Universitat Internacional de Catalunya

Procediments Generals d'intervenció a Fisioteràpia 2

Procediments Generals d'intervenció a Fisioteràpia 2
6
8243
2
Primer semestre
OB
Procediments generals a fisioteràpia
Procediments generals d'intervenció a Fisioteràpia 2
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, francès

Professorat


L'atenció serà en primer lloc concertant cita via mail als següents professors

 

 

Professor:

Jahn Manchola

Jahndubery@uic.es

Presentació

Aquesta assignatura de procediments generals en fisioteràpia 2, pretén proporcionar els coneixements a l'alumne de les diferents modalitats d'electrotermoteràpia, magnetoteràpia, vibroteràpia, fototeràpia, laserteràpia i biofeedback   amb un enfoc en el que l'alumne pugui manipular els diferents aparells amb seguretat i raonar els paràmetres d'utilització.

Requisits previs

No s'estableixen requisits prèvis.

Objectius

  • Donar formació a l'alumnat en l'aplicació teòrica i pràctica dels diferents aparells utilitzats en electroteràpia i termoteràpia profunda, les diferents tècniques d'aplicació a utilitzar reflexionant i escollint els paràmetres més ajustats respecte a la patologia a tractar.
  • Comprendre quines respostes fisiològiques es produeixen. i quina interacció poden tenir en l'individuu en el seu procès de rehabilitació.
  • Proporcionar l' aprenentatge teòric i pràctic de les principals tècniques d'electrotermoteràpia que han de dur a l' alumne a tenir la capacitat de triar entre les diferents eines terapèutiques físiques complementàries al seu tractament kinesiterapèutic en funció del cas clínic que es trobi i l'abordatge fisioterapèutic que consideri oportú.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

 

01 tenir la capacitat d'anàlisi i síntesi
02 tenir la capacitat per organitzar i planificar
06 tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes
07 ésser capaç de prendre decisions
09 demostrar un raonament crític
10 desenvolupar les capacitats per a realitzar un aprenentatge autònom
14 tenir iniciativa i esperit emprenedor
15 mostrar motivació per a la qualitat
29.1 mantenir una actitud d'aprenentatge i millora
30.1 tenir les capacitats necessàries per a treballar en equip
42 conèixer els procediments fisioterapèutics generals: cinesiteràpia, massatge i masoteràpia, electroteràpia, magnetoteràpia, ergoteràpia, hidroteràpia, balneoterapia, climatoteràpia, talasoteràpia, termoteràpia, crioteràpia, vibroteràpia, fototeràpia, presoteràpia i els derivats d'altres agents físics.
49 ésser capaç de dissenyar el pla d'intervenció a fisioteràpia
50.1 saber establir i aplicar els medis físics terapèutics en els tractaments que es facin als usuaris de totes les especialitats de medicina i cirurgia, on es necessiti l'aplicació d'aquests medis
50.4 saber dissenyar i aplicar diferents modalitats d'electroteràpia, termoteràpia i crioteràpia, fototeràpia, ultrasonoteàpia, vibroteràpia, magnetoteràpia, ergoteràpia i presoteràpia
50.9 poder prevenir i evitar els riscs a l'aplicació del tractament

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 02 - Tenir capacitat per organitzar i planificar.
  • 06 - Tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes.
  • 07 - Ésser capaç de prendre decisions.
  • 09 - Demostrar un raonament crític.
  • 10 - Desenvolupar les capacitats per dur a terme un aprenentatge autònom.
  • 14 - Tenir iniciativa i esperit emprenedor.
  • 15 - Mostrar motivació per la qualitat.
  • 29.1 - Mantenir una actitud d'aprenentatge i millora.
  • 30.1 - Tenir les capacitats necessàries per a treballar en equip.
  • 42 - Conèixer els procediments fisioterapèutics generals: cinesiteràpia, massatge i masoteràpia, electroteràpia, magnetoteràpia, ergoteràpia, hidroteràpia, balneoteràpia, climatoteràpia, talassoteràpia, termoteràpia, crioteràpia, vibroteràpia, fototeràpia, pressoteràpia i els derivats d'altres agents físics.
  • 49 - Ésser capaç de dissenyar el pla d'intervenció en fisioteràpia.
  • 50.1 - Saber establir i aplicar els mitjans físics terapèutics en els tractaments que es facin als usuaris de totes les especialitats de medicina i cirurgia en què l'aplicació d'aquests mitjans sigui necessària.
  • 50.10 - Ésser capaç d'establir un pla amb les pautes que cal seguir durant el tractament.
  • 50.4 - Saber dissenyar i aplicar diferents modalitats d'electroteràpia, termoteràpia i crioteràpia, fototeràpia, ultrasonoteràpia, vibroteràpia, magnetoteràpia, ergoteràpia i pressoteràpia.
  • 50.9 - Poder prevenir i evitar els riscs en l'aplicació del tractament.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'estudiant:

