04
Octubre
18:30
05
Octubre
18:30

Biennal d’Arquitectura Llationamericana. BAL 2021

UIC Barcelona School of Architecture 18:30 - 21:00

Els pròxims 4 i 5 d’octubre, UIC Barcelona School of Architecture acollirà l’extensió a Barcelona de la Biennal d’Arquitectura Llatinoamericana – BAL 2021, organitzada per l’Associació per a la Reflexió Estratègica sobre l’Arquitectura (AREA) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pamplona, el Col·legi d’Arquitectes Basc-Navarrès, el Govern de Navarra i el Ministeri de Foment d’Espanya.

L’esdeveniment consistirà en dues jornades presencials, obertes al públic general, en les quals un grup d’arquitectes llatinoamericans menors de 40 anys exposaran les seves línies de treball i donaran a conèixer la seva producció arquitectònica. Totes dues sessions pretenen donar a conèixer l’arquitectura emergent de Llatinoamèrica i generar un fòrum d’intercanvi entre estudiants, professors i arquitectes catalans i llatinoamericans.

Es tracta de la segona extensió de la BAL organitzada per UIC Barcelona School of Architecture, després de la que es va celebrar l’any 2019, totes dues coordinades pel subdirector de Relacions Institucionals, Íñigo Ugalde.

Totes les conferències es podran seguir en format en línia.

Enllaç d'accés a les sessions del dia 4 d'octubre.

Enllaç d'accés a les sessions del dia 5 d'octubre. 

BAL 2021

Programa

Dilluns 4 d'octubre:

Marta Maccaglia (el Perú)
Fundadora de l’Associació Semillas (el Perú), s’ha especialitzat en el desenvolupament d’espais educatius, acadèmics i de recerca en contextos emergents de l’Amazònia peruana i en els assentaments humans a Lima. Exerceix com a representant de projecte al Perú de l’ONG italiana CPS – Comunità promozione sviluppo i és docent en la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Ciències i Arts d’Amèrica Llatina (Ucal). Disposa d’un Màster en Arquitectura d’Interiors i Espais Expositius per la Sapienza de Roma (Itàlia). Els seus projectes han estat premiats i exposats a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, de Quito i de Rosario. També ha resultat guanyadora del Premi Mundial en Arquitectura Sostenible 2018, celebrat a París per la Cité de l’architecture i patrocinat per la UNESCO.

Semillas és una associació sense ànim de lucre conformada per voluntaris i un equip interdisciplinari d’arquitectes i especialistes en projectes de cooperació, dedicada al desenvolupament de projectes d’arquitectura d’espais educatius i d’interès públic, principalment, a les zones rurals de l’Amazònia peruana. Des de la seva fundació, Semillas ha construït vuit escoles, un centre comunitari i dues residències d’estudiants, i ha beneficiat milers de nens i nenes a través de projectes de cooperació que integren institucions governamentals, no governamentals i de la societat civil.

Marta

TATŪ Arquitectura (l’Uruguai)
TATŪ Arquitectura es constitueix formalment l’any 2016 per Leandro Alegre, Horaci Goday i Martín Olivera, tots ells arquitectes joves que entenen l’acompliment de la seva activitat com un servei duna importància fonamental per potenciar el desenvolupament de les persones a través dels entorns construïts en els quals intervenen professionalment. Entenen que, a través d’una producció crítica i abstracta, es poden aconseguir resultats innovadors que acompanyin una visió contemporània sobre la disciplina arquitectònica.

Segons destaquen, l’oficina és el resultat d’un procés de formació professional com a col·lectiu, que s’ha anat nodrint de la pròpia evolució de cadascun dels socis, mitjançant la formació acadèmica contínua, el frec professional i la participació en àmbits de docència.

Assumeixen cada encàrrec com si fos únic i aposten perquè cadascun d’ells incorpori, per tant, les seves pròpies claus singulars. El disseny, la tecnologia, la innovació i els processos de construcció són, per a ells, oportunitats per investigar noves maneres d’entendre la relació de l’arquitecte amb els espais de desenvolupament personal i col·lectiu.

