27/06/2014

Clausura del I Seminari d'Avaluació de Polítiques Familiars

El 20 de maig passat es va clausurar el I Seminari d'Avaluació de Polítiques Familiars de l'IESF, al qual van assistir 35 tècnics de l'Administració pública catalana, així com representants d'entitats del tercer sector. Aquest curs, de tres jornades -21 de novembre, 6 de febrer i 20 de maig-, ha tractat qüestions com el declivi demogràfic, el futur del sistema de pensions, les alternatives fiscals i l'anomenada renda familiar.

L’última sessió del seminari va tenir com a ponents M. Teresa López, directora de la Càtedra Extraordinària de Polítiques de Família d’AFA–UCM (Universidad Complutense de Madrid), i Daniel Santín, professor d’Economia Aplicada d’aquesta mateixa universitat.

En la seva intervenció, M. Teresa López va exposar, a través d’una anàlisi detallada, la situació del mercat de treball i els fluxos intergeneracionals de solidaritat que es donen al nostre país per sobre de la mitjana europea. “La família és una qüestió transversal que afecta totes les polítiques públiques d’un país, perquè quan la família no compleix les seves funcions –reproducció, educació, socialització primària, solidaritat i redistribució de la renda– tot el sistema se’n ressent, especialment el sector públic i encara més en temps de crisi”. Segons la seva opinió, la solidaritat és aquella actitud per la qual unes persones assumeixen voluntàriament com a pròpies les càrregues de terceres persones; d’aquesta manera es beneficia no només qui rep l’ajuda sinó tota la societat. En aquest sentit la família és generadora de béns relacionals primaris i en això no és substituïble per cap altra entitat o institució”.

Per la seva banda, el professor Daniel Santín va destacar la importància de definir molt bé no només les polítiques i els seus objectius sinó els indicadors i els grups en què recau la mesura així com el grup contrafactual o de control. Des d’una perspectiva pròpia de l’anàlisi estadística, Santín va ajudar els assistents a diferenciar els indicadors més adequats en cada cas concret així com a posar en comú bones pràctiques existents a l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, la Generalitat, i en algunes entitats, especialment en ONG.

Va esmentar casos d’èxit d’àmbit internacional com el programa Progresa a Mèxic, o el de Vacances en família de la Secretaria de Família de la Generalitat de Catalunya.

Consuelo León, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars de l’IESF va presentar i tancar la jornada fent al·lusió al patrocini de la Fundació Joaquim Molins Figueras i al proper II Congrés Internacional Família i Societat, organitzat per l’IESF i que tindrà lloc els dies 24 i 25 de setembre.