Dr. Ramon Guardans i Vallès (2005)

Ramon Guardans neix el 1919 a Reus, ciutat bressol de personatges il·lustres: Prim, Gaudí, Fortuny… Estudiant de Dret a la Universitat de Barcelona, es llicencia el 1942 i des d’aleshores inicia una carrera brillant, amb més de 50 anys d’exercici professional.

Ocupa càrrecs a Banesto i a Tabacos de Filipinas; és president de la Junta del Port de Barcelona i secretari de la Delegació Política del Consell Privat de Don Joan de Borbó. L’any 1951 contrau matrimoni amb l’Helena Cambó —filla de Francesc Cambó— amb qui té catorze fills.

Desenvolupa un gran servei a la societat en el camp de la cultura: president de la Junta de Museus de Barcelona, del Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (on fa possible el retorn del Llegat Cambó), del Cercle Artístic de Sant Lluc i vicepresident de l’Orfeó Català. Fins al final de la seva vida és secretari general de l’Institut Cambó, de la Fundació Bernat Metge i de la Fundació Bíblica Catalana.

El 1995 encapçala la Fundació Familiar Catalana, impulsora de la Universitat Internacional de Catalunya, de la qual dirigeix el Patronat fundacional fins al 1998. Aquesta universitat decideix atorgar-li aquest doctorat pels seus mèrits personals i per la seva forta implicació en el projecte de la UIC.

Ramon Guardans i Vallès mor el 16 d’abril de 2007, a l’edat de 87 anys.