Universitat Internacional de Catalunya

Bioquímica

Bioquímica
8
7599
1
Primer semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Les lleis de la naturalesa: Bioquímica
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Samuel Bru: sbru@uic.es

Blanca Lázaro: blazaro@uic.es

Núria Masip: nmasip@uic.es

Presentació

Avui en dia, les malalties es formulen en termes moleculars i el coneixement de la bioquímica i la biologia cel·lular és indispensable per fer una anàlisi correcta de l’etiologia, el diagnòstic, la terapèutica i l’avaluació dels processos terapèutics. És per això que els futurs professionals de la medicina han de conèixer els fonaments bioquímics i moleculars del funcionament del cos humà.

L’assignatura pretén donar a l’alumnat de Medicina una visió general sobre aspectes bàsics de la bioquímica, la biologia cel·lular i la metodologia científica en general. L’assignatura s’orienta de manera pràctica i intenta prioritzar a cada tema els conceptes i les situacions que s’adaptin millor a la comprensió de fenòmens associats a l’exercici professional en el camp de la medicina.

 

Requisits previs

L’assignatura, situada al primer curs del grau, no requereix de cap requisit administratiu específic. Malgrat tot, per poder-la desenvolupar amb èxit, caldria tenir els coneixements previs següents:

- Coneixements de física, química, bioquímica i biologia molecular i cel·lular de nivell de segon de batxillerat.

Objectius

L’alumnat, en acabar aquesta assignatura, ha d’haver adquirit una sèrie de coneixements bàsics indicats en el programa, però sobretot ha d’haver adquirit una visió nova del cos humà.

La missió d’aquesta assignatura (i el seu objectiu final) és que l’alumnat vagi entrant de mica en mica en la lògica molecular de la vida i que entengui el funcionament del cos humà com a coordinació de miríades de molècules que actuen alhora.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar el curs, l'alumnat: 
- Coneix l’estructura i la funció de les biomolècules.
- Aplica els principis de química inorgànica i química orgànica a l’estudi de biomolècules i processos bioquímics fonamentals.
- Coneix l’estructura i la composició de les cèl·lules.
- Coneix les principals rutes metabòliques.
- Comprèn i integra els sistemes de regulació metabòlica.
- Té curiositat per allò que és considerat normal i sap plantejar i formular preguntes i hipòtesis. 
- Disposa de les eines bàsiques per exposar oralment dades, resultats o conceptes teòrics de manera clara i concisa.

 

Continguts







































Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals (CM): exposició d’un tema teòric per part del professorat.

Aprenentatge basat en problemes (ABP): plantejament d’una situació en relació amb temes específics. Discussió individual, en grup reduït i finalment col·lectiva, i elaboració de conclusions. El professorat només condueix les conclusions que són elaborades íntegrament per l’alumnat.

Casos clínics (CC): plantejament d’una situació real o imaginària. L’alumnat treballa les preguntes formulades en grups reduïts i a classe se’n discuteixen les respostes. El professorat intervé activament i, si cal, aporta nous coneixements.

Pràctiques (P): demostració experimental al laboratori dels conceptes treballats a les classes teòriques. Familiarització amb els recursos experimentals més habituals en un laboratori de bioquímica.

Ensenyament virtual (EV): material en línia que l’alumnat pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora, i que contribueix a l'autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l’assignatura. 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Punts generals d'avaluació: 
1) Percentatge d'avaluació al gener (1a i 3a convocatorias):
  • 20% Examen parcial (NO elimina matèria).
  • 40% Examen final.
  • 25% Mètodes del cas.
  • 10% Pràctiques de laboratori.
  • 5% ABPs

2) Percentatge d'avaluació al juliol (2a i 4a convocatorias): 100% examen teòric que engloba tots els conceptes de l'assignatura, exceptuant les pràctiques.

3) Alumnes de 3a convocatoria: Només es podran guardar la nota de mètodes del cas, pràctiques de laboratori i ABPs. També poden repetir aquestes avaluacions en cas que ho prefereixin i obtenir una nova nota. 

4) A l'examen final s'haurà d'obtenir un de nota mínima per a poder fer mitjana amb les notes d'avaluació continuada (parcial, mètodes del cas, pràctiques de laboratori i ABPs).

