Universitat Internacional de Catalunya

Intervenció Psicoeducativa en els Trastorns de Conducta i en els Trastorns de Llenguatge

Intervenció Psicoeducativa en els Trastorns de Conducta i en els Trastorns de Llenguatge
6
14928
4
Primer semestre
op
OPTATIVITAT
OPTATIVITAT
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


L'atenció als alumnes es farà per e-mail o després de les classes. 


Presentació

És una optativa que està dividida en dos blocs i està pensada per a alumnes que estiguin interessats en la clínica infantojuvenil i en aquells que triïn l'esment de Psicologia Educativa. El primer, dedicat a temes relacionats amb la conducta infanto juvenil i en aprofundir en les principals maneres d'intervenir en l'alteració conductual. Com donar pautes psicoeducativas relacionades amb els límits, hàbits, les normes i la disciplina. Tècniques per a mantenir la disciplina en l'entorn escolar i l'assetjament escolar: què és i com abordar-ho. El segon bloc pretén oferir a l'estudiant una visió global del desenvolupament evolutiu del llenguatge oral i escrit i quins són els principals trastorns del llenguatge, la comunicació i la parla, les seves característiques, com poder detectar-los i orientar en l'àmbit escolar i familiar i la seva implicació en el desenvolupament evolutiu i en diferents trastorns psicològics.

Requisits previs

Tenir aprovada l’assignatura de Psicologia Educativa de tercer curs.


Objectius

Objectius primer bloc:

  1. Conèixer les possibilitats d’intervenció escolar per intervenir en els problemes de conducta i en els comportaments disruptius.

  2. Conèixer, aplicar i transmetre les orientacions adequades per aconseguir que el professorat sigui capaç de tenir un ambient positiu dins l’aula, per poder donar classes amb garanties d’èxit, pugui neutralitzar o minimitzar les conductes disruptives i mantenir la disciplina.

  3. Conèixer, aplicar i adquirir coneixements i tècniques d’afrontament davant assetjament escolar. 

  4. Conèixer les repercussions que té l’assetjament escolar per la víctima i l’agressor i per la convivència entre els alumnes.

  5. Conèixer i aplicar tècniques de prevenció de l’assetjament escolar.

Objectius segon bloc:

  1. Conèixer i dominar el desenvolupament evolutiu en l’adquisició del llenguatge, i l’adquisició de la lectoescriptura.

  2. Saber distingir en l’estudi de casos, quines conductes són pròpies de cada una de les etapes del desenvolupament del llenguatge i quines requereixen un estudi o intervenció específica.

  3. Relacionar els processos d'adquisició del llenguatge oral i escrit.

  4. Saber quina és l’atenció a nivell escolar que ha de donar un psicòleg educatiu per assessorar i orientar al professorat i les famílies d’infants amb dificultats d’aprenentatge en l’àrea de comunicació,  llenguatge oral i escrit .

  5. Conèixer i dominar els conceptes relacionats amb l’avaluació i diagnòstic de la comunicació,  del llenguatge oral i escrit des de l’àmbit de la Psicologia Educativa. 

  6. Conèixer els procediments , tècniques i instruments propis de l’avaluació i el diagnòstic de la comunicació i del llenguatge oral i escrit.

  7. Adquirir habilitats per poder interpretar un informe realitzat per altres professionals (psicòlegs, psicopedagogs, neuropsicòlegs, logopedes…).

  8. Conèixer, reconèixer i saber discriminar entre principals alteracions de la comunicació i del llenguatge oral i escrit

  9. Aprendre a orientar a les famílies com a mesura de prevenció; donant pautes d’estimulació del llenguatge que es poden dur a terme dins l’àmbit familiar.

