04/06/2024

UIC Barcelona, ​​primera universitat catalana a oferir Erasmus+ per a més grans de 50 anys

Un total de 36 alumnes del Campus de l'Experiència participen al programa Erasmus+ de mobilitat internacional a Udine (Itàlia), Breslau (Polònia) i Dublín (Irlanda). La Unió Europea va decidir obrir el 2022 les mobilitats Erasmus+ també a l'alumnat sènior dels Programes Universitaris per a Majors, encara que amb estades més breus que la resta d'estudiants

El Campus de l'Experiència de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha esdevingut el primer centre universitari català a iniciar un programa Erasmus de mobilitat internacional d'alumnes sènior. Un total de 36 alumnes de més de 50 anys participen actualment al programa, amb estades a Udine (Itàlia), Breslavia (Polònia) i Dublín (Irlanda).

El programa està dissenyat perquè els estudiants dels dos centres realitzin diferents activitats com classes d'art, història, cuina i jocs de taula amb l'objectiu de treballar diferents idiomes i enriquir l'experiència dels alumnes, amb sortides culturals i passejades per les diferents zones.

L'any 2022, l'agència Erasmus+ de la Unió Europea va concedir a UIC Barcelona l'acreditació per al període 2021-2027. Aquesta acreditació va habilitar el Campus de l'Experiència per fer mobilitats Erasmus d'alumnes sènior. Actualment, UIC Barcelona és el segon centre universitari d'Espanya que ofereix aquesta opció als estudiants més grans de 50 anys.

La primera mobilitat internacional, la destinació de la qual va ser Udine, al nord d'Itàlia, va tenir lloc el mes d'abril passat. Deu alumnes del programa sènior del Campus de l'Experiència van poder realitzar els estudis a la Università della Terza Ettà Paolo Naliato. Durant el mes de maig un altre grup va ser acollit per la Universitat de Breslau (Polònia) i un tercer grup ha fet la seva estada d'estudis a la Dublin City University.

El Campus de l'Experiència de UIC Barcelona és un projecte de formació acadèmica adreçat a persones de més de cinquanta anys. Els alumnes sènior estudien diferents assignatures en l'àmbit de la història, l'art, la filosofia, la literatura o la ciència, a través d'un aprenentatge continu i el treball de recerca en grup. El teatre és una altra de les activitats que fan els alumnes, i s'encarreguen de tota la producció del muntatge. En aquesta edició, han representat l'obra L'hotel dels disbarats.

L'objectiu d'aquesta formació és que els estudiants obtinguin coneixements per participar activament en la societat i beneficiar-se'n, a més de cultivar la dimensió relacional i continuar construint l'afectivitat en aquesta etapa de la vida. És un programa que ofereix als alumnes sènior la possibilitat de seguir actius i millorar la seva qualitat de vida, cercant la realització personal de la gent gran i la seva correcta adaptació en un entorn que està en canvi constant.

El Campus de l’Experiència va començar fa només set anys i ja té 400 alumnes repartits entre les diferents seccions: Barcelona, Calonge, Penedès i Andorra. Enguany, s’ha convertit en la primera Universitat a fer la primera mobilitat amb alumnes sènior de tot Catalunya i la segona de l’àmbit espanyol.