2) Els exàmens seran de tipus test amb 4 opcions de resposta i només una de vàlida, comptant +1 els encerts i -0.33 els errors.

3)  Un 10% de les preguntes dels exàmens podrien ser de conceptes que no s'hagin explicat directament a l'aula però que estiguin presents en la bibliografia recomanada així com en articles discutits, premsa o material virtual recomanat. 

4) La nota mitja final de l'avaluació continuada (parcial, mètodes del cas, pràctiques i ABPs) estarà disponible abans de l'examen final.

5) L'ús indegut d'aparells electrònics com a mòbils, tablets o ordinadors portàtils pot comportar l'expulsió de classe. Com a ús indegut s'entén l'enregistrament i difusió tant dels alumnes o professors durant les diferents lliçons així com l'ús d'aquests aparells amb finalitats lúdics i no educatius.

 6) Assistència a classe: 

  • Es recomana l'assistència regular a les classes de teoria. L'assistència a les classes magistrals no és obligatòria, però els assistents s'hauran de regir per les normes que indiquin els professors.
  • NO es permetrà accedir a l'aula un cop començada la classe.
  • L'expulsió d'un alumne de classe magistral, mètode del cas o ABP repercutirà negativament en les avaluacions continuades. Una doble expulsió de clase provocarà que no pugui tornar a asistir. 

7) Per participació a classe (pot arribar a ser un +10% extra a la nota final) s'entén l'aportació de idees interessants o el plantejament de qüestions pertinents que ajudin a millorar la qualitat de la sessió, ja sigui lliçó magistral, cas clínic o ABP.


Evaluació de mètodes del cas: 

1) NO son d'assistència obligatòria, pero s'ha d'assistir a 13 de 15 per optar al 100% de la nota. Per cada MC de més que es falte es multiplicarà la nota per 0.9 si és un, 0.8 si son dos, 0.7 si son tres i així successivament. NO s'acceptaran justificants d'absències. 

2) S'exigirá puntualitat, ja que no es podrà accedir un cop inciada la sessió. Només motius molt justificats a criteri del professor permetrant accedir abans dels 15 minuts, passat aquest temps no es podrà entrar.

3) Els mètodes del cas s'avaluaran mitjançant una presentació oral del cas. A la rubrica podeu veure els punts que es tindran en compte en aquesta prsentació. Es valorarà molt positivament la participació oral en forma de preguntes dels alumnes que formen part de l'audiència. A l'examen final hi haurà 1 pregunta per cada un dels mètodes del cas.


Evaluació de pràctiques de laboratori:  

1) Son d'assistència obligatòria, per tant qui no realitzi les pràctiques no podrà presentarse a l'examen final.

2) S'exigirá puntualitat, ja que no es podrà accedir un cop inciada la sessió. Només motius molt justificats a criteri del professor permetrant accedir abans dels 15 minuts, passat aquest temps no es podrà entrar.

3) Le pràctiques de laboratori s'avaluaran amb un examen tipus test que es realitzarà l'últim dia de pràctiques. No entraran conceptes de pràctiques a l'examen final. 

4) Una falta molt justificada restarà 0,25 a la nota final de pràctiques. Dos faltes es considerarà que no s'han realitzat les pràctiques.

5) Ningú es pot canviar lliurement de grup de pràctiques. 

6) Obligatori portar bata. 


Evaluació de ABPs:  

1) NO son d'assistència obligatòria, però per cada falta es restarà 0,25 a la nota.

2) Els ABPs s'evaluaran segons la participació a classe. 

3) A l'examen final hi hauran 2 preguntes per cada ABP.

Bibliografia i recursos

Bioquímica general:

- LEHNINGER. Principios de Bioquímica. Ed. Reverté.

- DEVLIN. Bioquímica. Ed. Reverté.

STRYER. Bioquímica I i II. Ed. Reverté.

- MCKEE. Bioquímica. Las bases moleculares de la vida. Ed. MC Graw Hill.


Biologia cel·lular:

- LODISH. Biologia Celular y Molecular.  Ed. Panamericana.

- ALBERTS. Biología Molecular de la Célula. Ed. Omega.


Metabolisme:

- HARVEY, FERRIER. Bioquímica. Ed. Wolters Kluwer.


Repàs de biologia general:

- FREEMAN. Biología. Ed. Addison-Wesley. 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 13/01/2023 09:00h

Material didàctic