  10. Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica, per poder trobar la resposta més adequada davant els problemes en el desenvolupament de la comunicació i del llenguatge oral i escrit.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB02 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació de una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se mitjançant l’elaboració i defensa d’arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d’estudi.
  • CE05 - Dissenyar i aplicar una estratègia d'intervenció psicològica en funció del context o servei demandat.
  • CE08 - Prendre consciència de la realitat professional del psicòleg en un camp aplicat concret.
  • CE12 - Saber explicar i identificar les principals etapes del desenvolupament de l’ésser humà, reconèixer la seva evolució i identificar els signes i símptomes característics dels trastorns psicològics més freqüents de cada etapa evolutiva.
  • CE14 - Reconèixer las bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
  • CG03 - Llegir de manera crítica i argumentada la bibliografia científica, valorar la seva procedència, situar-la dins d’un marc epistemològic, i identificar i contrastar les seves aportacions en relació amb el coneixement disciplinari disponible.
  • CT02 - Capacitat per la resolució de problemes
  • CT08 - Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica
  • CT09 - Comunicar-se adequadament, tant de forma oral com escrita

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Coneix les possibilitats d’intervenció, tècniques psicoeducatives i de modificació de conducta en l’àmbit escolar i familiar.

  • Domina les diferents estratègies per fer que els nens i adolescents adquireixin l’autonomia necessària i sàpiguen respectar la normativa establerta.

  • Dissenya i planifica estratègies de resposta psicoeducativa per modificar conductes en l’àmbit familiar i escolar.

  • Coneix i dissenya  les diferents tècniques i estratègies per afrontar els problemes de conducta i/o convivència a l’aula i a l’entorn escolar. 

  • Entén i valora la importància d’un ambient escolar positiu que ofereixi seguretat a tot l’alumnat.

  • Respecta i valora la diversitat com element d’enriquiment humà. 

  • Sap identificar les conductes pròpies de cada etapa del desenvolupament del llenguatge, i coneix quins requereixen un diagnòstic o intervenció específica.

  • Poseeix els criteris per a poder realitzar la derivació al corresponent professional, a partir de la detecció d'una sèrie de dificultats en la comunicació i el llenguatge oral i escrit.

  • Coneix i diferencia els principals trastorns de la comunicació i del llenguatge oral i escrit.

  • Domina la terminologia que permet interactuar, de manera eficaç, amb altres professionals.

Continguts

Continguts primer bloc:

  • Introducció als problemes de conducta en l’àmbit escolar i familiar.

  • L’assetjament escolar i les seves repercussions. Intervenció i tècniques per abordar-lo.

  • Conductes pertorbadores en l’entorn escolar i familiar. Tècniques, estratègies i pautes per abordar-les des dels 3 fins als 18 anys.

  • Protocols d’observació i registre. Elaboració de cartes de derivació a professionals externs.

Continguts segon bloc:

  • Els inicis de la comunicació. Les bases del nadó per al desenvolupament comunicatiu i lingüístic.

  • El desenvolupament evolutiu de la comunicació i el llenguatge de 0 a 6 anys

  • Components i funcions del llenguatge. Valoració de l'àrea del Llenguatge. Desenvolupament del llenguatge fonològic, semàntic, morfològic-sintàctic i pragmàtic

  • Dificultats del Llenguatge. Noves perspectives en les dificultats de la veu, la parla, el llenguatge i la comunicació.

  • Trastorns del Llenguatge. Retard Simple del Llenguatge i Trastorn del Llenguatge. Diferència entre retard i trastorn.

  • Trastorns de la parla. Disfèmia, dislàlia, disàrtria i diglòssia.

  • L'aprenentatge de la lectura

  • L'adquisició de l'escriptura

  • Orientacions per les famílies per estimular el llenguatge i la lectoescriptura.

  • Protocols d’observació i registre. Elaboració de cartes de derivació a professionals externs.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia i activitats formatives:

Classe Teòrica (CT) 

Aprenentatge Autònom (AA) 

Treball Individual (TI) 

Debat i Discussió (DyD) 

Tutoria Acadèmica Personal (TAP) 


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



ES SEGUIRÀ SEMPRE LA NORMATIVA ESTABLERTA EN EL GRAU DE PSICOLOGIA.

Per avaluar l'assignatura cal aprovar els dos blocs. Es farà una mitjana ponderada de tots dos per obtenir la nota final. És imprescindible aprovar totes dues parts per superar l'assignatura. Si se suspèn un bloc, s'haurà de recuperar només aquest bloc en segona convocatòria. Si no se supera en segona convocatòria, cal repetir tota l'assignatura el proper curs.

