacitats i diferents ritmes d'aprenentatge; elaborar propostes basades en l'adquisició de destreses i aptituds intel·lectuals i emocionals.
  • CE6 - Aplicar recursos i estratègies d'informació, tutoria i orientació acadèmica i professional; promovent accions d'educació emocional i educació en valors.
  • CE13 - Concretar el currículum que es vagi a implantar en un centre docent participant en la planificació col·lectiva d'aquest; desenvolupar i aplicar metodologies didàctiques tant grupals com personalitzades, adaptades a la diversitat dels estudiants.
  • CE14 - Aplicar propostes docents innovadores, analitzant críticament l'acompliment de la docència, de les bones pràctiques i de l'orientació utilitzant indicadors de qualitat en l'àmbit de l'especialització cursada.
  • CE15 - Aplicar metodologies i tècniques bàsiques de recerca i avaluació educatives i ser capaç de dissenyar i desenvolupar projectes de recerca, innovació i avaluació.
  • CT1 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.
  • CT2 - Treballar en equip i desenvolupar actituds de participació i col·laboració com a membre actiu de la societat.
  • CT3 - Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà/a i com a professional.
  • CT4 - Desenvolupar la capacitat d'avaluar les desigualtats per raó de sexe i gènere, per a dissenyar mecanismes per a l'assoliment de la igualtat real, eludint interpretacions parcials i discriminatòries.
  • CT5 - Identificar estratègies per a fomentar la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
  • CT6 - Promoure situacions i entorns inclusius per al Desenvolupament Sostenible, creant contextos eficaços, responsables i inclusius a tots els nivells.
  • CG1 - Formular judicis reflexius i crítics, responsables, ètics i respectuosos sobre els diversos protagonistes de procés educatiu (família, escola i societat).
  • CG2 - Analitzar i sintetitzar la informació obtinguda de diversos entorns amb la finalitat de resoldre problemes o situacions de conflicte, per a identificar i definir els elements significatius que constitueixen un problema per a resoldre'l amb criteri i de manera efectiva.
  • CG3 - Integrar-se i col·laborar de manera activa en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees i organitzacions.
  • CG4 - Exposar les idees de manera oral i escrita adaptant-se a diferents estils comunicatius i tipus d'activitats.
  • CG5 - Organitzar i planificar diferents tipus d'activitats, esdeveniments i situacions.
  • CG6 - Integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos camps de manera eficaç i responsable.
  • CG7 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).
  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB8 - Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions –i els coneixements i raons últimes que les sustenten– a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • CB10 - Que els estudiants sàpiguen aplicar les habilitats d'aprenentatge que permetin continuar estudiant d'una manera en gran manera autodirigida o autònom.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • RA1 - Aplica les bases conceptuals i metodològiques de les disciplines de la seva especialitat des d'una visió holística i integral, compartint amb els tutors un projecte de millora contínua com a docent.
  • RA2 - Imparteix classe sobre les matèries corresponents a la seva especialitat.
  • RA3 - Aplica en la pràctica amb els alumnes les habilitats de comunicació adquirides.
  • RA4 - Mostra a l'aula les destreses adquirides mitjançant l'aplicació pràctica dels exercicis i activitats elaborats per a la classe.
  • RA5 - Mostra autonomia davant la dinàmica de treball del centre educatiu.
  • RA6 - Col·labora, durant el període de pràctiques, amb algun professor en les funcions pròpies de la tutoria individual amb l'alumne, grupal i amb les famílies.
  • RA7 - És conscient de la importància de la innovació de la docència, recolzada en la recerca qualitativa pertinent i en el treball col·laboratiu.
  • RA8 - Aferma un estil de treball en equip entre professorat i estudiants.
  • RA9 - Construeix models, proves i criteris d'avaluació que permeten valorar la qualitat dels aprenentatges.
  • RA10 - Descriu el funcionament organitzatiu i de gestió del centre educatiu i de l'aula (nivell, cicle, etapa).

Continguts

  • Projecte educatiu i documents de planificació del centre. Funcionament organitzatiu i de gestió (nivell general, etapa, cicle…)
  • Projectes de millora, plans i experiències innovadores i recerques del centre.
  • Processos d'interacció i comunicació a l'aula; destreses i habilitats socials.
  • Programació docent.
  • Disseny, implementació i avaluació d'activitats i tasques docents.
  • Atenció a la diversitat de l'alumnat.
  • Formes de col·laboració amb l'entorn familiar i social.

Bibliografia i recursos

Alvarez Alvarez, M.C. (2015). La relación teoría-práctica y el desarrollo profesional docente: obstáculos y retos. Educere, 19(63), 363-371. https://www.redalyc.org/pdf/356/35643049003.pdf

Fuertes, M.T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de Docenci Universitaria, 9(3), 237-258. http://red-u.net/redu/files/journals/1/articles/248/public/248-647-1-PB.pdf

Ghaye, T. (2010). Teaching and learning through reflective practice: A practical guide for positive action. Routledge.

McGregor, D., & Cartwright, L. (2011). Developing reflective practice: A guide for beginning teachers. McGraw-Hill Education.

Sepúlveda Ruíz, M.P. (2005). Las prácticas de enseñanza en el proceso de construcción del conocimiento profesional. Educar, 36, 71-93. 

Legislació

ORDRE EDU/39/2021, de 16 de febrer, per la qual s'estableix el desenvolupament de les pràctiques professionalitzadores universitàries i d'altres institucions formadores en centres educatius formadors, serveis educatius i dependències del Departament d'Educació i s'estableix el procediment per a la selecció i acreditació de centres formadors.

Reial Decret 592/2014, de 11 de juliol, pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.

 

Material didàctic