04/11/2016

Col·loqui amb el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Professors i alumnes de la Facultat d’Humanitats i del Màster Universitari en Gestió Cultural van aplegar-se a l’aula Jardí, el 3 de novembre, per assistir a un col·loqui amb l’Honorable Sr. Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i autor del llibre Un moment fundacional.

Xavier Baró, professor d’Humanitats, va ser l’encarregat de presentar el ponent i va afirmar, de la lectura del seu llibre: “Se’n dedueix una persona no dogmàtica i de fàcil accessibilitat. Som davant d’una reflexió realista, sensata i il·lusionada del moment actual. Santi Vila és un historiador i com a tal, no fa pronòstics de futur”.

El conseller de Cultura va explicar que el llibre havia nascut per intentar respondre a una situació: “Sortim d’una crisi institucional inèdita, d’una crisi econòmica i política que es pot viure com un moment fundacional”. En la primera part del llibre, l’autor intenta situar les raons subjectives que indiquen el malestar general que es viu a la societat. Les parts centrals estan dedicades a un component memorialístic: les raons que té per a l’optimisme, fruit de les seves experiències com a alcalde de la ciutat de Figueres i, més tard, com a conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La darrera part, corresponent a Un moment fundacional, s’ocupa de donar cinc raons per les quals val la pena escoltar els moviments socials, “que brinden l’oportunitat de reconciliar ciutadans i institucions. Permeten retenir una confiança que havien donat als polítics i senten traïda. Els ciutadans han agafat el protagonisme i és una oportunitat magnífica per fer net, per fer una societat millor, no només nova”, va declarar.

Al col·loqui, hi van sortir temes com ara de quina manera, segons el conseller, l’Estat espanyol ha desaprofitat la diversitat cultural, nacional i lingüística per fer-ne un valor. A més a més, Vila va donar la seva opinió sobre la llei de memòria històrica i va explicar una conversa que va tenir amb el català Israel Ruiz, sotspresident  executiu i tresorer del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Li va dir que el MIT funciona tan bé per la capacitat que té d’agregar, de generar massa crítica. I que treballen amb dinàmiques de competència i també de col·laboració. “Els nostres professors estan convençuts que canvien el món: cal treballar amb aquesta ambició”, segons paraules del directiu del MIT que el conseller va fer seves.