21/12/2020

Blanca Batllori i Iris Pérez aconsellen que els menors visquin la màgia de Nadal, encara que hi hagi canvis

Totes dues psicòlogues i professores del Grau en Psicologia de UIC Barcelona creuen que és important que durant les festes s’ensenyi els nens a centrar la mirada en el que tenen i no en el que tenien i el que no tindran

La psicòloga escolar Blanca Batllori i la psicòloga clínica infantojuvenil de Support-Clínica de Psicologia i Psiquiatria Iris Pérez aconsellen que els menors visquin les festes de Nadal, encara que enguany sigui diferent i hi hagi canvis. “Sens dubte, Nadal té una màgia tan gran que no hi ha virus que pugui posar-hi fi completament”, assenyala Batllori.

Segons aquesta experta, cal explicar als nens els canvis que es viuran aquestes festes amb absoluta normalitat. “El més important és la màgia i l’alegria dels nens en aquestes festes, que nosaltres podem fer que es mantingui, malgrat les prohibicions i les limitacions per la Covid-19”. Respecte a no poder veure tota la família per Nadal, Batllori ha insistit que el confinament ha servit per descobrir “maneres noves de contactar i relacionar-nos amb aquells que no podem veure. Hem de continuar utilitzant aquests mecanismes que han arribat per quedar-se”. Segons aquesta professional, “hem de ser capaços d’ensenyar als nens que centrin la seva mirada en el que tenen ara, no en el que els agradaria tenir o el que van tenir”. “És un gran moment per donar-se als altres, a aquells que ho estan passant molt pitjor que nosaltres. Desenvolupar la nostra empatia ens fa sentir bé i valorar més el que sí que tenim”.

Els avis són un col·lectiu molt més vulnerable que els menors, segons Batllori, “ja que la necessitat de contacte amb familiars i compartir i viure els dies de Nadal en família pot arribar a ser més necessària per a ells que per als nens”. D’altra banda, ha afirmat que aquest Nadal hem de tenir present que és bo dedicar un temps per recordar la persona que enguany no pot celebrar el Nadal amb nosaltres i ser respectuosos i empàtics amb la manera que té cadascú de nosaltres de viure aquesta nostàlgia.

Per part seva, la psicòloga clínica infantojuvenil Iris Pérez ha insistit en la necessitat de planificar bé les festes de Nadal, especialment en el cas dels nens amb trastorn mental. “Uns dies previs, les famílies s’han de reunir per explicar de manera clara, honesta i adaptada al nivell de desenvolupament del nen, per què enguany serà diferent”, explica. A més a més, “és important mostrar-se disponible per aclarir-los tots els dubtes, validar les emocions i parlar de les preocupacions que puguin tenir”, afegeix Pérez.