02/11/2020

Andrea Rodríguez rep una beca de la Fundació Víctor Grífols per desenvolupar un projecte de la Càtedra WeCare

L’estudi busca explorar i generar coneixement sobre l’experiència de supervivents de Covid-19 que han sofert risc de morir durant el seu aïllament

El projecte “La mort en solitud des de la perspectiva de supervivents de la Covid-19. Un estudi fenomenològic”, de la Càtedra WeCare, ha rebut una beca de la Fundació Víctor Grífols per continuar generant coneixement sobre la mort en solitud. Concretament, l’estudi està enfocat en l’experiència de supervivents de Covid-19 que van estar en risc de morir durant el seu aïllament.
 
A través d’aquest estudi, liderat per la Dra. Andrea Rodríguez, es pretén promoure estratègies personalitzades per fer costat a tots els supervivents de Covid-19 que van viure la presència de la mort en un context d’aïllament. “Una primera fase preliminar del projecte consistirà a analitzar les vivències dels pacients”, explica Rodríguez, “aquesta fase servirà per establir el marc teòric del projecte empíric”.
 
La malaltia de la Covid-19 no sols ha produït una elevada mortalitat, sinó que ha provocat un gran impacte psicològic a tot el món. “Des del punt de vista ètic, la situació viscuda per l’epidèmia ha permès qüestionar alguns pressupòsits absolutament assentats en la cultura occidental contemporània”, assegura Rodríguez, “és per aquest motiu que, de manera particular, es pretén explorar la dimensió ètica de l’experiència d’aïllament dels supervivents”.
 
Aquest projecte, impulsat per la Càtedra WeCare, també té la participació de la Dra. Cristina Monforte, el Dr. Albert Balaguer, el Dr. Josep Porta, la Dra. Denise Pergolizzi i la Dra. Iris Crespo, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut; la Dra. Natalia de Iriarte, directora mèdica de l’Equip de Suport a la Malaltia Avançada i Cures Pal·liatives de la clínica Cuides UIC Barcelona, i el Dr. Joaquim Julià, director mèdic assistencial de l’ICO Badalona.