15/05/2023

Sánchez Huete: “La tributació ha de respondre a les necessitats de les persones i no al mer benefici econòmic”

El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miguel Ángel Sánchez Huete, expert en Dret Tributari i doctor per UIC Barcelona, va participar com a ponent en els Esmorzars Socials de la Càtedra Molins, el 8 de maig passat. Sánchez Huete va abordar diferents aspectes de la tributació en relació amb les polítiques familiars 
 

En la sessió, Sánchez Huete va parlar de l’impacte tributari en la família, la unitat familiar i l’IRPF, la prestació a favor de dones treballadores amb fills a càrrec, el foment de la conciliació i l’impost de societats. El ponent va aprofundir, també, en el cas dels ajuts per a escoles bressol, la relació entre l’IVA i les tasques de cura, el cas de les famílies monoparentals i el de les nombroses. 
El professor de la UAB va plantejar la necessitat de “revisar l’impacte econòmic dels ingressos i despeses des d’una perspectiva ètica que tingui en compte els drets de les persones, no només la quantia de la recaptació”. Així, va dir, “no podem perdre de vista que el tribut ha de ser sempre un instrument d’equitat i solidaritat. En aquest sentit —va continuar dient—, cal destacar la utilitat d’elaborar informes previs sobre l’impacte en la família, la infància i l’adolescència en les lleis pressupostàries”. 

Durant la seva intervenció, el convidat de la càtedra també va comentar la necessitat d’intervenir l’IVA d’alguns productes “no sols els de la higiene personal íntima, com s’ha plantejat recentment”, va apuntar, “a fi de controlar els preus en serveis de cura, educació i sanitat i evitar una pèrdua dràstica del poder adquisitiu de les famílies”. Finalment, i respecte a la unitat familiar, va esmentar l’actual llei de família en tràmit i la necessitat que, a través d’aquesta llei, siguin ateses, de manera especial, les famílies monoparentals i les nombroses.

Aquests esmorzars són organitzats periòdicament per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona (IESF), a través de la càtedra Childcare and Family Policies Chair, que rep el suport de la Fundació Molins Figueras. En aquesta ocasió, hi eren presents Montserrat Gas, directora de l’IESF i vicedegana de la Facultat de Dret; Enric Vidal i Marc Grau, degà i vicedegà de la Facultat de Ciències de l’Educació, respectivament; Belén Zárate, professora de la Facultat de Dret i investigadora de l’IESF; i Consuelo León, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars i responsable de la Unitat d’Igualtat i Inclusió de UIC Barcelona. 

El professor Sánchez Huete és actualment professor agregat de Dret Financer i Tributari a la Universitat Autònoma de Barcelona. Dins de les seves línies de recerca destaquen els estudis en relació amb la prevenció del risc fiscal i el paper de la fiscalitat davant els nous fenòmens econòmics com la responsabilitat social o l’economia col·laborativa. Llicenciat per la Universitat de Barcelona, Sánchez Huete va obtenir el doctorat per la Universitat Internacional de Catalunya el 2001. Entre les seves línies de recerca cal destacar la relació entre tributació i les diferències de sexe, l’impacte tributari en la família, la infància i l’adolescència, els aspectes ètics de la tributació i també la intel·ligència artificial en la seva aplicació al procediment tributari. També pertany al grup de recerca “Dones i Drets” de la UAB.