30/11/2022

Carlota Busquets: “El més emocionant de viure a Los Angeles ha estat treballar en el que més m’apassiona en una de les millors ciutats del món per fer-ho”

Entre 2017 i 2022, Carlota Busquets ha cursat el grau en Comunicació Audiovisual de UIC Barcelona + UCLA Extension Certificate Programme, un programa que permet als estudiants complementar els seus estudis en la Universitat de Califòrnia, Los Angeles Extension, i fer pràctiques curriculars en la majoria de casos. La Carlota recorda amb afecte el seu pas per la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, on es va enamorar de la televisió i del cinema. Va decidir fer les maletes i posar rumb a Los Angeles, que considera una de les millors ciutats del món per dedicar-se al cinema. Ha produït el documental From the Inside, que aborda la situació de les dones sirianes als camps de refugiats de Grècia, i que va ser seleccionat per participar a l’UCLA Film Fest i presentat en els estudis de FOX Entertainment. En aquesta entrevista, l’acompanyem en el seu pas per UIC Barcelona i viatgem a Los Angeles i a Hollywood per conèixer la seva història d’amor amb la ciutat, amb el cinema i la televisió i els detalls del seu documental.

Com va ser la teva experiència cursant el grau en Comunicació Audiovisual a UIC Barcelona?

La meva experiència va ser intensa i beneficiosa. Allà vaig acabar d’enamorar-me de la televisió i el cinema. Encara que no va ser un camí fàcil, vaig aprendre les bases que necessito per dedicar-me a aquest sector i triomfar en el que m’agrada. Vaig entrar sabent molt poques coses de la indústria i vaig sortir amb molts coneixements i ganes de treballar. Van ser quatre anys intensos però inoblidables.

Quin és el teu millor record de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona?

Un dels meus millors records és quan realitzàvem l’assignatura de Workshop. A la classe, calia crear i produir un programa de televisió, i això és el que més m’agrada fer. En aquesta classe vaig evolucionar molt professionalment i em vaig sorprendre a mi mateixa per fer coses que abans em veia incapaç de fer. Aquesta assignatura em va agradar tant que em va fer enfocar la meva carrera cap a la televisió.

Com ha estat cursar el Producing Postgraduate Certificate a UCLA?

Ha estat una experiència molt enriquidora. He tingut l’oportunitat d’aprendre de professionals de la indústria a la ciutat del cinema. Els professors, a part d’ensenyar la part teòrica del cinema i la televisió, expliquen molt la realitat de la indústria als Estats Units i això és una cosa que m’ha sorprès molt. També he tingut l’oportunitat de treballar en el sector aquí a Los Angeles i de col·laborar amb grans projectes. Considero que la meva experiència aquí pot ser molt beneficiosa per al meu futur professional.

UCLA

Què ha estat el més emocionant de viure a Los Angeles?

El més emocionant de viure a Los Angeles ha estat tenir l’oportunitat de treballar en el que més m’apassiona en una de les millors ciutats del món per fer-ho. Professionalment he conegut gent increïble que m’ha ajudat molt a evolucionar. Personalment, he descobert una cultura diferent que m’ha fet obrir els ulls i veure la vida d’una altra manera. I per descomptat, he conegut persones encantadores que m’emporto per a la resta de la meva vida.

Sembla que has tingut una experiència molt enriquidora, però suposo que també has passat algun moment complicat. Què ha estat el més difícil?

El més difícil sens dubte és poder viure a Los Angeles còmodament treballant mitja jornada. És una ciutat molt cara i per poder viure realment el somni americà cal arribar-hi amb uns bons estalvis. Estic molt contenta d’haver pogut treballar a la universitat mentre cursava el Certificate Programme, ja que a part d’haver-me ajudat econòmicament m’ha fet conèixer persones increïbles.

No obstant això, una cosa que continua sent difícil avui és la distància, aquestes nou hores de diferència que em separen d’Espanya i de la meva família i amics.

Com era el teu dia a dia a UCLA?

Mentre cursava el Producing Certificate a UCLA el meu dia a dia es basava a treballar a la universitat tres dies per setmana, i assistir a les classes nocturnes de 19 h a 22 h. El postgrau està pensat per a gent que treballa. Les classes no t’ocupen gaires hores del dia, per la qual cosa també tenia molt de temps per quedar amb amics i visitar la ciutat.

Un cop vaig acabar el Certificate Prorgramme vaig començar a fer pràctiques i el meu dia a dia actual es basa a treballar en dos internships diferents i guanyar experiència professional.

Has dirigit i produït un documental anomenat From the Inside. En què es basa la seva història?

From the Inside tracta la situació que les dones sirianes viuen en els camps de refugiats de Grècia. Està fet des de l’innocent punt de vista de la Fàtima, una noia siriana de 20 anys que va haver de refugiar-se a Grècia a causa de la guerra al seu país. En el documental es narra la seva història i les històries que altres noies sirianes han viscut dins dels camps de refugiats. Ens fa adonar de com el lloc que hauria de ser la seva salvació acaba sent el seu pitjor malson.

El documental va ser seleccionat per participar a l’UCLA Film Fest. Què ha suposat aquest reconeixement?

Em va fer molta il·lusió que el documental fos seleccionat per a participar a l’UCLA Film Fest, ja que tant jo com les meves companyes de UIC Barcelona, Gisela Estrenjer i Anna Escribano, ens vam esforçar molt perquè aquest projecte sortís bé. Mai em vaig imaginar que presentaria el documental en els estudis de FOX Entertainment i que obtindria aquest reconeixement a Hollywood. Em va motivar per continuar creant contingut!

Com t’ha ajudat tota la formació que has rebut?

Tota la formació que he rebut durant aquests anys ha estat indispensable per poder dedicar-me al que m’agrada. Tant a UIC Barcelona com a Southern Utah University (on vaig fer un Erasmus), com a UCLA, he après moltíssimes coses que després he pogut posar en pràctica en els meus internships. Considero que els meus coneixements sobre el sector poden ajudar-me molt en el meu futur professional i només espero no deixar d’aprendre i de treballar.

Què t’agradaria fer en el futur?

M’encantaria poder ser productora de televisió, ja que m’agrada molt crear i produir realitat. Encara que tampoc descarto dedicar-me al món del cinema, ja que gràcies a la meva experiència a Los Angeles he descobert una part del cinema que no coneixia i m’ha enamorat.