Primer bloc: Examen final (100%)

S'ha d'aconseguir una nota de 5 o superior a l'examen per superar l'assignatura.

Segona convocatòria:

S'ha d'aconseguir una nota de 5 o superior a l'examen per superar l'assignatura.

Segon bloc: Examen final (100%)

S'ha d'aconseguir una nota de 5 o superior a l'examen per superar l'assignatura.

Segona convocatòria:

S'ha d'aconseguir una nota de 5 o superior a l'examen per superar l'assignatura.

Per avaluar l'assignatura cal aprovar els dos blocs. Es farà una mitjana ponderada de tots dos per obtenir la nota final. És imprescindible aprovar totes dues parts per superar l'assignatura. Si se suspèn un bloc, s'haurà de recuperar només aquest bloc en segona convocatòria. Si no se supera en segona convocatòria, cal repetir tota l'assignatura el proper curs.

Bibliografia i recursos


  • Piñuel y Zabala, Iñaki y Cortijo Peris, Óscar. (2016): “Cómo prevenir elacoso escolar. La implantación de protocolos antibullying en los centrosescolares: Una visión práctica y aplicada”. CEU Ediciones. Colección General. ISBN: 9788416477364. 

  • Zabay Bes, María. Casado Mena, José Antonio. (2018). “Todos contra elbullying. Claves para detectar, evitar y solucionar el acoso escolar”. Alianza editorial. ISBN:9788416928583. 

  • Ortega, Rosario. (Coord.) (2010): “Agresividad injustificada. Bullying yviolencia escolar”. Alianza Editorial. ISBN: 9788420654614. 24.Teruel Romero, Jerónima. (2007): “Estrategias para prevenir el Bullyingen las aulas”. Editorial Pirámide. ISBN: 9788436821413. 

  • Doménech, Montse. “Bullying: ¿Por qué a mí?”. Editorial libros cúpula.  Colección: padres e hijos. ISBN: 9788448024796. 

  • Loizaga Latorre, Félix. (2009): “Intervención Psicoeducativa confamilias. Programa para mejorar la salud de los hijos”. Editorial CCS. Colección: Educación, Orientación y Terapia familiar. ISBN: 9788498422917. 

  • Bilbao, Álvaro. (2015). “El cerebro del niño explicado a los padres”. Plataforma editorial. ISBN: 9788416429561. 

  • López Moratalla, Natalia. (2019). “El cerebro adolescente”. Editorial Rialp. ISBN:9788432151224. 

  • Quintero, Javier. (2020). “El cerebro adolescente: una mente enconstrucción”. Editorial Shackleton book. ISBN: 9788417822903. 35.De Acevedo, Annie. (2016). “¿Cómo funciona el cerebro de los niños?”. Editorial de bolsillo. ISBN: 9789588940557. 

  • Díaz Marta, Isabel; Ruiz, M.ª Ángeles; Villalobos, Arabella. (2017): “Manual de Técnicas y Terapias Cognitivo-Conductuales.” Editorial Desclée de Brouwer. ISBN: 9788433029508. 

  • Labrador Encinas, Francisco Javier; Cruzado Rodríguez, Juan Antonio; Muñoz López, Manuel. (2001). “Manual de técnicas de modificación yterapia de conducta”. Ediciones Pirámide. Colección Psicología. ISBN: 9788436813746. 

  • Méndez Carrillo, Francisco Xavier; Espada Sánchez, José Pedro; Orgilés Amorós, Mireia. (2006). “Intervención psicológica y educativa conniños y adolescentes. Estudio de casos escolares.” Ediciones Pirámide. Colección: Psicología. ISBN: 9788436820690 

  • Martínez Reguera, Enrique. (2017). “Criterios básicos en la educación dechicos rebeldes.” Editorial Popular. Colección Quilombo. ISBN: 9788478846931. 

  • J. Siegel, Daniel. Payne Bryson, Tina. (2018). “La disciplina sinlágrimas”. Editorial B de bolsillo (Ediciones B). ISBN: 9788490704523.

  • Leire Madueño, F., Vázquez de Sebastián, J. (2018) Manual práctico de patología del lenguaje. Evaluación e intervención en adultos y niños. Ed. UOC. 