  • Comprèn les bases teòriques i fisiològiques de la masoterapia.
  •  Comprèn els fonaments teòrics i les bases fisiològiques que justifiquen els efectes terapèutics dels següents procediments de fisioteràpia: termoterapia, electroterapia, vibroterapia, magnetoterapia, fototerapia, laserterapia i biofeedback.
  •  Aplica els procediments terapèutics relacionats amb la termoterapia, electroterapia, vibroterapia, laserterapia i biofeedback.
  •  Dissenya procediments i formula objectius d'intervenció, relacionats amb els procediments descrits, sobre la base de la presentació de casos clínics.
  • Comprèn la importància de l'adhesió del pacient a la intervenció terapèutica i la necessitat de fomentar la seva participació en l'elaboració dels objectius i procés de recuperació.
  •  Manté una actitud de motivació i millora en el seu procés d'aprenentatge.

 

Continguts

 

Tema 1. Conceptes generals d'electrofisiologia i electrotermoteràpia
Tema 2. Corrents de baixa freqüència
Tema 3. Abordatge del Dolor i els Agents físics-terapèutics
Tema 4. Corrents de mitja freqüència
Tema 5.Fortalecimiento muscular mitjançant l'aplicació de corrents elèctrics (Electro Estimulació Neuromuscular)
Tema 6. Corrents d'alta freqüència. termoteràpia profunda
Tema 7. Ultrasò
Tema 8 i 9. Diatermia: Radiofreqüència-TECAR (Transferència capacitiva i Resistiva) i microones
Tema 10. Ones de Xoc.
Tema 11.Laserterapia. Fototeràpia. Magnetoteràpia. Biofeedback i vibroteràpia, Ona Curta.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Aquesta assignatura, principalment, és de caràcter presencial, les classes es realitzaran en les aules de la Universitat realitzant seminaris teòric pràctics. La metodologia utilitzada serà la lliçó magistral, el mètode del cas i la resolució d'exercicis i problemes proposats en classe.

De forma semi presencial, l'alumne haurà de realitzar activitats d’auto aprenentatge utilitzant la sala d’auto aprenentatge i valoració de la Universitat, la metodologia utilitzada serà el contracte d'aprenentatge amb la finalitat de desenvolupar l'aprenentatge autònom de l'alumne.

De forma no presencial es desenvoluparà l'estudi independent de l'alumne.

ACTIVITAT FORMATIVAMETODOLOGIACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
activitats d'autoaprenentatge
classes teòriques
estudi independent de l'alumne
seminaris teòric-pràctics
aprenentatge cooperatiu
mètode expositiu / lliçó magistral
mètode del cas
resolució d'exercicis i problemas
01 02 06 07 09 10 14 15 29.1 30.1 42 49 50.1 50.4 50.9 6 ECTS

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Bloc  Teóric (30%) : 

La qualificació es correspondrà amb l'avaluació mitjançant proves escrites relacionades amb els continguts tractats ( Examen Final ).En aquest bloc les  proves  escrites constaran d'una part tipus test on la opció incorrecta de resposta podrà restar.

