Dr. Rafael Pich-Aguilera i Dr. Peter Franz Riederer (2008)

Els senyors Rafael Pich-Aguilera (1928) i Peter Franz Riederer (1942) van ser investits doctors honoris causa per la Universitat Internacional de Catalunya el 16 d'abril de 2008.

La laudatio del Dr. Pich-Aguilera anà a càrrec de l'arquitecte Leopoldo Gil Nebot i, al seu torn, el rector emèrit de la UIC, Dr. Jordi Cervós i Navarro, va dictar la laudatio del Dr. Riederer.

El Patronat Universitari de la UIC havia aprovat concedir el doctorat honoris causa al Dr. Pich-Aguilera per ser un dels impulsors de la UIC, i en reconeixement a la seva trajectòria relacionada amb l'educació superior i l'orientació familiar. D'altra banda, el doctorat honoris causa al Sr. Riederer va ser motivat per la seva trajectòria científica i la seva extensa dedicació a la investigació en el camp de les neurociències.

Aquesta va ser la segona sessió d'investidura organitzada per la UIC des que es va crear, el 1997, i l'acte s'emmarcà en la celebració del desè aniversari d'aquesta institució.

Dr. Rafael Pich-Aguilera

Rafael Pich-Aguilera (Barcelona, 1928-2005) forma part de la gènesi de la UIC. La creació d'aquesta universitat és possible inicialment gràcies a un grup de pares i professionals que, com el doctorand, estan preocupats pel repte d'educar bé els fills. Els orígens de tot això són els cursos d'orientació familiar i la creació de l'associació familiar FERT (1971), en els quals Pich Aguilera participa. A partir d'aquesta idea es crea posteriorment l'Institut d'Estudis Universitaris (IEU) (1976), que es converteix el 1982 en l'INEDE, bressol de la UIC, fins que aquesta aconsegueix finalment convertir-se en universitat el 1997.

El segon de sis germans i pare de setze fills, Pich Aguilera ha dedicat la seva trajectòria professional a promoure els valors de la família, i a difondre i impartir els cursos d'orientació familiar dels quals el FERT és pioner. La seva gran dedicació ha consistit a intentar ajudar els pares a aconseguir una educació familiar de qualitat que passés per la vertebració d'unes normes i criteris, fundats en valors permanents.

Se'l considera un dels pares de l'orientació familiar a nivell mundial, ja que és un dels promotors de la International Federation for Family Development (IFFD), que avui dia porta l'orientació familiar a altres països.

Doctor en Enginyeria Tèxtil, Pich-Aguilera és, a més a més, acadèmic numerari de la Real Acadèmia de Doctors de Catalunya des de 1967, i participa també en la posada en marxa de l'IESE (1958), ja que forma part del claustre acadèmic i en posa a disposició l'experiència empresarial.

Dr. Peter Franz Riederer

Peter Franz Riederer (Königsberg, Alemanya, 1942) és llicenciat en Ciències i doctor per la Universitat Tècnica (TU) de Viena. Des de 1986 és cap de neuroquímica clínica a la Clínica i Policlínica de Psiquiatria i Psicoteràpia de la Facultat de Medicina de Würzburg, Alemanya. Anteriorment (1971-1986), havia estat cap de neuroquímica clínica a l'Institut Ludwig Boltzmann (Hospital Lainz), a Viena.

Els seus principals interessos científics han estat els projectes d'investigació en el camp de la neuropsiquiatria, especialment la introducció de la selegilina en les estratègies de tractament del Parkinson.

Peter Franz Riederer ha estat president de la Societat Alemanya de Psiquiatria Biològica (DGBP) (1994-1998); president de la Societat Europea per a la Neurofarmacologia Clínica (ESCNP) (1995-96), i president de la Societat de Parkinson Alemanya (DPG) (2000-2004).

A més a més, ha presidit l'organització del Congrés Internacional de Psiquiatria Biològica (Berlín, 2001), el XVI Simposi Internacional de la Malaltia del Parkinson (Berlín, 2005), el XXXIX Simposi Internacional de Neurociències Danubi, (Würzburg, 2007), i el I Congrés Internacional d'Hiperactivitat/Trastorn Deficitari de l'Atenció (ADHD) (Würzburg, 2007).

Riederer ha rebut 14 premis internacionals i és membre honorífic de 15 societats científiques. Organitzador de nombrosos simposis, tallers i congressos, ha publicat al voltant de 950 escrits científics i 20 llibres en el camp de la neurologia i la psiquiatria.

És, a més, cap del Centre del Banc de Cervells de Würzburg i forma part de la iniciativa BrainNet EuropeII.