04/07/2022

Comença la primera edició del Curs de Formació Bàsica en ‘Patient Advocacy’

Sota el títol “El pacient i el seu entorn: agents actius del sector salut”, el curs impulsat per l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona se centrarà en el nou rol dels pacients dins del sistema, les exigències de les noves estructures de participació i en la importància de disposar de formació específica i adaptada en aquest àmbit

L’Institut Universitari de Pacients, en col·laboració amb la Càtedra de Gestió Sanitària de UIC Barcelona, ha posat en marxa el primer Curs de Formació Bàsica en Patient Advocacy, que s’impartirà al Campus Sant Cugat. Amb aquest curs, l’Institut Universitari
de Pacients reprèn les activitats docents presencials dirigides als pacients i a les associacions de pacients, aturades aquests dos últims anys a conseqüència de la pandèmia.

En un moment en què la participació dels pacients i dels seus representants s’obre camí en els diferents àmbits del sistema de salut, l’adquisició de coneixements i competències bàsiques per exercir-la resulta de gran importància. Per aquest motiu, el programa del curs té l’objectiu que els participants adquireixin coneixements sobre el funcionament del sistema sanitari i les estructures de participació existents dels pacients, així com l’experiència pràctica dels models sanitaris cada vegada més participatius. També incorpora els coneixements bàsics en tècniques i eines precises per a un exercici adequat de la representació, com són la generació de coneixement per mitjà de la informació disponible, les habilitats comunicatives, les dinàmiques de cocreació i l’ètica.

Amb una metodologia docent basada principalment en la generació de coneixements des de la translació de l’experiència, la direcció acadèmica del programa és a càrrec de la Dra. M. Dolors Navarro, directora de l’Àrea de Participació i Capacitació de Pacients de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Carme Ferrer, cap d’Experiència de Pacients de l’Hospital de Granollers.

L’equip docent del curs està format per professionals del sector de la salut i de la gestió sanitària dins de l’àmbit de l’experiència del pacient, membres d’associacions de pacients i pacients, i professionals del sector de la comunicació i la consultoria.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)