Bloc Pràctic (70%): 


 

- 10% participació a classe i  assitencia - 10% exposició article classe

- 10% exposició casos classe

- 40% examen oral+pràctica


 

Aquests 2 blocs Teóric i Pràctic s'hauràn d'aprovar per separat ( Nota mínima de cada bloc  "5" ).La  nota final de l'assignatura de PGIF II serà la mitjana dels 2 blocs comptabilitzant com ja s'ha comentat en l'apartat anterior (30% Teoria i 70 % la Pràctica).

 

Per als alumnes suspesos en 1a convocatòria que hagin de presentar-se a 2a convocatòria l'avaluació serà del bloc corresponent que tinguin suspès bé sigui el bloc teòric o el bloc pràctic.

 

Si en 2ª convocatòria no es té superat qualsevol dels 2 blocs (teòric o pràctic) o tots dos blocs l'alumne ha de cursar la totalitat sencera de l'assignatura (bloc teòric + bloc pràctic) en el pròxim curs acadèmic.


 

 

S'utilitzarà el sistema de qualificacions d'acord amb la legislació vigent. Actualment, segons el RD 1.125/2003 del 5 de setembre.

0-4,9 Suspens.

5,0-6,9 Aprovat.

7,0-8,9 Notable.

9,0-10 Excel.lent.

 

La menció de “Matrícula d'Honor” podrà ser otorgada als alumnes que hagin obtingut una qualificació igual o superior a 9,0. El seu número no podràser superior al 5% dels alumnes matriculats en una matèria en el corresponent curs acadèmic, excepte que el número d'alumnes matriculats sigui inferior a 20, en tal cas es podrà concedir una sola Matrícula d'Honor.

Normativa de assistència

Les assignatures del Grau de Fisioteràpia que presenten continguts teòric-pràctics tenen com a objectiu principal l'adquisició i el desenvolupament de procediments i habilitats tècniques relacionades directament amb l'exercici pràctic de la professió. Aquest és el motiu que determina l'estructura d'aquestes classes, en grups reduïts amb la supervisió directa i contínua del professor de l'assignatura. Per això, l'assistència als seminaris es considera fonamental i necessària per assegurar l'adquisició d'aquestes competències. Sobre la base de l'exposat, les faltes d'assistència només es podran produir de manera excepcional estant motivades per causes majors i, en qualsevol circumstància, si les mateixes superen el 30% de la càrrega formativa, obligaran a l'alumne a presentar-se i examinar-se en la segona convocatòria. Les conseqüències derivades del no compliment d'aquesta normativa poden tenir efectes molt negatius directament relacionats amb el procés de matriculació (solapaments i/o incompatibilitats acadèmiques), i amb la previsió temporal corresponent per a la finalització dels estudis del Grau.

Bibliografia i recursos

MATERIA 2: SEMINARI T-P ( Electrotermoteràpia )

Bibliografia Bàsica

  • Plaja,J .Analgesia por medios físicos. Ed Mc Graw-Hill. Interamericana, 1ª edició, octubre 2002.
  • R.V.den Adel & R.H.J.Luykx.Electroterapia de baja y media frecuencia. Publicaciones de Enraf-Nonius, 1ª edición 1991.
  • Hoogland.R.Terapia Ultrasónica. Publicaciones de Enraf-Nonius, 1ª edición octubre 1994.
  • Zauner Gutman, A. Recientes avances en Fisioterapia. Barcelona.Editorial Jims. 1993.
  • Seguridad y Salud frente a Emisiones Electromagnéticas.Monografias de Seguridad e Higiene en el Trabajo realizado por la dirección de Seguridad e Higiene de Asepeyo ( Mútua de Accidentes del trabajo y enfermedades profesionales de la Seguridad Social nº 151.) Edición Julio 2002..
  • Joseph Khan. Principios y práctica de la electroterapia. Ed. Jims. 1991.
  • Martinez Morillo, M. Pastor Vega, J.M., Sendra Portero, F. Manual de Medicina Física. Ed. Harcourt Brace. 1998.
  • Cristina Aramburu de Vega, Emilio Muñoz Diaz, Celedonia Igual Camacho;Electroterapia, Termoterapia, e Hidroterapia. Madrid, Ed. Sintesis. 1998.
  • Christian-F.Roques. Pratique de l' Électrotherapie. Ed. Springer, 1997.
  • Cd-Rom 1: Comprendre pour pratiquer l'électrothérapie antalgique.Autor: Jean Paul Carcy. Fisioterapeuta, Professor de l'escola universitària de fisioteràpia de Toulousse. Edicions kinemedia (www.kinemedia.fr ). Any 2003-2004.
  • Cd-Rom 2: Comprendre pour pratiquer l'électro-stimulation. Idem que el Cd-Rom 1.
  • Dr. Zauner Gutmann. Electroterapia Moderna (Impulsoterapia Exponencial). Editorial Rauter S.A.
  • Pombo Fernandez, M. La electroestimulación, entrenamiento y periodización (aplicación práctica al futbol y 45 deportes). Ed Paidotribo. 2004
  • Huter-Becker,A.Schewe, H. Heipertz, W. Terapia Fisica: termoterapia, mecanoterapia, electroterapia, U.S., fototerapia. 1ª edición, año 2005, Ed. Paidotribo.
  • M.van der Esch,R.Hoogland.Electroterapia de Alta Frecuencia con el Curapuls 403.Publicaciones de Enraf-Nonius, 1ª edición 1991.
  • Barbara J. Behrens, Holly Beinert (eds):  Physical Agents: theory and practice. Philadelphia: F.A.Davis Company, 3th. ed., 2014.

