Universitat Internacional de Catalunya

Psicofisiologia

Psicofisiologia
6
14893
1
Segon semestre
FB
FONAMENTS DE LA PSICOLOGIA
BASES BIOLÒGIQUES DE LA CONDUCTA - PSICOBIOLOGIA
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


S’atendrà l’alumnat després de les classes i/o amb cita prèvia.

Presentació

La Psicofisiologia és una àrea de la psicologia que intenta comprendre els mecanismes fisiològics de l’organisme que correlacionen amb els processos psicològics que acompanyen la conducta humana. Es basa en la doble premissa que (1) la percepció, l’emoció i l’acció són fenòmens vinculats a la corporalitat; i (2) que la mesura de diferents processos, tant del cervell com a substrat físic com del cos, contenen informació que pot ajudar a comprendre la ment humana. El seu nivell d’anàlisi són les transaccions de l’organisme amb l’entorn, tant físic com sociocultural, tenint en compte els fonaments neurobiològics.

Requisits previs

Es recomana haver cursat i superat l’assignatura de Psicobiologia de primer curs del Grau en Psicologia.

 

Objectius

  1. Introduir el concepte de psicofisiologia i les variables psicofisiològiques bàsiques (activitat elèctrica de la pell, activitat cardiovascular, muscular i cerebral).
  2. Explicar el substrat neural de les diferents modalitats sensorials i perceptives, així com el control motor que ens permeten relacionar-nos amb l'entorn físic i social.
  3. Identificar les estructures i funcions principals del sistema neuroendocrí.
  4. Introduir les aplicacions clíniques bàsiques de la psicofisiologia.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB03 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d’estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, científica o ètica.
  • CE09 - Identificar les bases biològiques de les funcions psicològiques i de la conducta humana, entenent com funcionen i com influeixen sobre els diversos aspectes de la persona.
  • CE18 - Identificar les estructures i els processos involucrats en les funcions psicològiques bàsiques i reconèixer la naturalesa de les diferències individuals.
  • CG03 - Llegir de manera crítica i argumentada la bibliografia científica, valorar la seva procedència, situar-la dins d’un marc epistemològic, i identificar i contrastar les seves aportacions en relació amb el coneixement disciplinari disponible.
  • CT04 - Capacitat de treballar en equip
  • CT09 - Comunicar-se adequadament, tant de forma oral com escrita

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

a) Reconeix el concepte i les implicacions de la psicofisiologia en processos psicològics bàsics.

b) Reconeix l'organització i implicacions del sistema nerviós perifèric.

c) Identifica els processos de transducció sensorial i les vies implicades en els diferents sistemes sensoperceptivos: auditiu, vestibular, olfactori, gustatiu, visual, somatosensorial.

d) Identifica estructures i processos implicats en les vies eferents de control motor.

e) Descriu el funcionament del sistema neuroendocrí (glàndules i hormones) i com influeix en la conducta humana.

f) Identifica i diferencia els principals mètodes d'estudi utilitzats en l'àmbit de la psicofisiologia.

g) Reconeix les principals aplicacions de la psicofisiologia, en l'àmbit clínic i de recerca.

Continguts

Tema 1. Introducció a la psicofisiologia

Tema 2. Sistemes sensoperceptivos

2.1. Sistema auditiu i sistema vestibular

2.2. Sistema olfactori i gustatiu

2.3. Sistema visual

2.4. Sistema somatosensorial

Tema 3. Control motor

Tema 4. Sistema neuroendocrí

4.1. Glàndules endocrines

4.2. Eix Hipotàlem-hipofisiari

4.3. Hormones

4.4. Regulació i control neuroendocrí

Tema 5. Registre psicofisiològic

Tema 6. Aplicacions clíniques bàsiques de la psicofisiología

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVA METODOLOGIA
La classe magistral serà l'escenari per aprendre i utilitzar la terminologia i estructures lingüístiques relacionades amb l'àmbit d'estudi, per practicar i desenvolupar destreses de comunicació oral i escrita i per familiaritzar-se amb bibliografia i material didàctic de suport per a una major integració dels continguts de les matèries. Sessió expositiva i explicativa dels continguts per part del professor. Aquesta metodologia d'aprenentatge permet la utilització de mitjans audiovisuals com a suport a l'explicació dels continguts. L'alumne pot interactuar o participar activament. Desenvolupament de debats i discussions en gran o petit grup que afavoreixin el sentit i judici crític. S'afavoreix la participació i la iniciativa, la realització de preguntes constructives i la presentació de nous problemes que promoguin el pensament crític.
Lectura de textos dirigits amb l'objecte d'accedir al pensament crític, el qual compleix un paper fonamental en la formació de ciutadans conscients i responsables. Desenvolupament de debats i discussions en gran o petit grup que afavoreixin el sentit i judici crític. S'afavoreix la participació i la iniciativa, la realització de preguntes constructives i la presentació de nous problemes que promoguin el pensament crític.
L'aprenentatge orientat a projectes és un mètode basat en l'aprenentatge experiencial i reflexiu en el qual té una gran importància el procés investigador al voltant d'un tema, amb la finalitat de resoldre problemes complexos a partir de solucions obertes o abordar temes difícils que permetin la generació de coneixement nou i desenvolupament de noves habilitats per part dels estudiants. El treball en grup propicia la convergència d'idees, treballs i propostes en comú per part dels estudiants amb la finalitat d'arribar a realitzar un projecte tenint en compte les competències interpersonals i intrapersonals dels estudiants i el treball cooperatiu.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1a Convocatòria:

70 % Prova escrita de contingut (10% prova parcial + 60% prova final)

10 % Prova escrita tipus PIR

20 % Treball pràctic

Es requerirà un mínim de 5 en les proves escrites de contingut per a poder fer mitjana amb les altres qualificacions, i s'aprovarà l'assignatura amb una mitjana mínima de 5 tenint en compte totes les parts avaluades. En cas de suspendre les proves escrites o la prova PIR, s'haurà de recuperar en 2ª convocatòria.

 

2a Convocatòria:

70% Prova escrita de contingut (de tot el contingut, no es guarden notes parcials)

10% Prova escrita tipus PIR

20% Treball pràctic (mateixa nota que a la 1a convocatòria)

Es requerirà un mínim de 5 en la prova escrita per fer mitjana. S'aprovarà l'assignatura amb una mitjana mínima de 5 tenint en compte totes les parts avaluades.

Bibliografia i recursos

  • Carlson, Neil R. Fisiología de la conducta. ISBN: 9788415552758. Editorial: Pearson, 2014, (11ª Edición).
  • Carlson, Neil R.; Birkett, Melissa A. Fundamentos de Fisiología de la conducta. ISBN: 9788490356104. Editorial: Pearson, 2018, (12ª Edición).
  • Purves, Dale. Neurociencia. EAN: 9788498357547. Editorial: Panamericana, 2016 (5ª Edición).
  • Redolar Ripoll, D. Neurociencia Cognitiva. EAN: 9788498354089. Editorial: Panamericana, 2014.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 29/05/2024 A12 08:00h
  • E1 29/05/2024 A10 08:00h
  • E2 01/07/2024 A12 08:00h