Universitat Internacional de Catalunya

Models Alternatius a l'Experimentació Animal

Models Alternatius a l'Experimentació Animal
5
14275
4
Primer semestre
op
MENCIÓ EN RECERCA BIOMÈDICA
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Presentació

Des de fa molts segles, l'ésser humà ha utilitzat els animals per al coneixement científic i gràcies a aquests animals s'ha avançat molt en el desenvolupament de teràpies, cirurgies, etc. Tot i això, actualment se sap que no tots els resultats observats en animals es correlacionen amb el comportament a posteriori en humans i per tant se n'ha posat en qüestió l'ús. A més, tot i que algunes estadístiques apunten a una disminució del nombre d'animals utilitzats en investigació, la realitat és que encara es continuen utilitzant molts animals i fins i tot augmenta l'ús d'animals genèticament modificats. El 2010, la comissió europea va aprovar una nova directiva relativa a la protecció dels animals utilitzats per a fins científics. Aquesta directiva es coneix com el principi de les 3 Rs: Reemplaçar, Reduir i Refinar. En aquest context, es planteja essencial donar una formació sobre els models alternatius a l'experimentació animal que podran fer servir els nostres alumnes en el seu futur. Es tractarà d'explicar les diverses opcions, els seus usos i particularitats i en quins casos és beneficiós fer servir cadascun segons la pregunta científica que es tracti de respondre.

Requisits previs

 

    Per poder matricular aquesta optativa, es recomana haver aprovat: Biologia Molecular Genètica Enginyeria genètica i models dexperimentació

Objectius


Entendre la situació actual de lús dels models animals per a experimentació. Estudiar i aplicar en casos pràctics el principi de les 3R. Conèixer els models alternatius actuals, els beneficis i els casos d'ús. Treballar en un projecte hipotètic i plantejar un model alternatiu a lexperimentació animal.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

CB1: Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea destudi que parteix de la base de leducació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del camp d'estudi CB3: Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica CB4: Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat CB5: Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia CG7: Integrar els conceptes bàsics relacionats amb el camp de la biomedicina tant a nivell teòric com experimental. CG10: Dissenyar, redactar i executar projectes relacionats amb làrea de les Ciències Biomèdiques CG11: Reconéixer conceptes bàsics de diferents àmbits vinculats a les ciències biomèdiques.
CT1 Desenvolupar la capacitat dorganització i planificació adequades al moment. CT2 Desenvolupar la capacitat per a la resolució de problemes. CT3 Desenvolupar la capacitat danàlisi i síntesi. CT4 Interpretar resultats experimentals i identificar elements consistents i inconsistents. CT5 Usar internet com a mitjà de comunicació i com a font d'informació. CT6 Saber comunicar, fer presentacions i redactar treballs científics. CT7 Ser capaç de treballar en equip. CT8 Raonar i avaluar les situacions i els resultats des d'un punt de vista crític i constructiu. CT9 Tenir la capacitat de desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals. CT10 Ser capaç de dur a terme un aprenentatge autònom. CT11 Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica. CT12 Aplicar el mètode científic. CT13 Reconéixer els aspectes generals i específics relacionats amb el camp de la nutrició i envelliment. CT14 Respectar els drets fonamentals digualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis duna cultura de pau i de valors democràtics. CE19: Reconèixer els principis de les ciències biomèdiques relacionades amb la salut i aprendre a treballar en qualsevol àmbit de les ciències biomèdiques (empresa biomèdica, laboratoris de bioinformàtica, laboratoris de recerca, empresa d'anàlisis clíniques, etc.)

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne: • Té la capacitat de treballar a l'àmbit de la recerca biomèdica. • Aplica les eines que permetin des de la correcta elecció i interpretació de la bibliografia a una integració i una participació adequada en les activitats d'un grup de recerca. • Coneix i utilitza adequadament el vocabulari científic, tècnic o específic, així com la bibliografia concreta del grup o l'empresa receptor de les pràctiques externes. • Demostra autonomia al laboratori de recerca i utilitza adequadament vocabulari, proves, reactius i altres recursos propis de l'entorn laboral. • Demostra autonomia i sentit crític en la interpretació de la informació. • Comprèn les bases per planificar, organitzar i controlar la càrrega de treball que li és assignada. • Desenvolupa una actitud professional adequada a lentorn de treball.