Bibliografia Complementària

  • Schmid, F. Aplicación de corrientes estimulantes. Ed. Jims.1987.
  • Rodríguez Martín, J M. Electroterapia de Baja y Media Frecuencia. Mandala Ediciones, 1994.
  • Rodriguez Martín, J M. Electroterapia en Fisioterapia. Ed. Médica Panamericana. Mayo del 2000.
  • Gonzalez Mas, R. Rehabilitación médica. Ed. Masson S.A. 1997.
  • Crepon, F.Electrophysiothérapie et Réeducation Fonctionnelle. Ed.Frison Roche, 1996.
  • Therapeutic heat and cold. Edited by Justus F. Lehman (Rehabilitation medicine library). Copyright 1990: Williams and Wilkins.
  • Dumoulin, J et G Electrothérapie de Bisschop.Paris. Ed. Maloine. 1987.
  • Boschetti, JP: Electroestimulación. Teoría y Práctica y Metodología del entrenamiento. Ed Paidotribo. Barcelona 2002
  • Cameron, M. Physical Agents in Rehabilitation. Philadelphia. Saunders 1999.
  • Kitchen,S; Baizin S. Clayton's Electrotherapy 10 E. Philadelphia: Saunders Company 1998.
  • Bélanger, A-Y; Evidence Based Guide to Therapeutic Physical Agents Ed. Lippincott, 2003.
  • Maya J-Albornoz, M.Estimulación Eléctrica Transcutánea y Neuromuscular.Ed.Elsevier,1ª Edición Abril 2010.
  • Watson,T;Electroterapia.Práctica  basada en la  evidencia.Ed.Elsevier,12ª Edición Mayo 2009.
  • Cameron, M;Agentes Fisicos en RHB,de  la  investigación a  la  práctica.Ed .Elsevier,3ª edición, Abril 2009.
  • Robinson A;Clinical Electrophysiology and Electrophysiological Testing.Ed.Lippincott,3ªEdición ,Noviembre 2000.
  • Vrbova,G;Application of  Muscle/ Nerve Stimulation in Health and Disease.Ed.Springer,1ª Edición Junio 2008.
  • Fox,J;Practical Electrotherapy,Ed.Churchill Livingstone,Edición 1ª,Junio 2007.
  • Seco Calvo,J.A;Fisica  Aplicada en Fisioterapia,Ed Autor-Editorial,1ª Edición Octubre 2004.
  • Albornoz M,Maya J,Toledo J.;Electroterapia práctica.Avances en Investigación Clínica.Ed.Elsevier.1ª edición.Abril 2016

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 24/01/2023 I3 10:00h
  • E1 24/01/2023 I1 10:00h
  • E1 24/01/2023 I2 10:00h
  • E2 07/07/2023 I1 10:00h
  • E2 07/07/2023 I2 10:00h

Material didàctic