Universitat Internacional de Catalunya

Antropologia General

Antropologia General
6
7885
1
Primer semestre
FB
Mòdul de Bàsiques-Humanitats
Antropologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Els alumnes es podran posar en contacte amb els professors prèvia cita a través del e-mail

Presentació

Els creixents desenvolupaments científics-tècnics en l'àmbit de la infermeria fan necessari que el professional sàpiga integrar-los amb els coneixements de les ciències humanes amb l'objectiu d'evitar una visió fragmentada del pacient i superar les limitacions de la resposta tecnològica a la malaltia que deshumanitzen. Amb l'assignatura d'Antropologia es pretén que ell alumne disposi de recursos teòric i pràctics que l'ajudin a adquirir una idea coherent i completa de la persona humana i la portin a conèixer la pluralitat de les seves dimensions existencials: físiques, psíquiques, socials, espirituals i entrellaçar-les de manera adequada.

Els conceptes de salut i malaltia, patiment o dolor, han de ser entesos a la llum d'una visió global de la persona, que valori, de manera simultània, la seva condició vulnerable i dignitat personal.

La pràctica d'infermeria, planteja qüestions que requereixen haver realitzat prèviament una reflexió sobre la persona, sobre les seves possibilitats i els seus límits al actuar; temes que aborda l'Antropologia de manera rigorosa.

Idioma principal: castellà

Altres idiomes possibles: català

Requisits previs

No es requereixen

 

El Departament d'Infermeria de la FMiCS  acorda que tots els  alumnes del Grau en Infermeria, en el moment que hagin de seguir la seva docència online, sigui obligatori encendre la càmera i estar visibles pel professorat en tot moment.

 

 


 

 


Objectius

  1. Considerar crítica i reflexivament aquelles interpretacions de l'ésser humà en que prevaleixen al nostre sistema socio-cultural, tenint en compte les seves implicacions en la concepció de la salut i la malaltia, el dolor i el patiment.
  2. Assolir una visió global de la persona humana, com a realitat complexa i pluridimensional, tenint en compte en el nivell de reflexió filosòfica els nombrosos resultats assolits gràcies a l'actual desenvolupament de les diverses ciències biològiques, humanes i socials.
  3. Proporcionar instruments conceptuals per analitzar i valorar de manera precisa les diferents problemàtiques que presenta l'existència humana al món contemporani, destacant de manera especial aquelles que es refereixen al món sanitari, com és el cas, per exemple, d'aquelles situacions en què es fa patent la dependència, la vulnerabilitat o la fragilitat de la persona humana.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 19. B - Capacitat de prendre decisions basades en el pensament crític i la pràctica reflexiva.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
  • 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Comprendre i incorporar al llenguatge professional les nocions bàsiques del concepte antropològic.
  • Saber raonar els fonaments del ser i actuar de l'home, de manera que puguin assumir responsablement les implicacions ètiques de la seva praxis sanitària.
  • Ser responsable de les taques que se li proposen.
  • Valorar les necessitats de dignificar les relacions interpersonals, amb especial incidència en l'àmbit sanitari.
  • Ser capaços d'assumir i comprendre el sentit transcendent del dolor i la mort.
  • Que en el context d'una societat pluralista, desenvolupin davant les diferents propostes antropològiques una actitud dialogant i oberta, alhora que suficientment crítica i reflexiva.

Continguts

 Tema 1. Els reduccionismes antropològics

Tema 2. Naturalesa, cultura i cura

Tema 3. La persona i la dignitat

Tema 4. La dimensió relacional de l'ésser humà

Tema 5. La llibertat

Tema 6. La malaltia

Tema 7. La corporalitat

Tema 8. Autonomia i compassió

Tema 9. La comunicació

Tema 10. El dolor i la mort

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La asignatura se impartirá a través de sesiones teóricas (clases magistrales) y sesiones prácticas en modalidad seminario. El contenido de las clases magistrales consistirá en el desarrollo de los principales temas y conceptos de la asignatura detallados en el temario. Por lo que se refiere a las clases prácticas, se basarán principalmente en el análisis crítico de textos y documentos audiovisuales que tienen la finalidad de ilustrar y de profundizar en los conceptos explicados anteriormente.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació consta de 3 parts:
• Examen parcial: 30%
• Examen final: 50%
• Seminari: 20%

Per calcular la nota definitiva de l'assignatura és imprescindible haver aprovat l'examen final.

Segona convocatoria: La nota obtinguda en el examen de regona convocatòria será la nota final de l’assignatura. No es concediran matrícules d’honor en apuesta convocatoria.

No es permetrà l'accès a l'examen final una vegada començat aquest.

La Copia, falsificació o frau en els Treballs Escrits individuals o en equip, en l'Assistència a clases, en els Examens escrits o orals és una Falta greu que comporta el Suspens immediat de l'assignatura. En cas de repetir-se s'obrirà expediente sancionador a l'autor/es.  Veure: NORMATIVA DE REGIM disciplinari DELS Estudiants Universitat Internacional de Catalunya. Capitol I. DE LES FALTES DISCIPLINÀRIES. Artículo 2. g) h).  


Bibliografia i recursos

Bàsica:

YEPES STORK, R., Fundamentos de antropología. Un ideal de excelencia humana, Eunsa, Pamplona, 1996.
ARREGU,V.; J. Y CHOZA J; Filosofía del hombre. Una antropología de la intimidad, Instituto  de Ciencias para la Familia, Rialp, Madrid, 1995.LANGLOIS, IBAÑEZ., Introducción a la antropología, Pamplona, Eunsa, 1989.
LOMBO, J.S, GIMÉNEZ AMAYA, J.M., Biología racionalidad. El carácter distintivo del cuerpo humano. Eunsa, Pamplona, 2016.
SELLÉS,  JF., Antropología para inconformes, Instituto  de Ciencias para la Familia, Rialp, Madrid, 2006.

De consulta:

ANRUBIA, E. (ed.), La fragilidad de los hombres. La enfermedad, la filosofía y la muerte, Ed. Cristiandad, Madrid, 2008.
ARREGUI, Jorge V. El horror de morir. Tibidabo, Barcelona 1992.
ESCRIBANO, X. (ed.), Territoris humans de la salut. Societat, cultura i valors en el món sanitari, Ed. Dux, Barcelona, 2008.
BUBER, M., ¿Qué es el hombre?, Fondo de Cultura Económica, Madrid, 1986.
GEHLEN, A., El hombre. Su naturaleza y su lugar en el mundo, Sígueme, Salamanca, 1987.
GONZÁLEZ GARCÍA, M. (comp.), Filosofía y dolor; Madrid: Tecnos, 2006.
GORDILLO, L., Aprender a vivir, aprender a morir, Fundcrea, Alicante, 1998.
HENNEZEL, MARIE de,  La muerte íntima, Plaza y Janes, Barcelona,
HILDEBRAND, D., El corazón. Un análisis de la afectividad humana y divina, Madrid, Palabra, 1997.
LEWIS, C. S. Los cuatro amores. Rialp, Mardid 1993.
                 El problema del dolor. Rialp, Madrid 1994.
LOMBO, J.S, GIMÉNEZ AMAYA, J.M., La unidad de la persona. Aproximación interdisciplinar desde la filosofía y la neurociencia. Eunsa, Pamplona, 2013

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 19/01/2022 10:00h
  • R1 08/02/2022 14:00h
  • E2 01/07/2022 10:00h
  • R2 13/07/2022 10:00h

Material didàctic