Continguts

Tema 1. Situació actual dels models animals: incongruències en la translació de resultats a humans. Tema 2. Principi de les 3 Rs. Tema 3. Introducció als models alternatius no animals. Tema 4. Introducció als models alternatius sintètics o in vitro. Tema 5. Cas pràctic: quin model alternatiu faries servir tu?

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals: exposició durant 50 minuts d‟un tema teòric per part del professor. Es fa servir suport visual en format PowerPoint per acompanyar les explicacions. • Casos clínics o mètodes del cas (MC): plantejament d'una situació real o imaginària. Els alumnes treballen les preguntes formulades en grups reduïts o en interacció activa amb el professor i se'n discuteixen les respostes. El professor intervé activament i si cal aporta nous coneixements. En aquestes classes es pot tractar contingut que aprofundeix els temes tractats a classes magistrals o nous temes. Els MC tenen la mateixa importància i el mateix pes de preguntes a l'examen final. • Educació virtual (EV): Material on line ubicat a la plataforma Moodle que l'alumne pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora i que contribuirà a l'autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l'assignatura. El material virtual forma part del contingut de l'assignatura i serà avaluat a l'examen final.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Alumnes en primera convocatòria: Examen parcial: 20% Resolució de mètodes del cas: 15% Examen pràctiques de laboratori: 10% Examen final: 55% El professorat es reserva fins a un 10% de la nota per ser concedida per arguments subjectius com: implicació, participació, respecte a les normes bàsiques, etc. 2) Alumnes en segona convocatòria: mateixos criteris que a la primera convocatòria. 3) Alumnes repetidors: la nota de l'avaluació continuada (participació, mètodes del cas, pràctiques) es guardarà, encara que sempre que ho desitgin, els alumnes podran repetir l'assistència a classe i obtenir una nota nova. La nota del parcial no es desarà.
Punts generals que cal tenir en compte sobre el sistema d'avaluació: 1) A l'examen final caldrà obtenir un 5 de nota mínima per poder fer mitjana amb les notes d'avaluació continuada (mètodes del cas, actitud i parcial). Els exàmens seran de tipus test amb 4 opcions de resposta, comptant +1 els encerts i –0.25 els errors. 2) Tant la participació a classe com les pràctiques de laboratori, s'avaluaran mitjançant proves curtes tipus test. 3) Un 10% de les preguntes dels exàmens podrien ser de conceptes que no s'hagin explicat directament a l'aula però que siguin presents a la bibliografia recomanada així com en articles discutits, premsa o material virtual recomanat. 4) Assistència a classe: Es recomana lassistència regular a les classes de teoria i mètodes del cas. L'assistència a les classes magistrals no és obligatòria, però els assistents s'han de regir per les normes que indiquin els professors. L'expulsió d'un alumne de classe magistral o mètode del cas repercutirà negativament en les avaluacions continuades. L?assistència a mètodes del cas és opcional. Es farà mitjana dels casos avaluats de manera proporcional. L'assistència a pràctiques és obligatòria i els alumnes han d'assistir als grups assignats. L'expulsió d'un alumne de l'aula de laboratori significarà la suspensió automàtica de l'assignatura. 5) En la concessió de les Matrícules d'Honor, entre els candidats es tindrà especial consideració la participació i la implicació en les diferents metodologies de l'assignatura, així com el respecte per les normes bàsiques. 6) L'ús indegut d'aparells electrònics com ara mòbils, tauletes o ordinadors portàtils pot comportar l'expulsió de classe. Com a ús indegut s'entén l'enregistrament i la difusió tant dels alumnes o professors durant les diferents lliçons així com l'ús d'aquests aparells amb fins lúdics i no educatius.