07/11/2022

“Cal visibilitzar socialment la figura del cuidador, ja que la demanda i la necessitat que se’n té van en augment”

Aquest és un dels punts destacats a la jornada “Persones que cuiden”, organitzada per l’Aula d’Atenció Domiciliària Integrada UIC Barcelona-Qida i impulsada per l’Institut Universitari de Pacients i l’empresa d’atenció domiciliària Qida, en el marc del Dia Internacional de les Persones Cuidadores

L’Aula Magna del Campus Barcelona va acollir el 5 de novembre la jornada “Persones que cuiden”, que ha homenatjat la feina i l’acompliment que fan les persones cuidadores que milloren dia a dia la qualitat de vida de les persones grans i de les persones dependents.

Conduït per Marga Maldonado, responsable de l’àrea de cuidadors a Qida, a l’acte va participar-hi el Dr. Boi Ruiz, director de l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona, qui va donar la benvinguda institucional i va posar l’accent en què “no es pot parlar d’una atenció integral afectiva i efectiva de les persones amb un estat de salut vulnerable sense formalitzar i reconèixer el paper del cuidador professional”.

La primera part de la jornada es va centrar en l’evolució del sector de l’atenció i les cures domiciliàries, així com en la importància de la figura del cuidador i hi van participar Oriol Fuertes, CEO i fundador de Qida, i Júlia Masip, psicòloga CSS Guinardó (Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona). En la seva intervenció, Fuertes va destacar els avanços i millores per al col·lectiu de cuidadors i va assenyalar que “hem de continuar construint l’estatus social del col·lectiu de cuidadors i ajudar-lo a aconseguir unes condicions laborals justes, tenir accés a capacitacions i a processos de selecció personalitzats, com també el sentit de pertinença a un col·lectiu que sigui valorat per la societat”. Per la seva banda, Masip va ressaltar la importància de visibilitzar socialment la figura del cuidador, ja que la demanda i la necessitat que se’n té van en augment. A més a més, va ressaltar la importància de la formació, tant per a una valoració més alta de les professionals com per millorar el vincle amb la persona que es cuida i la seva família. 

Durant la segona part i sota el títol “Vivències en primera persona”, cuidadors professionals i familiars van donar a conèixer el rol que exerceixen com a cuidadors, així com l’abordatge de les diferents situacions complexes amb les quals es troben en el seu dia a dia. A continuació, Mónica Capella, experta en Treball Social Sanitari i Referent Social a Qida, va impartir la ponència “La síndrome del cuidador”. Durant la seva intervenció va assenyalar que l’activitat de cura cap a una altra persona pot generar una situació de vulnerabilitat i va recomanar aprendre a identificar la simptomatologia associada a cada patologia i recórrer a l’ajuda al més aviat possible, en el cas de no ser capaços de gestionar-la de manera autònoma.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)