- Més vistos
- Darrera visualització
Universitat Internacional de Catalunya
Tràmits d'estrangeria
Com a estudiant internacional, has de realitzar alguns tràmits d’estrangeria per venir a viure a Barcelona.
A UIC Barcelona hi ha dos tipus d’estudiants internacionals:
- Estudiant regular: si estudiaràs tot el grau, màster o postgrau a la nostra universitat.
- Estudiant d’intercanvi: si pertanys a una altra universitat i vens a estudiar un semestre o un curs acadèmic amb nosaltres, i després tornaràs a la teva universitat d’origen.
Tingues en compte quin tipus d’estudiant ets perquè alguns tràmits són diferents per a cada cas. En aquest apartat trobaràs informació que et pot ajudar.
Responsabilitat de l’alumne sobre la seva situació migratòria
El procés de regulació de la situació migratòria és entre l’estudiant i el Govern d’Espanya, no amb la Universitat, per això has de:
- Tenir homologat el títol de batxillerat i les notes oficials abans d’arribar a Espanya.
- Sol·licitar l’obtenció i renovació de la TIE (Targeta d’Identitat d’Estranger) en el termini establert. La TIE s’ha de sol·licitar el primer mes d’arribada i és imprescindible que la renovis anualment. És recomanable començar la renovació al més aviat possible. Pots iniciar els tràmits de renovació des dels 60 dies previs a la data de caducitat de la targeta i fins a un màxim de 90 dies després.
- Conservar sempre una còpia escanejada dels teus documents d’immigració.
Visat
Els alumnes amb passaport extracomunitari (fora de l’espai Schengen) han de sol·licitar un visat d’estudiant per poder creuar la frontera d’entrada a Espanya. Recorda que el Regne Unit no pertany a l’espai Schengen.
Tipus de visat que pots rebre:
- Visat de 180 dies (curta estada): per als alumnes que facin un intercanvi semestral.
- Visat de 90 dies (llarga estada): per als alumnes que facin estudis de més de 6 mesos. Aquest visat obliga a sol·licitar una TIE (Targeta d’Identificació d’Estranger) tan bon punt s’arriba a Espanya.
Pots seguir les instruccions d’aquest PDF per obtenir el visat.
Obtenció TIE (Targeta d’Identificació d’Estranger)
Si tens passaport extracomunitari (fora de l’espai Schengen) has de sol·licitar la Targeta d’Identificació d’Estranger (TIE) en arribar a Espanya. Recorda que el Regne Unit no pertany a l’espai Schengen. Aquest document és imprescindible per estades de més de 90 dies d’alumnes de fora de la Unió Europea (també alumnes d’intercanvi de curs acadèmic complet).
- Si has arribat a Espanya amb un visat de 180 dies, no has de tramitar la TIE, ja que ja estàs cobert amb el teu visat.
- Si has arribat a Espanya amb un visat de 90 dies, has de tramitar la TIE. S’ha de sol·licitar durant el primer mes de la teva arribada i és imprescindible que renovis aquesta targeta anualment.
Pots seguir les instruccions d’aquest PDF per obtenir la TIE.
Renovació TIE
Si continues estudiant a la Universitat, cada any hauràs de renovar la TIE en el termini que et correspongui. Pots realitzar la renovació des dels 60 dies previs a la data de caducitat de la TIE, i fins a un màxim de 90 dies després de la seva validesa. Sempre és recomanable començar la renovació al més aviat possible.
Pots seguir les instruccions aquest PDF per renovar la TIE.
Certificat de registre de ciutadà de la Unió Europea
Si tens passaport de la Unió Europea i estaràs més de 90 dies a Espanya, necessitaràs sol·licitar el certificat de registre de residència per a ciutadans de la UE.
Pots seguir les instruccions d’aquest PDF .
Assegurança mèdica
Si ets estudiant regular (cursaràs tots els estudis a UIC Barcelona):
Pots triar dues opcions d’assegurança mèdica en relació amb el teu país d’origen:
- Si provens de la Unió Europea, has d’obtenir una Targeta Europea d’Assegurança de Salut (EHIC). Les targetes són emeses pel teu proveïdor de l’Assegurança Nacional de Salut.
- Si no ets de la Unió Europea, has d’aconseguir la teva pròpia assegurança per al visat i la TIE (Targeta d’Identificació d’Estranger).
Si ets estudiant de mobilitat:
És obligatori que tots els alumnes de mobilitat (tant incoming com outgoing) tinguin una assegurança que cobreixi, com a mínim, els conceptes següents durant tota la seva estada de mobilitat: viatge, responsabilitat civil, accidents i assistència mèdica.
- Mobilitats incoming: us recomanem contractar l’assegurança d’OnCampus que cobreix viatge, responsabilitat civil, accidents i assistència mèdica, entre d’altres. Per a més informació, consulta aquí .
- Mobilitats outgoing: és obligatori contractar l’assegurança d’OnCampus que cobreix viatge, responsabilitat civil, accidents i assistència mèdica, entre d’altres. Per a més informació, consulta el Departament de Relacions Internacionals.
Autoritzacions de retorn si surts d’Espanya
Si estàs en tràmit per obtenir o renovar la teva TIE o encara no has rebut físicament la targeta a casa i tens previst viatjar fora de la zona Schengen, has de sol·licitar una autorització de retorn per poder tornar a Espanya.
L’autorització de retorn es pot utilitzar per a totes les sortides i entrades que siguin necessàries durant la vigència de l’autorització (màxim 90 dies).
Pots sol·licitar-la en una comissaria de la Policia Nacional. Assegura’t de fer-ho amb prou temps, ja que en alguns moments de l’any, com per exemple per Nadal, és més complicat aconseguir una cita per tramitar-la.
Pots seguir les instruccions d’aquest PDF per obtenir l’autorització de retorn.
Obtenció del número de la Seguretat Social
A partir de l’1 de gener del 2024, d’acord amb la nova legislació, tots els alumnes que facin pràctiques formatives en empreses, institucions o entitats incloses en programes de formació i les pràctiques acadèmiques externes han de ser donats d’alta a la Seguretat Social, per la qual cosa necessiten disposar de número d’afiliació a la Seguretat Social.
Pots consultar aquests documents per obtenir el número segons la teva procedència:
- Alumnes de nacionalitat espanyola: has de tenir el DNI en vigor.
- Alumnes amb passaport de la Unió Europea: pots sol·licitar el número d’afiliació a la Seguretat Social amb el teu passaport.
- Alumnes amb passaport extracomunitari (fora de l’espai Schengen, incloent el Regne Unit):