  • Peña-Casanova. Manual de logopedia. Ed. Elsevier Masson. 

  • Albalá, M. J., Marrero, V. y Cappelli, G. (1996). Procesos fonológicos en dos niños de 2 a 6 años. En M. Pérez Pereira (Ed.), Estudios sobre la adquisición del castellano, catalán, euskera y gallego (pp. 87-102). Santiago de Compostela: Publicaciones de la USC.

  • Alberdi, C. M. (1993). Técnicas de lectura eficaz. Revista universitaria de formación del profesorado.

  • Aguado, G. (1995). El desarrollo del lenguaje de 0 a 3 años. Madrid: CEPE.

  • Ajuriaguerra (1977). La escritura del niño. Evolución de la escritura y sus dificultades. Ed. Laia. Barcelona.

  • Braslavsky (2005). Enseñar a entender lo que se lee: la alfabetización en la familia y la escuela. Fondo cultura económica de Argentina.

  • Bosch, L. (1983). Identificación de procesos fonológicos de simplificación en el habla infantil. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología, 3, 96-102.

  • Condemarín, M. y Chadwick, M. (1990). La enseñanza de la escritura. Bases teóricas y prácticas. Madrid: Visor-Aprendizaje.

  • Cortés, M. y Vila, I. (1991). Uso y función de las formas temporales en el habla infantil. Infancia y Aprendizaje, 53, 17-43.

  • Cuetos, F. (2009) Psicología de la escritura. Madrid: Wolters Kluwer.

  • Cuetos, F. (2008). Psicología de la lectura. Madrid: Wolters Kluwer.

  • Del Río, M. J. y Gracia, M. (1996). Una aproximación al análisis de los intercambios comunicativos y lingüísticos entre niños pequeños y adultos. Infancia y Aprendizaje, 75, 3-20.

  • Del Río, M.J., Torrens, V. (2006) Lenguaje y comunicación en trastornos del desarrollo. Madrid: Prentice Hall.

  • Galeote, M. A., Peraita, H. y Méndez, L. (1997). Programa de intervención en adquisición del léxico en niños de educación infantil. Madrid: UNED

  • Gardner, H. (1991). The unschooled mind: how children think and how schools should teach. Nueva York: Basic Books (Ed. cast. La mente no escolarizada: cómo piensan los niños y cómo deberían enseñar las escuelas . Barcelona: Paidós, 1993).

  • Garvey, C. (1987). El habla infantil. Madrid: Morata.

  • Galeote, M. (2002) Adquisición del lenguaje. Madrid: Pirámide.

  • Gutiez Cuevas, Pilar. Atención temprana. Prevención, detección e intervención en el desarrollo de 0 a 6 años, y sus alteraciones. Editorial Complutense. Madrid 2055.

  • Hernández-Pina, F. (1984) Teorías psico sociolingüísticas y su aplicación a la adquisición del español como lengua materna. Madrid: Siglo XXI.

  • Luque, A. y Palacios, J. (1990). Inteligencia sensoriomotora. En J. Palacios, A.Marchesi y C. Coll (Comps.). Desarrollo psicológico y educación. Vol. I: Psicología Evolutiva (1.a edición) (pp. 69-84). Madrid: Alianza Editorial.

  • Narbona, J., Chevrie-Muller, C. (1997) El lenguaje del niño. Madrid: Masson.

  • Owens, R.E. (2003) Desarrollo del lenguaje. Madrid: Pearson.

  • Pérez Pereira, M. y Castro, J. (1988). Fenómenos transicionales en la adquisición del lenguaje. Infancia y Aprendizaje, 43, 13-36.

  • Rodríguez, C. y Moro, Ch. (1999). El mágico número tres. Cuando los niños aún no hablan. Barcelona: Paidós.

  • Sarriá, E. y Riviére, A. (1991). Desarrollo cognitivo y comunicación intencional preverbal. Un estudio longitudinal multivariado. Estudios de Psicología, 46, 35-52.

  • Serra, M. et al. (2000) La adquisición del lenguaje. Barcelona: Ariel.






Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 10/01/2024 A12 10:00h
  • E2 25/06/2024 A10 10:00h
  • E2 27/06/2024 A13 10:00h