06/07/2022

Gerents i professionals de captació de fons es reuneixen a UIC Barcelona per conèixer de primera mà experiències sobre l'"endowment"

El 30 de juny passat, va tenir lloc un esmorzar col·loqui amb Jaime Alonso Stuyck, director general de l’IESE International Foundation i expert en l'endowment, com a projecte estratègic de sostenibilitat institucional. Alonso va compartir amb gerents i professionals de captació de fons la seva experiència en el desenvolupament i la gestió de l'endowment de l’IESE Business School - Universitat de Navarra

A l’acte, organitzat per la Direcció de Desenvolupament Corporatiu de UIC Barcelona, hi van assistir Alfonso Méndiz, rector de la Universitat, a més del gerent i la directora de Gestió Econòmica, Josep Maria Torné i Carme Riera, respectivament. També hi van participar, entre d’altres, professionals del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), de la UAB; l’EADA Business School; la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; l’Institut Químic de Sarrià; la Universitat Abat Oliva; la Universitat de Barcelona; la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Durant la sessió, Alonso va explicar l’experiència de l'endowment de l’IESE, que va començar l’any 2009: “Amb una cosa petita, al principi, perquè un endowment té una visió de molts anys, a llarg termini”. Per ells, va dir, “és un instrument d’excel·lència acadèmica, que serveix per complir la nostra missió: formar líders que tinguin impacte".

D’altra banda, el director general de l’IESE International Foundation va parlar dels endowments universitaris americans i de com funciona el model de fundraising o captació. “Com a projecte estratègic, de llarg termini —va dir— permet al donant fer un llegat permanent, amb la qual cosa torna a la societat allò que desitja, i perpetua els seus propis valors”.

Al final, Alonso Stuyck va deixar molt clar que “el 80-90 % dels diners que s’aconsegueixen són d’antics alumnes” i és important prioritzar el projecte, dotant el fons, i tenir una bona política d’inversió en aquesta línia.