Tatu Arquitectura

Agustín Lozada (l’Argentina)
Graduat en Arquitectura a la Facultat d’Arquitectura, Urbanisme i Disseny (FAUDI), a la Universitat Nacional de Còrdova (UNC). L’any 2007 va fundar l’estudi homònim, que es troba actiu actualment. Així mateix, l’any 2014, va fundar, amb dos socis més, l’empresa constructora Orange Obras Civiles. L’empresa s’especialitza en obres de formigó armat de diferents escales i funcions, tant en l’àmbit públic, com en el privat. Orange OC acumula més de 110 obres i més de 80.000 m² construïts.

La seva arquitectura es defineix per la relació dels projectes amb l’entorn natural i físic que els envolta, amb projectes marcats per una empremta regionalista i per una cuidada intenció en la precisió de les formes i de les plantes. Els seus dissenys destaquen per la voluntat de simplificar solucions i optimitzar processos.

Agustín Lozada

Dimarts 5 d'octubre:

Huarte & Pugliese Arquitectos Asociados (Gabriel Huarte / Fabrizio Pugliese) (l’Argentina)
Estudi integrat per Gabriel Huarte i Fabrizio Pugliese, la seva activitat se centra en la pràctica professional i en la docència, aborden obres i encàrrecs d’escales i programes diversos. El seu treball és concebut com una estructura flexible i dinàmica en la composició i acció, la qual cosa possibilita l’adaptabilitat a les necessitats de cada encàrrec, sumant i conjugant subestructures fusionades i participatives. Igualment, el desenvolupament del seu treball prioritza l’experimentació i l’exploració en els processos de disseny, tant des dels enfocaments teòrics-projectuals com des dels enfocaments tècnic-constructius.

Gabriel Huarte i Fabrizio Plugiese van estudiar Arquitectura a la Facultat d’Arquitectura, Disseny i Urbanisme de la Universitat de Buenos Aires, on tots dos exerceixen actualment com a docents.

Huarte Pugliese

sauermartins (el Brasil)
Estudi amb seu a Porto Alegre (el Brasil) fundat per Cássio Sauer i Elisa T. Martins i que treballa en diferents escales i programes partint d’una concepció de l’arquitectura com un instrument capaç de transformar realitats. En associació amb altres arquitectes i estudis, han obtingut reconeixements en concursos d’arquitectura i disseny urbà.

Sauermartins ha participat en la 16a Biennal d’Arquitectura de Venècia (2018), amb obres exposades en la mostra “IALA, Young Architects in Latin America” així com en el pavelló del Brasil, en el marc de l’exposició “Muros de ar”.

Cássio Sauer (1984) i Elisa T. Martins (1985) actuen simultàniament en els àmbits professional i acadèmic, amb experiències que es complementen en una cerca de l’aproximació entre teoria i pràctica. Es van graduar a la Universitat Federal de Rio Grande do Sul i tots dos van fer un programa de mobilitat a la Universitat de Porto (Portugal).

Sauer Martins

Convidat especial: Barclay & Crousse (el Perú)
Estudi fundat el 1994 a París per Sandra Barclay i Jean Pierre Crousse. Des de 2006, l’estudi té la seu a Lima i desenvolupa la seva activitat a França al costat de l’estudi parisenc Atelier Nord-Sud. Barclay & Crousse concep els seus projectes com si fossin part d’un laboratori de disseny que explora els vincles entre paisatge, clima i arquitectura, amb la finalitat de desafiar les nocions de tecnologia, ús i qualitat de vida en el context específic dels països en desenvolupament.

El seu treball ha estat reconegut amb el Premi Mies Crown Hall Americas 2018 i el primer Premi Oscar Niemeyer, entre altres guardons internacionals. També han rebut el Premi Amèrica Llatina 2013, que atorga el Comitè Internacional de Crítics d’Arquitectura (CICA), i el Premi Nacional d’Arquitectura Peruana els anys 2014 i 2018. Els seus projectes han estat exposats i publicats a tot el món, entre els quals destaca la seva participació en l’exposició principal de la 16a Biennal de Venècia.

Sandra Barclay i Jean Pierre Crousse van exercir com a comissaris del pavelló del Perú en la XV Biennal de Venècia, celebrada l’any 2016.

Barclay Crousse

Entitats organitzadores:

AS 20  AREA
 

Patronat:

Ministerio  Navarra  Pamplona

ESTAUN  COAVN

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)